Nem hajlandóak meddővé tenni
2015. április 21. írta: Despota

Nem hajlandóak meddővé tenni

crying-sad-woman.jpg

Olvasónk anyagi lehetőségei nem engednek meg kettőnél több gyermek felnevelését, de hiába próbál felelősségteljes megoldással élni, nem hajlandóak a művi meddővé tételt engedélyezni számára.

Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon a szegenyekvagyunk@gmail.com címre !!

Az alábbi témákban várjuk a leveleket:

  1. Elszegényedés
  2. Kilátástalanság
  3. Spórolási tippek
  4. stb

 Tisztelt Szegénységblog, blogolvasók!

Történetem igazándiból nem lényeges, viszont egy komoly problémát vet fel.Anyagilag és társadalmilag is fontos a felelős családtervezés. Szerintem ezt senki sem vitatja.Elvileg magánügy, ki hány gyermeket vállal. A probléma nem csak azzal van, ha valakinek sok "jön össze", hanem ha valaki "keveset vállal".

A védekezés drága, az abortusz pedig megterhelő.

Én 19 évesen felelőtlenségből estem teherbe. A párommal, aki a későbbiekben a férjem lett, meghánytuk-vetettük a dolgot, és megtartottuk a babát.Először fogamzásgátló tablettát szedtem, majd mivel a mellékhatásai jelentkeztek, spirált rakattam fel. Sajnos nem működött, erős vérzéseim voltak, ezért eltávolíttattam.Maradt a gumióvszer, ami működött 3 évig. Majd, valószínűleg kifogtunk egy hibás darabot, bár ebben nem lehetek biztos. Ami viszont 100 százalék, hogy ismét terhes lettem.

Elmentem abortuszra, de az ultrahangot látva sírva hívtam a férjem, hogy haza akarok menni.

A második gyermekem születése utáni kontrollon rákérdeztem a nőgyógyászomnál a művi meddővé tételre.

Tekintve, hogy anno csak egy gyermeket akartam, továbbá mindkét terhességem problémás volt, illetve mindkettő császármetszéssel zárult.Két gyerek a limit. Ennyi fér bele anyagilag, érzelmileg.Szóval szvsz, felelős döntés lenne részemről, hogy művi úton elzáratom a petevezetőimet. 

young-sad-woman.jpeg

És ekkor derül ki, hogy a méhem "tartalma" magánügy, de a petevezetékem már közügy.Hiszen fogy a magyar, szóval szüljek még két gyerkőcöt az elkövetkezendő 15 évben, és utána elkötnek.

De, ha akarok, félévente mehetek abortuszra. (félreértés ne essék, nem ítélem el az abortuszt, csupán a logikátlanságra szeretnék rávilágítani).Szóval marad nálam a para, hogy be vagyok tárazva terhességi teszttel, latexmentes óvszerrel (a férjem latexérzékeny) illetve egy adag eseményutáni tablettával.

A lényege az összetákolt irományomnak, hogy hiába akar az ember felelősen tervezni a családját, hiába van tisztában azzal, hogy hány gyermeket képes felnevelni, hiába van lehetőség egy 100 százalékos fogamzásgátlásra, ha a törvényi feltételek gátat szabnak neki.De mi az önök véleménye erről­?

M

A bejegyzés trackback címe:

https://szegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr397385270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

töpörtő 2015.04.21. 06:47:32

Nem ide tarozik!Esetleg praxison megvitatjàk a nagytudàsuak.

fischerkalman@t-online.hu 2015.04.21. 08:17:31

Mélységesen egyet kell hogy értsek a poszt írójával.Ha azt szeretnék hogy több gyerek szülessen teremtsék meg a családok számára ennek az anyagi hátterét.

Terézágyú 2015.04.21. 09:24:50

Szóval a keresztény kormányunk rászorítja a levél íróját az abortuszra, mert a petevezetéket márpedig nem lehet elkötni, irgumburgum!

bontottcsirke 2015.04.21. 19:20:52

Az a legjobb, ha ilyenek szaporodnak.

edyt 2015.04.21. 20:31:27

Értékelendő, hogy felelős döntést szeretne hozni, de a nő művi meddővé tétele nem visszafordítható beavatkozás. Mi van ha az életkörülményei olyan kedvezően alakulnak, hogy semmi akadálya nem lenne további gyermekeknek. Változnak a dolgok. Én 20-30 éves koromban bizton állítottam, hogy nem szülök, most meg ki se látok a lakás pelenkákból és verem a fejem a falba miért kezdtem olyan későn, így max csak 4-et szülhetek. Nem értem, hogy miért nem tudunk mi nők tudatosabban képviselni érdekeinek. Miért kínlódik, szorong a posztoló nem kívánt terhesség miatt, miért nem zavarja el a drága urát, hogy ő végeztessen el egy műtétet. Az is 100 %-os és nincsenek életkori, gyerekszám követelmények mert bármikor visszaállítható az eredeti állapot. Ha közös a döntés, hogy nem kell több gyerek, akkor két terhesség és császár után lehet a férfinak is felelőségteljesnek lenni és kivenni a részét a dologból.

Bona Fides 2015.04.21. 20:38:22

Javasolnám ezt így, ahogy van, megírni az eü államtitkárnak és tanácsot kérni az eü megoldásra, illetve ha ez nem lehetséges, felvilágosítást, hogy a minisztérium mennyivel tudná támogatni az esetleg besikerülő gyermek felnevelését.
Kérném, a választ ide feltenni, illetve javasolom még szükség esetén a válasszal TASZ-hoz fordulni.

www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag

Bona Fides 2015.04.21. 20:41:45

@edyt: Szerintem férjuramnál sem állítható helyre, de spermát lehet fagyasztva tárolni. A másik pedig az, hogy ne az elkurmány szabja már meg, hogy kivel dugjon egy nő. Ott a férje, azzal lehet legálisan ugye.....
És mi van, ha a postás is megtetszik, de ő nincs meddővé téve?

edyt 2015.04.21. 21:11:21

Nem mennék bele a kérdés társadalmi, politikai oldalának rágcsálásába mert nem látok benne politikát. Jogosnak tartom, hogy csak bizonyos feltételek mellett kerülget rá sor. Számomra a nők hibásan rögzült gondolkodásmódja és a férfiak felelős nehézségek, kelemetlenségeket felvállaló hozzáállásának hiánya sokkal problémásabb a kérdésben. Való igaz a férfi vasectomia kérdésében nem vagyok nagyon járatos,de továbbra is fenntartom. Egyszerűbb, kevesebb komplikációval jár, ambulánsan elvégezhető, a férfi életminőségét nem befolyásolja- ha érted mire gondolok

T mint T 2015.04.22. 17:34:34

Egyszer: a vasectomia nem visszaallithato beavatkozas, de egyetertek, hogy konnyebb megoldas es a ferfi felelossegvallalasanak alapja.
Kétszer: valo igaz, hogy a szerzo nem köteles csak es kizárólag azzal nemi eletetvelni, aki a ferje.
Haromszor: ne essek meg ilyen, de a ferj vasectomiaja nem vedi meg a holgyet egy esetleges nemi erőszak eseten se.
Négyszer: az o teste, azt csinál vele, AMIT O AKAR, nem amit a kormany aktualpolitikai seggnyaloi akarnak! Ha ugy tetszik, amputaltathatja a karjat: ha ennek o viseli a következményeit. Az o karja, az o elete. Ergo, az o petefeszke, az o teste, az o elete!

Nekem, neked, nektek pont ugyanannyi jogotok van beleszolni, mint a politikusoknak: nulla.
Ha O AKARJA, megvitathatja a ferjevel, anyukajaval, orvosaval, papjaval, gurujaval. De a dontes az ove!

A bezzeganyaknak: orulunk, hogy neked idoskorodra megjott a kedved a gyerekszuleshez! De ez tok irrelevans! Kepzeld, en 1et bevallaltam, es rajottem, hogy qrvara nem kell tobb! Aztan becsuszott meg egy, azt is vallaltam, de megerositett abban, hogy tenyleg nem kell tobb!

Mindenki masmilyen! Ez itt (meg) nem a falanszter! Ugyhogy a te peldad pont ugyanolyan erdektelen a posztolo szempontjabol, mint az enyem.

ABC123456 2015.04.22. 19:48:57

"Négyszer: az o teste, azt csinál vele, AMIT O AKAR, nem amit a kormany aktualpolitikai seggnyaloi akarnak! Ha ugy tetszik, amputaltathatja a karjat: ha ennek o viseli a következményeit. Az o karja, az o elete. Ergo, az o petefeszke, az o teste, az o elete!" Ez nem ennyire egyszerű, a fél vesédet sem adhatod el, ha anyagilag megszorultál. A szervkereskedelem problémáit is feszegeti ez a dolog. Persze a meddővé tétel ellenére a nő még szülhet, ha meggondolja vagy úgy alakul, hiszen a petesejtek megmaradnak, a méh is, tehát a tudomány mai szintjén átcsempészhető innen-oda a petevezető nélkül is.

aranea 2015.04.22. 21:14:13

@edyt: "Miért kínlódik, szorong a posztoló nem kívánt terhesség miatt, miért nem zavarja el a drága urát, hogy ő végeztessen el egy műtétet."
Tévedés: a művi meddővé tétel törvényi szabályozásai sajnos rá is vonatkoznak, ő sem teheti meg.

aranea 2015.04.22. 21:18:02

@edyt: Nagyon nagy mázlistának tartom magam, hogy abban az 5 évben, amíg a jogszabály engedte, amint lehetett, megcsináltattam ezt a beavatkozást. Életem legjobb döntése volt, csak az a kár, hogy előbb nem volt rá lehetőségem. Érdemes a neten a szomszédos országok klinikáinak kínálatát átnézni, hátha talál a posztoló megfizethető lehetőséget. Egyébiránt én is a TASZ-t javaslom, segítségükkel érdemes lenne az alkotmánybírósághoz fordulni.

Almandin 2015.04.22. 23:10:51

@aranea: Szerintem meg a törvényt kellene megtámadni, mivel sérti az önrendelkezési jogot. Botrányos, hogy egy törpepárt ráerőlteti az egész társadalomra a vallásos ideológiát, mivel a lakosság nagy részének nem meghatározó a vallás az életében. A bigottak meg eddig is úgy éltek, ahogy akartak, de nincs joguk az elveiket másokra erőltetni.

edyt 2015.04.22. 23:23:38

@T mint T: A vasectomiának létezik reverzibilis változata is, ami pont azért az, hogy később helyreállítható legyen. Valóban az ő teste, de az, hogy korlátozás nélkül nem tehet vele bármit nagyon is helyénvaló. A kényelmes középosztálybeli nézőpontból olyan durva visszaéléseket vonna maga után, amit ép ésszel fel sem fogható.

aranea 2015.04.23. 08:48:21

@Almandin: Az a poén, hogy évekkel ezelőtt szintén végigment az alkotmánybíróságon ez a téma. Ezt követően engedélyezték 18 éves kor felett bárkinek. Persze kitört a gyalázkodás, minden idióta azt vizionálta, hogy 1. kötelező 2. falkában rohannak a 18 éves csajok műtétre. Ezzel szemben 2x fél év várakozási idő és kötelező tanácsadások voltak, és nem volt tömeges ostrom (főleg nem a fiatalok közt).
Persze a nemzetféltő kereszténykedő agymosottak addig pattogtak egy őket egyáltalán nem érintő kérdésben, míg 2014. év elején egy salátatörvénybe rejtve, nagy suttyomban ismét beletették a tiltást.

aranea 2015.04.23. 08:58:39

@edyt: A testemmel elkövethetek számtalan bűncselekményt, amivel pl. életfogytiglan ki is vonom magam a szaporodási körforgásból. A testemet beadhatom az idegenlégióba, ahol lepuffantanak. A testemet kiviszem külföldre, soha többé haza nem térve. Mi több, a testemet meg is ölhetem, már bocs.
Ez az egész korlátozás csak arról szól, hogy egy 50eFt-os egyszeri műtét helyett rákényszerítse a nőket 30 évnyi drága, gyakran egészségromboló fogamzásgátlószedésre.
1 hó = 21 tabletta ~ 3.000 Ft
1 év = 12*21= 252 tabletta ~ 36.000 Ft
30 év = 30*252 = 7560 darab tabletta ~ 1.080.000 Ft

edyt 2015.04.23. 10:48:31

Úgy érzem, kicsit félrement, amit szerettem volna. Továbbra is helyesnek tartom a korlátozást, mert hatalmas a súlya. Az ember nem lát előre és ha 28 évesen gyermektelenül megcsináltatja könnyen lehet, hogy 38 évesen azon okból mert nem lehet gyermeke súlyos depresszióba esik és nem lesz olcsóbb kezelni fenntartani mint meddővé tenni. De, nem gondolom, hogy szülni kell. Nem kell. Azért létezik más módszer is,ha egy pár nem akar gyerek. És igen csinálja a férfi. A pasik hozzáállása, tisztelet a kivételnek, sok duma semmi tett.

edyt 2015.04.23. 10:54:35

@aranea: Én ezt nem így látom. És megint az a sajnálatos rossz tanult gondolkodásmód. Miért te, miért drága gyógyszerek, miért nem a férfi. Tevőlegesen.

aranea 2015.04.23. 11:15:11

@edyt: Megmondom, miért nem. Azért, mert ÉN utálom rettenetesen az óvszert - olyan szinten, hogy használatával nem hogy örömtelen a nemi élet, de egyenesen kellemetlen reszelés. A sterilizációt pedig azért akartam én, mert ha véget ér az adott kapcsolat, a következő pasival újra ott vagyok, ahol a part szakad, megint kínlódhatok a védekezéssel. Hidd el, nagyon alaposan végiggondolja az ember, hogy mit és miért - az orvosok pedig különösen nagy vehemenciával vonultatnak fel minden lehetséges indokot és módszert a lebeszéléshez....

aranea 2015.04.23. 11:26:21

@edyt: Amúgy az óvszerárakat elnézve sokkal drágább a védekezés, mint tablettával. 1000 Ft egy normális minőségű 3 db-os csomag. Nagyon-nagyon kedvtelen időszakban is 4.000 Ft lenne nálunk a havi fogyasztás, "tavaszi zsongáskor" pedig minimum a duplája.
És akkor még nem adtam hozzá a - tapasztalataim szerinti! - átlag fél évente történő szakadás miatti parát, orvoshoz rohangálást, lealázást, esemény utáni tablettát.
Ja, beszámítható nyugodtan 2-3 havonta 1-1 terhességi teszt is, mert pl. én nem egy óramű pontosságú szervezettel rendelkezek, és 1 hét késlekedés után nem kicsit szoktam ideges lenni...
Alsó hangon számítva ez éves 80.000 Ft körüli összegre jön ki.

Arisha77 2015.04.23. 11:45:14

Sziasztok!
Én vagyok a poszt toló.
Nincsenek illúzióim. Előfordulhat, hogy a házasságunk zátonyra fut. Vagy neadjisten valamelyikünk meghal.
Viszont én többé már terhes sem akarok lenni. Valahogy lemaradt a rózsaszín köd.
Anyagilag, nadrágszíjmeghúzósan talán férne még bele egy-két gyerek.
Viszont az érzelmi oldalába nem fér. Ez a két gyerek pont a határon van.
Két gyereknek tudok külön szobát biztosítani, a fizikai szükségleteiken felül, a lelki szükségletüket ki tudom elégíteni.
Felnőnének úgy is ,hogy egy büdös szót nem szólok hozzájuk, vagy hagynám, hogy az utca nevelje őket (a Futrinka utca, de szeretem annyira a megszuletett és meg nem született gyermekemet is, hogy olyan életet biztosítsak nekik, ami nem csak fizikailag, hanem lelkileg is kielégítő.
Ha pedig valami csoda folytán úgy alakulna, hogy úgy fellendülünk anyagilag is, hogy akarnék még gyereket, van lehetőségem a lombikra is.

Arisha77 2015.04.23. 11:49:11

@Terézágyú:
Nem abortuszra, hanem havi egy-két nap pánikolva tesztcsíkmártogatásra szorít rá.
Aztán a teszt csík eredménye dönti el a továbbiakat.

edyt 2015.04.23. 12:09:09

@aranea: Értem én, hogy költséges meg macerás meg minden. De nem láthatsz a jövőben nem tudod mit hoz, mit fogsz érezni, akarni 5-10 év múlva. Láttam már olyat is, hogy valaki a 24. órában gondolta meg magát és mégis kellett a gyerek vagy jött az új szerelem és mégis kellett a gyerek és sajnos olyat is, hogy a 3 meglévő gyerekből egyiket elveszítve majd negyvenévesen vállalt új gyermeket, ami segített neki és a családnak túlélni a tragédiát. Valószínűleg az orvos sem gonoszságból próbál lebeszélni. Biztos nem azért mert ha úgy hozza a sors milyen klassz lóvét fog kaszálni a lombikozáson, más lehetőség nen Lévén ha mégis kell a gyerek.

edyt 2015.04.23. 12:18:32

@aranea: És ne érts félre. El tudom fogadni és meg tudom érteni, hogy nem kell vagy nem kell több gyerek és biztosra akarsz menni (bár még az sem 100%, a nem szexelés a 100%-os

Arisha77 2015.04.23. 12:58:06

@edyt:
Hat évig élt a lehetőség, mégsem rohantak a nők elköttetni magukat.
Szerintem korrekt volt a várakozási idővel, mindennel együtt.
Viszont a jelenlegi szabályozás mondhatni esztelen.

aranea 2015.04.23. 13:32:00

@edyt: A gyerekvállalás is egy végleges döntés (ami ráadásul nem 1, hanem kapásból 3 ember életét befolyásolja), érdekes módon, arról még sem akarsz senkit lebeszélni, hogy mi lesz, ha megbánja? (márpedig ismerek pár ilyet is). Azt sem lehet visszacsinálni.
Adott esetben jobb, ha az ember abortuszra járkál? Mert én például egész biztosan mentem volna, ha véletlenül besikerül.
"a korlátozás nélküliség" Értsd már meg, hogy NEM volt korlátozás nélküli! Éppen elegendő volt a 2x 6 hónapos várakozási idő, és a háromszori felvilágosítást követő háromszori nyilatkozattétel. Plusz végigmenni a műtéteknél kötelező kardilógiai, tüdőröntgen, nagylabor, ultrahang, aneszteziológiai kivizsgálásokon.
Tőlünk sokkal fejlettebb országokban évtizedek óta lehetőség van erre a döntésre. Működik. Ott miért képesek döntésképes, saját sorsukért felelősséget vállaló emberként gondolni az állampolgárra?

aranea 2015.04.23. 13:35:17

@Arisha77: Valóban esztelen. A 1997. évi CLIV. törvény 187. § (1a) pontjában meghatározott 40. életév már tényleg csak azoknak engedi, akiknek lassan okafogyottá válik a klimax miatt. :(

edyt 2015.04.23. 17:49:10

@aranea: Messze áll a szándékomtól, hogy bárkit, bármiről le vagy rábeszéljek. A nő művi úton történő meddővé tétele a 21. sz.-ban, amikor rendelkezésre áll számtalan fogamzásgátló módszer, óvszer, gyógyszer, spirál, kúp stb. túlzónak érzem. Továbbra is tartom, hogy amennyiben mégis ez az egyetlen megoldás, úgy a férfiak végeztessék el magukon a helyreállítható formáját. Persze, nem járok a te cipődben így nem tudhatom hol szorít. Lehet ha engem szorítana úgy én is úgy vélekednék mint te.

edyt 2015.04.23. 17:57:40

És még két dolog. Arra apellálni, hogy nem baj, max jöhet a lombik. Hát azt a lélekölő testileg, lelkileg, anyagilag kizsigerelő folyamatot az ellenségemnek sem nemhogy magamnak nem kívánom. A 40 év meg manapság már messze nem a klimaxos vénasszony neki már úgyse kategória.

Arisha77 2015.04.23. 19:01:42

@edyt: A férfiaknál is 40év és négy saját gyermek után lehet.
A férjem most töltötte a 26ot.
Amúgy az általad felsorolt fogamzásgátlók közül kettőtől rosszul lettem, a másik kettőtől meg terhes maradtam. Szóval maradt a drasztikus módszer. Vagy az hogy pár nap csúszás miatt bőgve csinálom a terhességi tesztet, és RETTEGEK attól, hogy két csík jelenik meg rajta.

aranea 2015.04.23. 19:56:55

@edyt: Na látod, pontosan erről beszélek: hogy akit ott szorít a cipő, ahol engem (azaz az ezeregy módszert végigpróbálva sem talált megfelelőt) az a XXI. században - ahol elméletileg egyenlőség van a nemek közt - elvégeztethessen magán egy olyan beavatkozást, amit pl. a férfiaknak ajánlsz.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2015.04.24. 19:11:21

@aranea: spórold össze a pénzt és csináltasd meg a műtétet külföldön, ahol embernek néznek. más megoldást nem nagyon látok jelenleg.

Almandin 2015.04.24. 21:17:43

@sugargiraffusplumps.: Már túlvan rajta, fentebb írta.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2015.04.24. 22:04:12

@Almandin: ja, a másik kommentelőnek írt véletlenül.
a poszternel szántam :)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2015.04.24. 22:15:19

@edyt: miért kellene egy nőnek folyton a fogamzásgátlással veszkődnie napi szinten ha egy félórás beavatkozással mindörökre elfelejtheti az aggódást a nem tervezett terhesség miatt? hadd döntse el magának mi a jó neki.

Almandin 2015.04.24. 22:24:33

@sugargiraffusplumps.: Ráadásul egy férfi is elköttetheti magát. (Persze 40 év felett). Sok szegény férfinak is jó lehetőség lehet, mert az ő fejük felett még a tartásdíj-fizetés lehetősége is ott lebeg.
Sok rosszat kívánok azoknak, akik ezt az új törvénymódosítást (40 éves szabály) kiagyalták.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2015.04.24. 22:43:40

@Almandin: igen. meg kívánok nekik pár besikerült gyereket a nyugdíjas éveikre is!

aranea 2015.04.25. 07:23:49

@sugargiraffusplumps.: Szerencsére én már vagy 7 éve megcsináltattam. :)
De valóban, aki hozzám hasonlóan gondolkodik, annak csak a külföld marad.
süti beállítások módosítása