Karácsonykor pénz nélkül
2015. november 29. írta: Despota

Karácsonykor pénz nélkül

depressed-man.jpg

Olvasónk nehéz helyzetbe került, decemberi fizetését inkasszó alá helyezték, így valószínűleg pénz és kilátások nélkül tölti az ünnepeket. 

Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon aszegenyekvagyunk@gmail.com címre !!

 

Az alábbi témákban várjuk a leveleket:

 

  1. Elszegényedés
  2. Kilátástalanság
  3. Spórolási tippek
  4. stb

 

Kedves Mindenki!

Én arról szeretnék nektek írni, hogy néhány hibás döntés, felelőtlenség mit tud eredményezni és milyen nehéz helyzetbe sodorhatja az embert. 30 éves múltam, sokáig éltem a fiatalok átlagosnak mondható életét. Buliztam, csak a jelen volt fontos, a jövőre pedig nem gondoltam. Meg lett az eredménye, ha olvassátok a levelemet és ti is hasonlóan látjátok a világot, gondolkodjatok el rajta, megéri-e nektek. Alsó közép osztályból származom, voltak könnyebb és nehezebb évek gyermekkoromban. Apám kalandos életet élt, több gyerek, és a munka sem tartozott mindig kedvenc elfoglaltságai közé. Ez nem jelenti azt, hogy nem dolgozott, de igyekezett a könnyebb oldalát megfogni, amikor rokkantnyugdíjas lett, majd elvették tőle pár évvel később, inkább pereskedett, mint munkát keresett volna, így édesanyám fizetése volt az egyetlen bevételünk. Később apám visszakapta a járandóságát, és végül munkája is lett, de akkor már késő lett, úszott a lakásunk, maradt az albérlet.

Én érettségi után egy éven keresztül dolgoztam, majd főiskolára mentem, mindenki nagy örömére. Csak az enyém nem volt felhőtlen, mert egy lány miatt választottam az iskolát és nem azért, mert az a bizonyos szak és szakma annyira érdekelt volna. Közben a kapcsolat tönkre ment, nagyjából 2 év után, én pedig egy új szerelem miatt elkezdtem hanyagolni az iskolát, amelyet végül nem fejeztem be. Sokakkal együtt a Diákhitelt is felvettem, amely ismételten csak óriási baklövés volt. Ennek köszönhetően jelenleg 3 millió forintos adósságom van a NAV irányába, amelyből fogalmam sincsen, miként fogok tudni kimászni.

sad-man_1.jpg

A másik nagy mellényúlásom egy mobiltelefon vásárlás volt 2008-ban. Mert nekem akkor nagyon kellett az előfizus telefon, hát megvettem. persze, hogy nem tudtam fizetni, de fiatal és ostoba fejjel úgy voltam vele, mit nekem egy tartozás, majd csak megoldódik. Hát nem oldódott. Most 2015-öt írunk, hosszú családi problémák és tragédiák után immár teljesen egyedül vagyok, mint  a kisujjam. Édesanyám elvesztése és a temetés után úgy döntöttem, hogy elkezdek normális, felelős felnőtt életet élni, vagyis megváltozni. Munkába álltam, majd fél év után kiderült, hogy a cégem nem korrekt, elmaradtak a fizetésemmel, de legalább a járulékokat fizették utánam. Mai napig majdnem 200 ezer forinttal tartoznak nekem, de esélyem sincs ezt megkapni tőlük. Váltottam hát és szeptemberben új helyre kerültem. Itt már fizetnek rendesen és időben, ugyanakkor most, november 26-án kaptam egy levelet. Hogy mennyire ironikus az élet, éppen előtte pár nappal jutottam el odáig, hogy rendezni fogom az adósságaimat, legalábbis neki kezdek, amennyire erőmből tudom, írtam a DH központnak is, részletfizetésben állapodtunk meg. A levél, amelyet kaptam, az a 2008-as telefonos tartozásomról szól és tudatja velem, hogy a bankszámlámat sorba állították hatósági utaláshoz, 180 ezer forintos követeléssel.

Megmondom őszintén, derült égből villámcsapásként ért. Nem azért, mintha nem lenne jogos a követelés, hiszen én csesztem el, már bocsánat, de nem számítottam erre, pláne nem most. Kicsit utána olvastam, hiszen még ilyen dologgal nem találkoztam és kiderült, a számlám zárolva lesz, a fizetésemnek még a töredékéhez sem tudok majd hozzájutni. Persze felhívtam a  végrehajtót, itt is próbáltam részletfizetést kérni, eredménytelenül. Nagyjából kiszámoltam, hogy havi 60 ezer forint körüli összeget kellene törlesztenem és akkor kb. 7 év alatt tudnék egyenesbe jönni. De így... Nem tudom mi lesz. Egyrészt nem tudom elkezdeni a Diákhitelt törleszteni, mivel minden pénzem a  végrehajtónak fog menni, másrészt a napi létfenntartásomat sem fogom tudni megoldani. Étel, utazás, stb. A ruhám szakadozik, a cipőm beázik, jó, nem téma, ezt kibírja az ember. De hogy pont karácsony előtt zárolnak egy bankszámlát és nem hajlandóak semminemű egyezkedésre, részletfizetést engedélyezni, az számomra elég szomorú. Így még enni sem fogok tudni és ötletem sincs, mit tegyek. Persze, nem mondom, hogy nem érthető az ő álláspontjuk. Tartozom, fizessek, ez teljesen rendben van. Egyáltalán nem célom, hogy kibújjak a felelősség alól. Hisz épp nemrég döntöttem el, hogy ebben kell változnom. Ugyanakkor abszolút mértékben ellehetetlenít az egész eljárás nem csak a tartozás rendezéstől, de magától a létfenntartástól is. 

Komolyan kétségbe estem, mert nem látom a kiutat. Korábban úgy voltam vele, nehéz lesz, de megcsinálom. Egyenesbe jövök. Most azt sem tudom, hogy marad fedél a fejem felett, hiszen, bár csak egy szobát bérelek, van rezsi, bérleti díj is. Attól félek, utcára fogok kerülni. Szeretnék törleszteni, szeretnék kilábalni ebből a helyzetből, de most karácsony előtt már nem vehetem fel a fizetésem egy részét sem. Nem csak a karácsony lesz így fekete számomra, de az új esztendő is. Családom nincs, csak magamra számíthatok. De egyelőre csak az jár a fejemben, mi lesz most... mi lesz jövőhét pénteken, amikor elvileg elutalják a pénzemet, és én nem tudok levenni belőle semennyit. Szerencsére még van pár napi étel a hűtőmben, ami szerényen, de elég. De utána... Nem tudom. Hiába keresem a lehetőségeket, egyelőre nincs semmi, ami utat mutatna. 

A.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr558123984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2015.11.29. 17:17:00

Itt valami nem kerek,nem tudom teljes pontosan,de a vegrehajto csak 30 vagy 33 %-ot tilthat le a fizetesbol.Masreszt szukseg megoldaskent a karacsonyra tekintettel ,gyorsan kell nyitni egy masik bankszamlat egy masik banknal es a munkaltatonal bejelenteni ,h ezentul arra utaljon,evvel egy -ket honapot lehet nyerni,mire rajonnek.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.11.29. 17:31:44

Nem inkasszózhatják a teljes fizud. A végrehajtók most év végén gyorsan pénzhez akarnak jutni, mert kifelé áll a rúdjuk ebből az üzletből.

Károgó Kritikus 2015.11.29. 17:45:24

@martineden: inkasszó és a fizetés tiltás nem ugyanaz sajnos.

martineden 2015.11.29. 17:47:51

@Károgó Kritikus: Ezert kell masik bankszamlat csinalni,avval idot nyer.

Károgó Kritikus 2015.11.29. 17:55:43

@martineden: ideiglenes megoldásnak jó lehet.

martineden 2015.11.29. 18:14:47

@Károgó Kritikus: Igen,es ez alatt az egy -ket honap alatt meg kell tanulni valami nyelvet alap szinten,lehetoleg angolt es irany kulfold.A NAV adossag 5 ev alatt elevul,ha addig nem tudjak behajtani

Wernher von Braun 2015.11.29. 18:24:23

Koveteleskezelonel kersz reszletet es a hatosagi atutalasi megbizas (inkasszo) feloldasat, vh a vegrehajtast kero utasitasara dolgozik. Hivatalos leveleidet mindig atveszed es akkor nem lesz meglepetes. Hiaba nyitsz masik szamlat, a banki tevekenysegeket nyomon koveti a vh.

aleb19 2015.11.29. 18:41:30

koszonjuk tucsok urfi ez egy tanulsagos/de kitalalt/ sztorit

egy hangya

Zsuzsi25 2015.11.29. 19:11:03

Meg kell mondjam. (Ha igaz) nagyon meghato es tanulsagos story. A legjobban az tetszett, hogy a posztolo pontosan tisztaban van azzal, hogy o okozta a problemat es nem masokat vagy a korulmenyeket hibaztatja a kialakult helyzrtert. Ez tiszteletet erdemel azt hiszem.

@martineden: kivalo megoldas. En is ezt javaslom a posztolonak. De csak ha kidobjak onnan ahol lakik. Utana...Nincs mit veszitened. Irany kulfold. Tudom, hogy ehhez toke kell de viszonylag keves is eleg. 2 honap alatt osszeszedheted. Angolt meg, vegulis tanulhatsz a netrol. De azt hiszem tenyleg nincs mit veszitened ha elmesz....

martineden 2015.11.29. 19:23:42

@Zsuzsi25: angol vagy nemet alapfoku tudassal kezdesnek eleg 100 Euro es meg az utikoltseg.Van olyan munkakozvetito aki lakast es munkat is ad,valamint hetente fizet.
Igaz ,h nem nagy durranas ,mert minimalberes melo HOLLANDIABAN,de kezdesnek nem rossz,a lakber levonasa utan marad ugy havi 900 Eu.Egy embernek boven eleg a megelhetesre,nincs para,nincs nyomorgas.Aztan kereshet jobbat ha akar,de ez gyors es keves toke kell hozza

venala 2015.11.29. 19:27:58

Az új számla nyitása nem megoldás,mert a munkáltatónál nem egy kimondott számlára,hanem fizetésre szól a tiltás. Az új számla nyitásnál is ugyanúgy kénytelen a vh számlájára vagy a vh-t kérő számlájára utalni.

Károgó Kritikus 2015.11.29. 19:35:29

@venala: ez nem így van. Az inkasszónál a bank utal.

martineden 2015.11.29. 19:44:40

@venala: A munkaltatonal csak a fizetes 30%-at tilthatjak es vonhatjak le.A bankszamlan lezo inkasszo viszont mindent elvihet ami a szamlan van.Ezert kell ujj bankszamla,mert igy legalabb marad valami 2-3 honapig.

zsoci 2015.11.29. 20:08:53

@martineden: Sőt mondok jobbat: KP-ben kell kérni a fizetést. A Munkaadó köteles abban adni ha kéred.
De valóban másnak a számlájra kell utaltatni, azt elmehetnek.

venala 2015.11.29. 20:24:32

@martineden: Itt nem csak injasszo van,hanem fizetes letiltas! A nav inkasszal,a vegrehajtast kero a vh eljaras keretein belul ertesiti a munkaltatot,h a fizetes 33%-a az ove....ettol meg az inkasszo viheti a tobbit. De a fent nevezett 33%el sem jut a szamlaig,mert azt a munkaltato mar a vh-ra utalja. A bujkalas nem megoldas,max a reszletfizetes....bar a vh atfutasok borzasztp lassuak.

Zsuzsi25 2015.11.29. 20:31:16

@martineden: en nem ismerek ilyet, de szerintem ird le a kozvetito nevet

Elvesztem 2015.11.29. 20:32:15

megértem a problémádat, de ennél még durvábbra sikerült az enyém.
263.620 forintos tartozásra 1 millió 965.530 fizettem ki eddig, de most is ki akarnak dobni, mert most már még 853 ezer körüli tartozásom van hátra.
fogytam 20 kilót, mert nem volt mit ennem, a fűtés megy ezerrel (panel) hogy cseszné meg, kibírnám 5 fokban is. Tavasz óta úgy van, hogy 3 hétig nem ettem semmi mást, csak rántott levest (sokszor köménymag nélkül, mert nem volt rá 79 forintom). Tojás nincs. Utána rizst eszek, a legjobb ár/érték arányú termék, 10-szer is jól lehet lakni 236 forintból.
A hűtőszekrényt két hónapja kihúztam a konnektorból, úgyse kerülne bele semmi. Elég szomorú, de a kukákat kotrom, elviszem egy kisboltba az üres üvegeket (többet kapok érte), utána elgyalogolog a Lidl-ig, ott néha este 8 után 5 forint a zsemle. Száraz már de a rántott levesbe jó. Három üres üvegért kaptam egy nagy zacskóval.
A kapcsolataim is tönkrementek, senki rám se néz, nincs értelme az életemnek sem. Magánban elmesélem a sztorit, ha gondolod, de nem tudok semmilyen más tanácsot adni, csak annyit, hogy ebben a rohadt életben csak egyedül magadra számíthatsz.
Egyébként ráadásul informatikus vagyok, a faszkalap rezsicsökkentéses papírokat gyártom, havi úgy 1 millió darabot, olyan is volt már, hogy olyan sárga csekket nem tudtam befizetni, amit én magam állítottam elő.
Menjünk el Amazóniába, átússzuk az óceánt, ott úgy hallottam bőven van hal és manióka.
Tiszta hülye vagyok, tudom, de a sztorim valódi.
Egyébként pedig meg szeretnék halni december tizenkettedikén.

2015.11.29. 20:33:34

@zsoci: tényleg így van, csodálkozom, hogy másnak nem jutott eszébe a megfejtés, mert neken ez volt az első gondolatom. Készpénzben kell kérni a fizetést. Másnak a számlájára viszont nem lehet utalni, mert ha a kedvezményezett neve nem egyezik a számlatulajdonos nevével, a bank nem fogadja az utalást.

Minden tartozás elévül 5 év alatt, a banki és a nav is. Navnál az esetleges pótdíj nem. Erre az időre tényleg érdemes külföldön keccsölni, de a sztorihoz kreált karakternek nyilván nincs piacképes tudása és alaptőkéje sem.

martineden 2015.11.29. 21:14:36

@retrovírus: ,,Minden tartozás elévül 5 év alatt,"..Ez nem igy van.A vegrahajtonal levo tartozas sosem evul el kiveve ha a vegrehajtast kero megszunteti az eljarast.Mas tartozas sem evul el ,ha a koveteles tulaja vagy megbizottja bizonyos idonkent levelte ir neked ,hogy koveteli a penzet.Ilyen esetben az elevules megszakad es ujra kezdodik az 5 ev,Ha viszont nem veszed at a levelet es ugy van visszakudve,h cimzett ismeretlen ,akkor 5 ev alatt elevul.

a nemzet fogatlan provokátora 2015.11.29. 21:17:12

@retrovírus: Akkor is letilthatja a fizetés egy részét a NAV, aki nyilván ismeri a delikvens munkáltatóját. Tehát már eleve a munkáltató kevesebbet fog utalni .

A készpénzes munkabér felvétel olyan tartozások esetén működhet, amikor a behajtó nem ismeri a munkáltatót, és csak a bankszámlát inkasszózhatja..

a nemzet fogatlan provokátora 2015.11.29. 21:19:59

@martineden: A nav tartozás mindenképpen elévül öt év alatt, Ez fél évvel kitolódik ha kapott felszólítást. De nem arról van szó, hogy minden egyes felszólítás fél évvel tolná ki. Maximum fél évvel nőhet meg az elévülési idő.

Kuntakintekitekinte 2015.11.29. 21:22:09

Hiányzanak a sztoriból a kötelező körök. Bírósági értesítés és a többi. Retkes gecik a végrehajtók, de vannak bizonyos útvonalak amiket kénytelenek betartani.

Szép mese volt.

martineden 2015.11.29. 21:24:08

@a nemzet fogatlan provokátora: Igen ez igaz,Ha vegrehajtonal van a kovetelese 5 ev utan ott is megszunteti az eljarast.De ez egyedul a NAV.

2015.11.29. 21:30:32

@a nemzet fogatlan provokátora: az inkasszó és a fizetés letiltása nagyon nem ugyanaz, de ezt már írták mások. Az egyik esetben nem férsz hozzá a bankszámládhoz, a másik esetben pedig csak a törvényileg meghatározott részét vonhatja le a munkáltató. A sztori főhősének ez még mindig megoldás, mivel a létfenntartásra elégséges forráshoz jut. Ebből a szempontból mindegy is, hogy fiktív vagy valóságos szereplőről van szó.

vagtomek 2015.11.29. 22:06:04

Van még egy pár napod hogy másik számlát nyiss. És utaltasd oda. MOKK-értesítésről ugyan nem írtál, de ha kaptál ilyet és nem reagáltál, akkor nagyjából számítano dkellett volna rá hogy egy nap becsönget a végrehajtó. (mégha virtuálisan is) Általában első az inkasszó, és utána jön a fizu megfogása, szóval VÁLTS BANKOT MOST! Ha nem is sokat, de egy hónapot nyersz vele.

Lővenbrau 2015.11.29. 23:27:38

@martineden: Így van. Gyorsan új bankszámla.

Lővenbrau 2015.11.29. 23:31:38

@retrovírus: A tartozás abban az esetben nem évül el, ha a végrajtó ( bank) időnként küld egy levelet, amit ha nem veszel át akkor is kézbesítettnek minősül.

Lővenbrau 2015.11.29. 23:40:51

@Kuntakintekitekinte: Ahogy fogalamazol, tényleg "retkes gecik". Vettem egy házat fundamenta hitelből, meg saját kessből. A régi tulaj el volt úszva, végrehajtónál volt az ügye.Megvettem a házat az otp- től, a végrehajtó valahogy kiszagolta, hogy a banki részletet fundamenta hitelből fizetem. Kaptam tőle egy pöcsétes irgum burgum papírt, hogy a hitelemből x misit utaljon a bank neki. Há mondom mi a tököm ez ? A pénzt nem is látom, a bankok meg intézik egymás között. Bementem a végrehajtóhoz, az meg röhögve néz a szemembe, hogy mindent meg kell próbálni. A papírt nyugodtan iktassam a kukába....A k. a.-kat a végrehatóknak..

a nemzet fogatlan provokátora 2015.11.30. 00:12:43

@retrovírus: Én is azt írtam, hogy nem ugyanaz.

Ezt írtam: "A készpénzes munkabér felvétel olyan tartozások esetén működhet, amikor a behajtó nem ismeri a munkáltatót, és csak a bankszámlát inkasszózhatja.."

Vagyis a behajtó csak a bankszámla inkasszóját alkalmazhatja, a munkabér letiltást nem.

2015.11.30. 00:18:33

@Kuntakintekitekinte: "Szép mese volt"

Szerintem életszagú. Magyarországon vagyunk.

Punxsutawney Mormota 2015.11.30. 00:20:29

Tanács!

Új bankszámla, de nem itthon, hanem Szlovákiában. Kimész Párkányba, Komáromba és egy óra múlva nyitnak egy forintos bankszámlát. Kultúráltak, magyarul beszélnek és legfőbbképpen egy nyomoronc végrehajtónak kb másfél évig kellene Szlovákiában kilincselnie, mire hozzájuthatna a pénzedhez.

Orosz kém 2015.11.30. 01:16:27

@Elvesztem: Nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültél, tényleg... De ne halj meg december 12-én :) inkább dobj egy privit, hátha segíthetek....

zsoci 2015.11.30. 06:35:00

@retrovírus: Bárkinek a számlájára kérheted az utalást, a bank nem ellenőriz semmit sem, csak a számlaszám valósságát. Nekem is a feleség számljára jön a fizetésem, évek óta.

A tartozás valóban elévül, ha nem történik semmilyen lépés. Ha csak egyetlen felszólító levelet küld, akkor újra indul a 5 év.

Dezsike 2015.11.30. 11:06:03

Fekete munkát kell vállalni kápéért zsebbe. Van benne némi rizikó, előfordulhat, hogy nem fizetnek ki vagy nem annyit amennyiben megállapodtatok, de átmenetileg megoldás lehet, mert azt nem tudják se letiltani se inkasszózni. Ha ez nem megy, családtag számlájára kell utaltatni a fizut, a tiltás ellen ez se hatásos, de az inkasszót meg lehet kerülni. A diákhitel tudtommal a jövedelem alapján számolja a törlesztőt, kiszámoltam, hogy ha 4 órás minimálbérre vagy bejelentve akkor 1600 Ft lesz a kötelező törlesztő, azt gond nélkül ki lehet fizetni (max párszor nem veszel jegyet a BKVn, vagy hasonló, ahol lehet trükközni), a igaz soha nem fogod tudni kifizetni, de nyugdíjkorhatár elérésekor el fogják törölni a hátralévő tartozást. Ha pedig feketén dolgozol a jövedelmed nulla, azaz ELVILEG törlesztő sincs (gyakorlatban valószínűleg ez nem így van, de nem találtam róla infót, hogy ilyenkor mi a helyzet).

tsunya 2015.11.30. 11:55:58

Szar dolog ez így. Az ember egyedül alig tud kimászni az adósságból. Nekem a fizetéssel nem trükköztek, de teljesen leamortizált a sok túlóra és nem tudtam a béremből fizetni az albérletet és a diákhitelt. Azóta szerencsére kitanultam egy sportfogadási módszert és az rendbe tett anyagilag és ami még ennél is fontosabb 31 évesen nincs többé főnök felettem. Akkor kelek mikor akarok, de a lefekvés más tészta hiszen minden éjjel gép előtt kell lenni. Ne keseredj el,te is megtalálhatod a magad kiútját. Én 10 évig kerestem, mert utáltam dolgozni és utáltam a vendéglátást és utána a fősulit, közgázt mindent. Feküdj neki valaminek és menni fog. Ezt az inkasszós időszakot meg muszáj lesz túlélned.Kérj egy apró előleget, keress alkalmi munkát, menj el vérplazmát adni(3000/alkalom, rizsre, tojásra elég és nem halsz éhen). A sportfogadásról annyit, hogy nem adom ki a módszeremet senkinek(sokan tudni szeretnék, de fölösleges ezért írni). Sok sikert a továbbiakban!

Zolcsi77 2015.11.30. 14:28:12

Meg is érdemlitek a sorsotokat, fosztogasson, raboljon le a behajtó, végrehajtó, nav, önkormányzat - mindenki aki csak bír.

Miért nem lehet azt mondani, hogy NEM_FIZETEK! Miért nem vitatkozik az adós? Miért nem pereskedik? Miért nem basztatja a képviselőjét? Miért nem trükközik? Miért nem titkolja el vagyonát/jövedelmét? Miért nem teszi értéktelenné a lefoglalt vagyont? Miért nem hozza piszkosul kellemetlen helyzetbe a végrehajtót? (én azt tettem mikor annak idején kimentettem a kicsi vagyonom) Miért nem megy ügyvédhez, miért nem keres megoldásokat?

Nem veszi észre a sok birka, hogy pénzügyi terror van ebben a gyarmati országban? Nem veszitek észre, hogy az is marad örökkön-örökké ha mi magunk nem teszünk ellene? Nem látjátok, mekkora ordas nagy igazságtalanság három-ötszörös bőrt lehúzni egy devizahitelesről? Egy sima ft áruhitelesről? 40.000 ft-t fizettetni egy tilosban parkolásért? Százötvenezer kötbért az utolsó háromhavi elmaradt hűségidős részletért?

Itt nálunk volt egy nyugdíjas, kilakoltatásoknál segített megnehezíteni a vhajtó munkáját, onnan ismertem. Kezes volt a fia jelzáloghitelénél - szokásos, chf alapú förmedvény - bebukott a fiú, elárverezték a lakást, maradt utána még vagy 4M tartozás. Viszonylag nem is sok. Kiment külföldre. Az apjától elkezdték vonni a tartozást és a fiú még nem tudott küldeni különösebben semmit. Az öreg önkormányzati lakásban lakott, nehezen fizette a bérletet. Az öreg megvárta a vhajtót a fogadónapon, miután az elindult hazafelé. Közölte vele, hogy állítsa le magát, mert a fia önhibáján kívül bukott bele, ő meg csupán kezes volt. Vhajtó kiröhögte. Öreg közölte, hogy mostantól minden egyes levonásnál annyi kárt okoz neki amennyit tud. Vhajtó kérdezte, most fenyeget, öreg mondta, nem, tényként közöltem önnel. Vhajtó röhögve autóba be, indít, négy kerék abban a pillanatban négy százas szöggel kilukasztva. Kiszáll, ordít, majd nekimegy az öregnek. Addigra ott voltunk hárman tanúként az öreg oldalán ha esetleg kellene. Mosolyogtunk, valamelyikünk beszólt, hogy ízelítő volt köcsög - és elsétáltunk az öreggel együtt.
Következő havi levonásnál csinált az öreg mást. Aztán megint mást, majd megint. Azután kapott egy papírt, hogy hiba történt a vh eljárás során, a vhajtó beterjesztette az ügyet az illetékes bírósághoz és egyelőre a levonás szünetel. Ahogy tudom, azóta is...

Nyilván semmi nincs kockázat nélkül, de gyáva népnek nincs hazája - mi épp most veszítjük el mindenünket. Legalább vitatkozzatok velük bazmeg.

Zolcsi77 2015.11.30. 14:56:43

Dezsike: A diákhitelnél talán a minbér 6%-a a minimum amit fizetni kell, akkor is ha nincs jövedelem. De ez régen volt, nem tudom azóta változott -e. A diákhitelnél arra is érdemes vigyázni, hogy ha az ember csúszásban van, akkor a teljes tőkére késedelmi kamatot számolnak, ami majdnem 20% körül van, gyorsan felkúszik a hitelösszeg. Gyes, gyed alatt nem kell fizetni, de kérelmezni kell - erre az időre kamatmentes is. Vigyázni kell velük, mert hajlamosak elhányni a dokumentumokat és letagadni mindenféle nyilatkozatot. Majdnem annyira rohadék társaság mint egy kereskedelmi bank, minden eszközt megragadnak arra, hogy duzzasszák a tőkét. Pl előreutalsz féléves törlesztőt, közleménybe oda is írod - nekik ez nem jó, külön űrlap kitöltésével jelezni kellett volna, hogy ez nem egyösszegű törlesztés volt. Nem jelezted, következő hónapban már késedelmes fizető vagy, ketyeg a büntetőkamat...

Nyilván van ebben az országban pár (irgalmatlanul temérdek töméntelen sok) faszfej akik szerint ezek a szigorú (mondanám átverős, csalós) szabályok üdvösek, mondhatni kívánatosak, hadd neveljék a népet szabálykövetésre meg pénzügyi kultúrára. Aztán lesnek mikor ittmaradnak hárommillíó cigánnyal nulla nyugdíjjal, mert a fiatal ésvagy munkaképes ésvagy értelmes ésvagy jómódúbb rétegek itthagyják ezt a pénzügyi terrorállamot a picsába és dolgoznak, vállalkoznak, adóznak ott ahol öt forint mulasztásra nem számolnak el másik ötvenezer büntetést meg eljárási költséget.

Josagos 2015.11.30. 16:47:37

Engem csak a "karácsonykor" zavar a posztban. Eleve hatalmas lehúzásnak tartom a karácsonyi fogyasztást, annál meg, aki konkrétan szegény - butaságnak is.
Nagyon jól meg lehet lenni ajándékvásárlás, drága menü, fenyőfa és díszek nélkül is. Sokezret megspórolva.
Sőt, szegényként ebben az időszakban még nyerni is lehet, ételosztásokon, használt dolgokat kapva.

A letiltásnál valóban van limit. Maximum 50%

szocske_ 2015.12.01. 17:44:33

@retrovírus: utaláskor a bank egyáltalán nem nézi a nevet, csak a számlaszám számít, a név rovatba írhatod azt is, hogy Pöttyös Panna, a pénz odaér.

szocske_ 2015.12.01. 17:52:42

@Punxsutawney Mormota: aligha fog a munkáltatója szlovák bankszámlára utalni

Punxsutawney Mormota 2015.12.02. 07:37:34

@szocske_: Jogilag megteheti. Mint ahogy Neked, nekem és minden úniós állampolgárnak jogában áll úniós országban bankszámlát vezetni. Az megint más kérdés, hogy milyen helyi szabályozók vannak a bankszámlanyitás feltéleként előírva, pl Franciaroszágban lakcímmel kell rendelkezned stb... De Szlovákiában nincs ilyen.
Ha megvan, akkor meg kérheted a munkáltatódat, hogy arra a bankszámlára utalja a fizetésedet.

szocske_ 2015.12.02. 18:10:04

@Punxsutawney Mormota: nem azt mondtam, hogy a magánszemély nem nyithat szlovákiában számlát, hanem azt, hogy hiába kéred a munkáltatód, az esetek 90%-ában nem lesz hajlandó külföldre utalni, ha más nem azért, mert ennek általában komoly díja van számára, simán többezer forintos tétel lehet, amit nem szívesen fog benyelni.

Almandin 2015.12.05. 03:13:24

@Elvesztem: Kérlek, ne halj meg! Most egy nagyon nehéz időszakot élsz át, de nagyon remélem, lesz jobb is!

2015.12.23. 21:01:03

@martineden: Hát lófaszt.
Nem másik bankszámlát kell csináltatni, hanem kp-ban kell kérni a fizetést.Minden munkaadónál van erre lehetőség.
Már bekerült a spirálba, nincs menekvése. Az egyetlen esélye a külföld lenne.

2015.12.23. 21:04:03

@zsoci: Ha van hova küldenie.De ha albérletben vagy havernál lakik és bejelentett lakhelye sincs, akkor elévül minden retkes tartozás szerintem.

zsoci 2015.12.23. 23:37:21

@Diorella Queen: Sajnos mindegy. Ha van bármilyen elérhetőség megadva oda kiküldi kétszer ajánlva, utána sima levélként, és a törvény szerint kézbesítettnek kell tekinteni. Elvileg Te vagy köteles gondoskodni az elérhtőséged megadásáról, mindenki felé. Vicc, de ez van. Maga ez a vélelmezett kézbesítés is egy gusztustalan dolog.

zsoci 2015.12.23. 23:39:03

@Josagos: 30% Csak a gyerektartás lehet 50%. Nagycsaládosnál alacsonyabb.

Josagos 2015.12.23. 23:57:12

@zsoci: Jobban tetszik az amerikai megoldás, ahol tanú jelenlétében a kezedbe adják a doksit - gondolom jó drágán...

2015.12.24. 17:24:31

@zsoci: Ha nem veszi át senki a vélelmezett csüheszopós levelüket amit ajánlva küldenek elvileg, szóval ha senki nem veszi át, mert nincs bejelentett lakhely, munkahely meg hasonlók, akkor elmehetnek a jó édes anyjuk görbe picsájába, mert elévül.
Slusszpassz.

2015.12.24. 17:26:39

Sajnos van egy kiskapu, amikor letilthatnak egész havi fizetést is akár.Ismerősöm ismerőse is járt már így. Egy megbaszott fillért sem hagytak neki, annyira fontos volt hogy az illetéket leinkaszálják.

2015.12.24. 17:29:10

@zsoci: Kíváncsi lennék vajon hány ember "él" rejtett bujkáló életet ebben az országban, hasonlók miatt.Se tb jogosultság, se bejelentett munka, se nyugdíj , se állandó lakcím.Sehol nincs erről adat, de gyanítom, hogy rettentően nagy ez a szám.Ők gyakorlatilag nem is léteznek.
süti beállítások módosítása