Így éljük túl a hónapokat
2015. február 16. írta: Despota

Így éljük túl a hónapokat

csekk.jpg

Mai levelünkben arról esik szó, hogyan lehet átvészelni a hónapokat egy fizetésből. Ti hogyan spóroltok a nehéz időszakokban?

Kedves Szegénység blog!

Nagyon tetszik az oldal. Mi több, mint egy éve vagyunk elég rossz helyzetben, Előtte sem voltunk persze gazdagok, de dolgoztunk mindketten a férjemmel. Egy éve azonban a férjemnek ott kellett hagyni a munkahelyét, tavaly ősz eleje óta keresünk újra munkát, de reménytelen egyelőre.

Sajnos, semmi jövedelmet nem kap egy régebbi hivatali tévedés miatt. Abból élünk, amit én keresek, plusz családi pótlék. Két gyerekre semmilyen támogatás nem jár, teljes áron fizetjük a tankönyveket, étkezésüket stb.

A következő módon próbáljuk túlélni egyik hónapot a másik után:


- hitelünk hála istennek nincs. A házunk ugyan több mint 100 éves és épp úgy is néz ki. Szigetelésre sajnos nem futja, energetikailag egy csőd az egész, szóval fűtésen nem lehet spórolni. Tehát ez fix összeg, ezzel nem lehet mit kezdeni.

- a többi fixre is a fizetésem után azonnal kivesszük a pénzt (telefon, internet, stb, ezekhez ragaszkodunk, mert szükségünk van rá).

- ha van valami, amit tudunk, hogy javítani kell, arra is kivesszük a pénzt (ragasztó, tömítések, szigetelőcsík ilyesmikre)

1422675665_6641.jpg

- megbeszéljük, kinek mi kell sürgősen és halaszthatatlanul. Egy dologhoz ragaszkodunk, hogy a gyerekeknek csak új cipőjük lehet, mert többet ártok a más által kitaposott régi cipővel, mint amit pillanatnyilag spórolok vele. Ezekre már előre tesszük félre a pénzt. Pl nyáron apránként a téli csizmájukra.

- járok egy cserebere oldalra, ha a postát beleveszem, még így is olcsóbban tudunk ruházkodni. Néha még olyan holmit is elcserélek, ami jó, de kapok helyette másikat és mindjárt olyan, mintha új ruháim lennének:)

- a gyerekeket megtanítottuk arra, hogy ne tárgyi ajándéknak örüljenek, már régóta élményeket kapnak ajándékba.

- szerencsére a munkahelyem a könyvtár és művelődési központ, így játszóházakba, színházba ingyen jöhetnek velem.

 

Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon a szegenyekvagyunk@gmail.com címre !!

Az alábbi témákban várjuk a leveleket:

  1. Elszegényedés
  2. Kilátástalanság
  3. Spórolási tippek
  4. stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr47179821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Károgó Kritikus 2015.02.17. 03:11:09

Ha nincs hiteled, akkor tényleg szerencsés vagy. Az internet pedig elengedhetetlen manapság.

Pipas 2015.02.17. 05:23:05

"Abból élünk, amit én keresek, plusz családi pótlék. Két gyerekre semmilyen támogatás nem jár"

A családi pótlék nem gyerekekre adott támogatás? Akkor mi?

Behajtó70 2015.02.17. 07:03:37

ééés? Mi jómódban élünk és pont ugyanezt tesszük. A ruháink turkálóból, öltönyeim a gyártótól (7000-11000 Ft a zakó) szarmaznak. A gyerekruhákat a rokonokkal cserélgettük zsákokban. Mi ebben a probléma? Semmi. A tankónyvduma szimpla hazugság, minden(!) önkormányzat írásos kérelemre kiadja az ingyentankönyvet! A suliban a gyerekek ingyen tejet/kiflit kapnak, a havi ételbefizetés kérésre lehetne ingyenes is, de mi nem kértük, így 7200 Ft-ért a gyerekek meleget esznek a suliban is minden nap. Van pár tyúkunk, tojásra nem költünk. A tésztát a felegem gyúrja, százszor jobb, mint a bolti. És persze töredékáron van. Van egy kiskert is, minden zöldség benne, télre mindent megtermel, krumplit, hagymát, gyümölcsöt befőttnek, savanyút, spenót, tök hegyekben lefagyasztva a hűtőben, lecsó kb 40 üveggel dunsztosnüvegben a kamrában.

Úgyhogy elmentek a hazug ostoba picsogássotokkal a p.csába! (Ok, tudom,hogy a cikk fikció, csupán politikai hangulatkeltés a gyengébb fajtából, csak mégis ideírtam, hogy mit mondanék ha igaz lenne a fenti röfögés)

De ma jó napom van, a vérnyomásom 140 alatt van megint, adok egy jó tanácsot minden nyfogónak: fogjátok meg a munka végét és futás a kertbe dolgozni! Ha nem a kertbe, akkor valami szakihoz segíteni! Mert munkaerőhiány van. Persze nem a sok marketingesből meg bölcsészből, hanem a kétkezi munkásból.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2015.02.17. 07:20:01

@Behajtó70:
"Persze nem a sok marketingesből meg bölcsészből, hanem a kétkezi munkásból."

Ezt a baromságot...
index.hu/gazdasag/defacto/2015/02/16/nincs_is_tultermeles_bolcseszekbol/

csepke 2015.02.17. 08:22:06

@Behajtó70: szerintem ez nem az az eset, amire így kéne reagálni. Nem tudom melyik önkormányzatról beszélsz, alapesetben gyereket egyedül nevelő sem kap ingyen könyvet, meg ingyen suli kaját, csak ha 3 gyerek van. A kert....hm..én imádom, de életemben olyan drága paradicsomot nem ettem még, mint ami a kertben nő. ugye szivattyúba sem ingyen van az áram, hogy csak ezt említsem.

ügyelő 2015.02.17. 08:37:20

háát, mit ne mondjak,elég reklám-ízű ez az egész cikkecske (nálunk akkor volt ingyen kifli-tej,amikor mszp-s volt a kerületi főnök, ez nem politika, csak tény)

Peetee 2015.02.17. 09:51:52

@Behajtó70:

Kérdés, hogy a jómódba beleszülettél, és elég a két szülő közül az egyiknek dolgozni, annak is csak azért, hogy a gyerek lássa, hogy valakinek azt is kell, míg a másik időt és energiát nem kímélve teremti meg az egészséges élelmet a kiscsaládnak. Vagy dolgoztok mindketten havi 2*220órát, mellette gyereket neveltek, és ezen felül jut még idő és energia a tyúkokra a turkálóra a csere-bere szakkörre meg a kiskert napi gondozására és a befőzésre, tészagyúrásra, kelesztésre-dagasztásra? Minden nap? Arrafelé vagy 30órából áll egy nap, vagy valahol sántít a story...mondjuk van a háztartásban egy nagymama és egy nagypapa is...vagy...

randomuser1 2015.02.17. 13:45:48

én si szegény vok, mindenki szegény maga szintjén, sőt, egymáshoz képest is iszonyat szegény tud lenni valaki még akkor is, ha nincs azzal tisztában.
vajnáné pl gyémántot kapott valentinnapra, nálunk cask egy doboz milka jutott. monnyuk, igaz, én csak egy szegény zsidó vok, és fiatalka is, meg az asszonyse valami nagy eresztés, de akkor is, kurvaszegények vagyunk, mind. isten büntetése, mert a csajunk megzabálta azt a szaros tudásfájagyümölcsöt.
evvan, ha-Sém irgalmazzon mindannyiunknak!

Behajtó70 2015.02.18. 06:53:48

@peetmaster: baromság? Te mindent elhiszel az indexnek? GigaLOL! Másrészt ilyen szakmákkal nehezebben mlehet elhelyezkedni, mint a kétkezi munkával - egy fejletlenebb területen, ezen nincs mit vitatni szerintem.

Behajtó70 2015.02.18. 06:59:22

@Peetee: 30 óra? Dehogy! A kertet reggel locsoljuk 6-6.30-ig. Utána este. Kb fél óra, mi ezen a probélma? Turkálóba nkeresgélni? Miért lenne ez többletidő? A teszkóban mennyit szoktál barangolni? Naugye. A tésztát nem kelesztjük!! Szombatinként kell gyúrni :))) jó vicc lenne a kelttészta levesbe :))))

De alényeg: ha akarod, van rá idő! Még a gyerekek is élvezik a közös munkát. Nyfogás helyett együtt nevetünk.

Behajtó70 2015.02.18. 07:02:27

@csepke: akkor ez hosszú vita lesz, mert de igen, kap! Alapesetben! Nem kéne beszopnotok ezt a növekszik a mélyszegénység dumát, amit ez a szennyblog nyomat a hazug, maga faragta bejegyzéseivel!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2015.02.18. 17:46:03

@Behajtó70: el, főleg, ha a személyes tapasztalataim is megerősítik. Nálunk a cégnél ezerszám vették fel a bölcsészeket, mert legalább nyelvet tudtak, a szakmát meg majd megtanulják.
Sőt, én is tanár vagyok, nem mérnök, igaz, hogy legalább informatikatanár.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2015.02.20. 23:27:02

Behajto, szoval te jol elsz, ezert mindenki, aki nem el igy, az hazudik?
Brillians erveles.

Akkor hol is kezdjem? Az emberrel nagyon jol elunk, biozoldseget, biohust eszunk, honap vegen tudunk mindig felrerakni, a lakas ugyaan berelt, de szep nagy, itt az erdo szelen remekul lehet setalni, futni munka utan, nem koltunk konditeremre, mi igy sporolunk. A sutemenyt is magam sutom, toredekaron van a boltihoz kepest, es nagyon jo a magunket enni.
Elkeserito ez a sok hazugsag a melyszegenysegrol, ehezesrol, tessek munkara kapni es dolgozni, mert ha en igy elek, barki utanam tudja csinalni.

Ha kijon Svajcba programozonak, de ezt majd csak aprobetuvel irom az egesz ala.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2015.02.20. 23:32:27

A posztolonak pedig: rendszerint elszomorodom, amikor ilyen cikkeket latok, ehhez kepest ezt szinte "jo" volt olvasni. Nem panaszkodas volt benne, hanem a praktikus dolgok leirasa, igazabol az osszes nehezseg ellenere is kiegyensulyzottnak, derusnek tunt, gratulalok hogy ilyen ugyesen megoldjatok a mindennapokat. Remelem hamarosan azert jora fordul a sorotok :)
süti beállítások módosítása