Ha szegény vagy, a közösség lehet a megoldás
2015. február 19. írta: Despota

Ha szegény vagy, a közösség lehet a megoldás

hands.jpg

Olvasónk azoknak igyekszik tanácsokkal szolgálni, akik nehéz körülmények közt élnek és valahogy szeretnék átvészelni ezt a nehéz időszakot. Ti hisztek a közösség erejében?

Szoc gondozó vagyok, nem új a nap alatt a posztoló története, élete.

Lenne pár tanácsom, de nem csak a poszthoz, hanem mindenkihez. Nem kell hozzá más, csak türelem, és némi önismeret, hogy el tudjuk fogadni a helyzetet, amiben élünk. 

Higgyétek el, nem az a fő gond, ha egy családban nincs, vagy kevés a jövedelem, hanem az, ha van, és mégsem tudjuk irányítani az életünket a helyes úton. 

A családnak a következőket tudnám javasolni. 

Apuka munkanélküli. Ha vidéken laknak, vannak idősek, és folyton dolgozók, de minden házban van mit csinálni. Füvet nyírni az öregeknél, kaszálni, cserepet igazítani stb.. Ezért lehet fizetségbe kérni háztájit. A tehetősebbeknél is mindig van munka, és férfi létére nyugodtan elmehet takarítani, autót mosni stb. Ilyen helyeken általában Erzsébet utalvánnyal fizetnek, vagy ha kell, hordják kocsival a gyereket suliba (bérlet spórolás) vagy Téged, de olyan is van, hogy megvesz neked valamit fizetségül, vagy vihetsz a garázsból építőanyagot a házadhoz. 

p1290502-funyiras.jpg

Közösséget kell kialakítani a környékbeli települések szülőivel. Jók az aukciós oldalak, de egy 15-20 fős ruhabörze sokkal hatékonyabb. Ezeket a börzéket ovik, sulik, önkormányzatok támogatják helységekkel, ahol összejöttök, mindenki hozza, ami felesleges, és szigorúan csak cserélni lehet! Ruhára, élelmiszerre. Ezeken a börzéken lehet szerezni társat hajfestéshez, varrni tudót géppel, és más férjét, aki mondjuk villanyszerelő, de Te mégsem értesz hozzá, ő mégis hozza neked a szaktudását ingyen. Vagyis nem ingyen, mert legközelebb neki lehet rád szüksége másért. Ezek csak oda vissza működnek. 

Nem mellékes hozadéka a közösségépítésnek, hogy a gyerekek is ebben nőnek fel. Hozzánk már csatlakoztak tehetős szülők is a gyermekeik érdekében, mert sokat csillapodik a gyerekek versenyszelleme, ha ők is használt ruhában vannak, nem mindig a legújabb, legdrágább cuccokban. És nem utolsó sorban az édesanyák, akik folyton azt érzik, megvetik őket azért, mert jól élnek. A "csóró" anyák között nők lehetnek, problémákkal. Mert ugye egy nőnek nem csak a pénztelenség lehet a gondja.

Egyszerű példa. Van köztünk egy édesanya, akit a munkahelyén taposnak, mert az nem létezik, hogy nem lehet a maximálisnál is jobb. Egy ilyen munkanap után leterhelt, ingerült, és mivel nem volt már energiája az otthoni teendők után nőnek lenni, ez kikezdte a házasságát. 

Mivel neki "csak" ilyen gondja volt, nem merte ezt szóba hozni olyan emberek között, akik szerinte más, sokkal nehezebb körülmények közötti problémákkal küzdenek. Mint valami falka úgy támadtak az édesanyák, hogy segíteni tudjanak. 

community.jpg

Csináltak neki egy csajos napot. Volt ott hajfestés, italozás, karaoke, sok sok pletyi meg ami kell. Ennek az estének köszönhetően leszokott a patikarendről, végre beszéltek a férjével, és mindenki kiveszi a részét az otthoni munkából, hogy ne anya cipeljen mindent egyedül a hátán. 

KÖZÖSSÉG! 

Nem szégyen szegénynek lenni, mert ezek az emberek sokkal gazdagabbak, sokkal boldogabbak, mint sokan mások. 5 éve már, hogy ezt elkezdtük. 

Ha tudok valamiben segíteni, szóljatok. Akinek nincs passziója effélékhez, keressen fel a családsegítőt, ott van ingyen jogász, aki szinte mindenben segít eligazodni.

Üdvözlettel: O.

Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon a szegenyekvagyunk@gmail.com címre !!

Az alábbi témákban várjuk a leveleket:

  1. Elszegényedés
  2. Kilátástalanság
  3. Spórolási tippek
  4. stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr87187699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fischerkalman@t-online.hu 2015.02.19. 08:44:25

Azt hiszem a közösség ereje tényleg megdöbbentő lehet egy kisebb városban és településen. Sajnos Budapesten ez kevésbé működik, itt inkább sokszor egymás mellett élnek az emberek és nem segítenek a másiknak még akkor sem ha lehetőségük lenne rá. Mikor én még kislány voltam ( most 52 éves vagyok és jelenleg munkanélküli) a lakótelepen még működött a közösség. Ma már sajnos nem.

sunabajnok 2015.02.19. 09:51:04

@fischerkalman@t-online.hu:
Szülői munkaszervezetek minden iskolában vannak. 52 évesen nagyinként nyugodtan beszállhatsz gyermekfelügyeletért, háztartási munkák elvégzésére. Nem tudom van-e unokád, vagy ismerősöd, akinek általános oskolába jár a gyerkőce. Kérdezd meg, ajánld magad.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.19. 16:07:21

Tény a közösség sokat tud tenni, már csak egy kedves szó is segíthet. Meg az, hogy van hova fordulni.

Krumpli Bogart 2015.02.19. 21:37:23

Mondjuk a bejelentés nélküli fűnyírásért simán megbasz a NAV.
süti beállítások módosítása