Szociális étkeztetés - Az ország szégyene
2015. november 26. írta: Despota

Szociális étkeztetés - Az ország szégyene

blaha_lujza_ter_kriziskozpont_8.jpg

Kinek járjon inkább a szociális ebéd? Nagycsaládosoknak, vagy a részeges csavargóknak? Olvasónk erről írt nekünk néhány gondolatot.

Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon aszegenyekvagyunk@gmail.com címre !!

 

Az alábbi témákban várjuk a leveleket:

 

  1. Elszegényedés
  2. Kilátástalanság
  3. Spórolási tippek
  4. stb

 

Tisztelt blog!

Ez már felháborító: kb. 3 évvel ezelőtt a szegény nagycsaládosoktól megvonták a szociális ebédet. Olvastam, kiknek jár: akik tartós betegek, akik szenvedély betegek. Az előbbit értem, az utóbbit nem. Egy napon láttam egy leszakadt redőnyű, kopott házból sírva kijönni egy mezítlábas kislányt. Kérdem tőle, mi a baj? Fázik a lábam. Jött ki az anyuka, végig néztem rajta, beesett arc és mintha egy parfis nyélre tűzték volna szegénykének a fejét, olyan sovány volt a teste. 20141224etelosztas-a-blaha-lujza-teren2.jpg

Eszembe jutott, hogy van kinőtt cipőnk, sőt ruhánk, felajánlottam, elvittem. Az anyukának könnybe lábadt a szeme. Kapott valami ingyen nyári étkeztetést, de az nem neki járt, hanem a gyerekeknek. Behívott egy kis kávéra, beszélgettünk. Közbe az egyik segítőkész gyerek meghozta az ebédeket, amit nem pazaroltak el, meg is ettek. Csak egy pár kanál maradt, amit nagy éhesen az anyuka befalt, aztán mondta, megy a kúthoz vízért, mert egy ideje kikapcsolták náluk és abból fürdenek, mosdanak.

Segítettem cipelni neki, mert rossz volt nézni, hogy elhagyja az ereje. Aztán elköszöntünk egymástól. Közben láttam egy jelenetet. Egy csuma részeg hozta az ebédjét éthordóban és valamin feldühítette magát, földhöz vágta az éthordót. Az az anyuka bizony megette volna az ételt, de neki nem jár.

Kérdem én, kinek járna inkább a szociális ebéd?

A bejegyzés trackback címe:

https://szegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr798116098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2015.11.26. 13:51:06

Senkinek.
Agyrém az ilyesmi. Szociális tűzifa, ingyentankönyv, ingyenmenza, ingyen utazás...
Mivan? Másik oldalon meg csodálkozunk, hogy magasak az adók??? Még szép, ezt sok abszurd f*szságot valamiből fedezni kell.

Jottó 2015.11.26. 13:58:06

mellettünk a suliban a mélyszegénységben élő, nagycsaládból érkező kisiskolások olyan szépen elfocizgatnak a szociális alapon kapott sulitejjel, csak úgy csattan szét az aszfalton. a szenya meg az alma egyből megy a kukába, kosarazni is kell valamivel.. aztán kimennek a kisboltba és vesznek egy giga zacskó csipszet meg egy liter kólát, otthon azt tanulták, abban van a vitamin

Kivlov 2015.11.26. 14:14:17

@Jottó:
anya, apa gondolom cigizik is otthon, arra biztos van pénz.
Nagycsaládos, de kérdem én hogyan lett nagycsaládos? Az égből dobták nekik a gyerekeket? Nem hinném, hogy olyan sok 3-as, 4-es, 5-ösiker születik, pláne mondjuk elsőre. Felelősen kellett volna gyereket vállani, annyit, amennyit el is bír tartani. A gond ottvan, hogy az illető belőlük illetve rájuk való hivatkozásokból akar megélni...

2015.11.26. 14:14:21

Az a baj, hogy senki nem mondja el a szegényeknek, hogy igazából nekik nem jár semmi. Gyerek sem. Ők vesztettek az élet nagy harcában és nem szabadna, hogy az adjon majd nekik megnyugvást halálos ágyukon, hogy a nyomorba hoztak még néhány ártatlan porontyot.

Ehhez kapcsolódik, hogy sajnos az embereknek alamizsnát osztanak, ahelyett, hogy megpróbálják nevelni őket valamivel. Biztos vagyok benne, hogy iszonyatos munka, de másnak nem lesz sose eredménye. Ismerek egy idősebb embert, bevétele szinte semmi, ingyen helyen fürdik, eszik, kap ruhát. Nem irigylem a nyomorult életét, de több ruhát kapott idén mint ami nekem összesen van. Nem is törődik velük, elhanyagolja, aztán kidobja. A Vöröskereszt majd ad másikat.

Kivlov 2015.11.26. 14:32:52

@Exide:
Járni mindenkinek csak annyit kellene járjon, amit önerőből el tud érni. Kvázi főszabályként. Aztán ezt lehet finomítani ilyen-olyan sérültek, egyebek esetén. de a lényegi dolog ez kellene legyen, ne pedig az állam felé történő maroktartás.

Pipas 2015.11.26. 15:37:25

"Kérdem én, kinek járna inkább a szociális ebéd?"

Ez az egyik baj a szükségletek alapján történő támogatásokkal: soha nem sikerül pont annak adni aki megérdemli. Hozhatunk bármilyen bonyolult szabályrendszert biztosan lesznek olyanok, akinek legszívesebben adnánk, de a szabályok alapján nem jár nekik és olyanok is, akiknek sokak szerint nem kellene adni, de mégis kapnak.

Mondjuk a cikkből nem derül ki, hogy az illető milyen szociális jellegű támogatásokat és segélyeket vesz igénybe és ha nem, akkor miért nem kapja őket így aztán igazából éppen azt nem lehet tudni, hogy miért is ilyen nyomorult a sorsa.

eßemfaßom meg áll 2015.11.26. 15:55:44

"Kérdem én, kinek járna inkább a szociális ebéd?"
Természetesen a Másiknak. Aztán ha az kapja akkor jön a poszt, hogy "ott van szegény Egyik éhező aki nem tehet róla, hogy alkoholista drogos szegény és az utolsó fillérjét cigire kell költenie mert nikotinfüggő is, miért veszi el a gonoszállam szájától a meleg falatot? Embertelenség fujjjj

tralalala 2015.11.26. 16:06:03

@eßemfaßom meg áll: Jah, ha meg mindenki kap, akkor indul a sírás, hogy nincs ingyenebéd, inkább az aktívakat kéne támogatni, miért ilyen magasak az adók, stb.

Kivlov 2015.11.26. 16:07:28

@tralalala:
nem kéne őket se támogatni. csak nem kéne tőlük olyan sokat elvenni, már azzal is beérnék...

fidesz maszop dk egykutya 2015.11.26. 16:28:17

@tralalala: az adók nem azért magasak, hogy ilyenekre költsék, hanem mert az elvtársaid ellopják, a támogatásoddal. Lásd a pár ezer forintból befoltozható út, ami az önkormányzatnak 10 millióba kerülne, meg a dupla, tripla, 4x árú állami beruházások, és a becsültnél mindig drágább közbeszerzések.

PR_fact 2015.11.26. 16:28:30

Ha az államra hagyjuk a gondoskodást, akkor nem kell csodálkozni, hogy az egyszeri adófizető érzéketlen, amikor együttérzést majd adományt kérnek tőle, hiszen az állam már levonta a fizetéséből a gondoskodás árát, úgy hogy őt magát elfelejtette megkérdezni, hogy egyetérte-e a támogatottak körével. Hadd döntsön mindenki egyénileg, hogy a pénzből amit munkával megkeresett, szeretné-e támogatni a rászorultakat vagy inkább a saját családjára költené!

skribler200 2015.11.27. 17:11:32

a gyereknek és az anyának ALANYI JOGON JÁRJON minden..

az apának CSAK A MUNKABÉRBE beépíthető minden.......

ps: természetesen ez vonatkozna MINDEN INGYENESW SZOCIÁLIS ELLÁTÁSRA !!!!!
süti beállítások módosítása