Szegény vagyok, szegénynek születtem
2020. február 21. írta: Despota

Szegény vagyok, szegénynek születtem

begging-poor.jpg

Tisztelt Szerkesztőség!

Megörültem az oldalnak, amikor rátaláltam. 1969-ben születtem, anyám egyedül nevelt hármunkat. Volt, hogy éheztünk, fáztunk, nagyon még ruhánk se volt, és emlékszem, hogy anyám kivágta a cipőnk orrát, ha kinőttük, hogy legyen mit a lábunkra húzni, és a tesómmal ha nem volt mit ennünk, akkor a Sajó étteremből megkaptuk a maradékot, aminek mi természetesen nagyon örültünk. Igaz, ezt a maradékot más a moslékba, vagy a kutyusának vitte haza... Tehát, én is sokat éheztem, és fáztam, amíg a sok ismerősöm "barátom" élte a világát. Így kellett iskolába járni, ahol néztem amint a többiek falják az otthonról kapott csomagot, mert hogy a Vakok iskolájába jártam az Ajtossi Dűrer sorra, és áldottam azt, hogy iskolába járok, és legalább az iskolába van mit enni... Sokszor vártam hétvége után, hogy végre hétfő legyen, meleg legyen, hogy megtöltsem a sulis társaim által úgy utált teával, és üreskenyérrel, vagy épp kakaóval, és sajttal meg kenyérrel a gyomromat... Az éhség nagy úr. Soha nem válogattam, nem volt rá lehetőségem. Eltelt a 8 év, azaz akarom mondani 11, hiszen ott óvodával, előkészítővel, átmenetivel kezdtem, és ezt követően jártam első osztályba, és végig a nyolcadikig.

 Elkerültem az iskolából amikor 16 éves lettem, és 18 éves koromban férjhez mentem, mert ki akartam törni abból a helyzetből amibe voltam. 1990-ben megszületett első gyermekem, ekkor már a férjem is, és én is dolgoztunk. Két műszakban, hogy minden legyen mire a baba érkezik. Ez a jó állapot egészen a hetedik gyermekünk születéséig tartott,amikor is a volt férjemet nemes egyszerűséggel kirugták a munkahelyéről. Mi ekkor nem dúskáltunk a vagyonban, egy vidéki házban éltünk a gyerekekkel, Táborfalván. Soha nem tudtunk félretenni, hiszen annyi volt a pénzünk, hogy épp hogy egyik hónapról a másikra éltünk, de nem nélkülöztünk, a számláink is rendben voltak, a gyerekeknek is volt külön fekhelyük, cipőjük, és ami fontos minden nap volt mit az asztalra tenni... Viszont, amikor kitették az állásából, már nehezen talált, azaz nem is talált abban az időben másik állást, így kénytelen volt kimenni az aluljáróba koldulni, igen koldulni, hogy a gyerekeknek ételt tudjunk vásárolni, hogy ne fagyjunk meg a házunkba, és, hogy a szociális háló ne tegye a gyerekekre a kezét.

 

Aztán onnan a Máltai szeretet szolgálat segítségével elköltöztünk Budapestre, a XI. kerületbe, ahol a XI. kerület kormányhivatalától kaptunk egy 2+fél szobás lakást, 93 M2 alapterületűt. A ház árából rendeztük be a lakást, mivel az kevés lett volna egy másik lakás vásárlásához. A gyerekek egyre nagyobbak lettek, mi pedig egyéb okok miatt elváltunk. Elváltunk, 3 gyerek apánál, 3 gyerek nálam lett elhelyezve. Jelenleg én, még mindig a Máltai szeretet szolgálat által vásárolt 25 M2 alapterületű lakáskában élek a VIII. kerületben. Az egyik lányom, aki hosszú kalandok után egy kislánynak adott életet jelenleg albérletben él a nővérével, és egyedül próbálja nevelgetni a gyermeket, mivel az apát aki nigériából származik, a kormányunk visszatoloncolta Nigériába... Lehet, hogy könnyebb lenne az életük, ha a kormány egy kicsit odafigyel a sok kérvényre, a sok próbálkozásra, hogy hadd maradjon a nigériából származó apuka, de sajnos ez a kormányt nem hatotta meg... Mivel látássérült vagyok, nem is vágyakozom olyan állásokra amik az egészségeseknek adottak, így a munkahelyemen keresett összeget igyekszem kiegészíteni utcazenéléssel, de mivel nagyon sok az egészséges dolgozni nem akaró vetély társ, nekem ez is nagyon nehezen megy. Nevelem a 3 kiskorút, mert nekem közben lett még egy kicsilányom az élettársam, és az én közös gyermekünk, és segítem az előző házasságból született többi gyereket, hogy ne az utcán kössenek ki.

A lányom, akinek a kislánya van, elmenne dolgozni, de a bölcsődei, és az óvodai rendet nem érdekli, hogy esetleg egy nőnek milyen a munka-beosztása, oldja meg ahogy akarja... Ha a nagymama, mint én is nem ér rá,akkor senki nincs aki segíteni tudna. Tehát, a nővére gürizik, én dolgozom, és zenélek, a lányom pedig próbál néha dolgozni, és nevelni a kicsit, aki amúgy 6 hónapra született, és mivel koraszülött ezért a tüdeje sajnos nem fejlődött ki, így folyton beteg... Hála Istennek, és az utcán közlekedő jó szándékú embereknek, hogy adományoznak, mert így tudunk létezni... Remélem egyszer, majd lányoméknak is sikerül valami kis lakást kapniuk, hogy ne kelljen egy kicsi lakásért 160000 forintot kifizetni, és csak a lakhatásnak élni... Tudom, hogy sokan most azt mondják: Na de minek kellett a gyerek? Igen, ismerem már ezt a kérdést, de ha ez így van, akkor viszont az állam, miért szorgalmazza a gyermek vállalást, ha az anyák nem tudnak elmenni dolgozni, mert a munkaerő piac nem veszi figyelembe a nők helyzetét?

 A GYES összege 25000 forint, ha nem volt munkahelye, ha volt munkahelye akkor esetleg több, na de utána? Ha nem veszik vissza dolgozni? Ha nincs pénze Baby sitterre? No, és a lényeg: Amikor zenélek az utcán, sokszor tőlem megkérdezik a "látó" egészséges emberek, hogy miért nem megyek el dolgozni? Igen? És, hová? Hiszen már dolgozom, és ránk nincs szükség. És, akkor én is kérdezném: Az egészséges zenészektől miért nem kérdezi meg senki, hogy miért nem dolgozik? S ha én megkérdezem, az a válaszuk, hogy; "nekem ez az életem, ez a munkám"? —Nagyon nehéz, nagyon. —Nem tudom még egyelőre hol a kiút, hol a vége. Ráadásul nagyon szégyenlem, hogy nekem ezt kell csinálnom.

Tisztelettel: H. A.

Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon a  szegenyekvagyunk@gmail.com címre !

A bejegyzés trackback címe:

https://szegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr8115484040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terpi 2020.02.22. 10:11:26

Ilyen körülmények között mire szült 7? gyereket????,

Szalay Miklós 2020.02.22. 10:57:31

Egy általános összefoglaló a társadalmi egyenlőtlenségekről:

egyvilag.hu/temakep/100.shtml

Bogi88 2020.02.22. 11:03:36

Először 7 gyereket mond,majd valasnal 6ot.
Nos?

érthetetlen chris 2020.02.22. 11:03:45

93 nm-es lakást kap Budán az államtól majd most újra kisebbet, gyermekkorában az is az állam értette erre ő mégis az államot kéri számon és azokat akik egészséges létükre utcazenélnek......

Pipas 2020.02.22. 11:17:27

@Terpi: Nyolcat. És még a saját gyerekeit neveli, mikor már unokája születik.

Nem értem, mégis hogyan képzeli, hogyan tervezi az életét, aki nyolc gyereket szül, szakma nélkül, vagyon nélkül, elvál, és kérvényeket ír? Nem akarok szívtelennek hangzani, de miért gondolja valaki, hogy az gyerekeit más pénzéből, más erejéből fogja felnevelni?

Szerintem az embernek fel kell tennie a kérdést: mi lenne, ha mások is ezt csinálnák? Mi lenne, ha mindenki úgy viselkedne, ahogy én? Mi lenne, ha mindenki ennyit tenne be a közösbe és ennyit próbálna kivenni belőle? Mi lenne, ha mindenki azt mondaná, hogy "adjanak"?

Amúgy meg miért kell valakinek 8 gyerek? Ki az aki azt gondolja a hatodiknál, hogy "nem, ez így még nem okés, még több utódot akarok", majdcsak lesz valahogy, de hat gyerek az még nem elég?

midnight coder 2020.02.22. 11:46:48

Ordas nagy kamu, ráadásul logikátlanul megírva. Kezdve azzal, hogy 8 elemivel nem ilyen stílusban fogalmaz az ember.

Exide 2020.02.22. 12:16:22

Ha lusta lennék még rendesen trollkodni is, akkor pontosan így írtam volna ezt meg. Lépésről lépésre arra van felépítve, hogy felháborodjon az olvasó.

dmwd 2020.02.22. 12:18:22

Ott hagytam abba az olvasást, hogy "a hetedik gyermekünk születéséig". Az ilyen ember szerintem menthetetlen, egy csöppnyi realitás érzéke sincs. Innentől csak nyomdaképtelen szavaim vannak, őszintén sajnálom a gyerekeit.

érthetetlen chris 2020.02.22. 12:40:29

@Exide: Igazad lehet. A kitoloncolt nigéria apukánál és a hat hónapra született unokánál, már azért 2. olvasásra tényleg kezd too much lenni dolog.

Nem tudom mit érez a szerző, mikor így gúnyt űz a valódi elesettekkel.

kvadrillio 2020.02.22. 12:47:52

háááááát....sztem eddig gyönyörű életed volt ! q18 évesen 7 gyerek...egymás után......ház, szeretet...,, két lakást is kaptál..., szeretetszolgálattól biztosan sok jó kaját, holmikat......,, és ERRŐL..., AZ JUT ESZEMBE, HOGY A MAI FIATALOK TÖBB MINT A FELE OTTHON ÉL A SZÜLEINÉL, MERT NEM TUD LAKÁS VENNI A SZAR FIZETÉSÉBŐL !
...HOGY A MAI KORMÁNY CSAKIS A GAZDAGOKAT ÖSZTÖNZI GYERMEKVÁLLALÁSRA ÉS CSAKIS AZOKAT TÁMOGATJA MINDEN TÉREN MANIVAL ! ÉS...HOGY ENNEK VÉGET KELL HAMAROSAN VETNI !

Neked meg további gyermekeket kívánok és sok-sok szeretetet még a további életedben ! :)

IQMAX 2020.02.22. 13:04:54

"szégyenlem" - nem ártana tudni helyesen leírni

felső határ nincs 2020.02.22. 13:23:41

ez a sztori akkora kamu mint ide lachaza

Almandin 2020.02.22. 13:33:15

@Bogi88: Valószínűleg már nagykorú volt a legidősebb gyerek a váláskor.

Almandin 2020.02.22. 13:47:11

Mindenkinek, aki szidja a posztolót: valóban nem előrelátó dolog a nyomorra 7 gyereket szülni, de ő olyan családból, közegből származik, ahol nem tanították meg a felelős családtervezést. Ahhoz, hogy valaki családtervezésre képes legyen, olyan szocializációval kell rendelkeznie, ami nem szerezhető meg az alulképzett, mélyszegény családokban. Gondoljunk bele, hogy a családtervezés a tanultabb európai családokban is csak az elmúlt 50-60 évben vált szokássá, előtte természetes volt, hogy náluk is potyognak a gyerekek. 70 körüli ismerőseimnél még nem ritka, hogy 4-5 testvérük volt/van (pedig többen értelmiségiek). A 20. század első felében még az értelmiségiek közül is csak kevesen alkalmaztak családtervezést. Ma látható, hogy a legtanulatlanabb rétegeknél van gyakran a legtöbb gyerek. Ez nemcsak M.o.-n belül, hanem a világban is megfigyelhető, a szegény harmadik világbeli országokban a legnagyobb a szaporulat.
A poszt mindenesetre megmutatja, hogy még Budapesten is élnek emberek kifejezett nyomorban. Én nem vagyok ellenséges a posztolóval, inkább sajnálom, hogy így kellett élnie. Nem tűnik rosszindulatú nőnek.

arabok balrol 2020.02.22. 13:49:04

@Almandin: te meg mindent beszopsz

szerinted ezt a bejegyzest egy 8 altalanost vegzett putriscigany irta?

gondolkozz mar

arabok balrol 2020.02.22. 13:53:18

vak 8 altalanost vegzett de artikulaltan blogolo szapora putris czigany

kicsit tultoltad Moricka

erol 2020.02.22. 14:11:39

Szerintem ott rontotta el, hogy csak hét gyereket szült, legalább 16-ot kellet volna és akkor biztos minden jobb lenne.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.02.22. 14:29:10

@Terpi: Kérdezd meg az afgánokat,hogy ott hogy megy ez.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.02.22. 14:44:55

@midnight coder: Nem az,emlékszem rájuk. A férje is látássérült,és a Ferencziek terén énekelt annak idején. Este a lajosmizsei vasútvonalon vonatoztak haza.

Proud Mary 2020.02.22. 14:56:46

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: én is rájuk gondololtam. látásból ismerem őket.

midnight coder 2020.02.22. 15:25:29

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Akkor sem teljesen értem, én is akkortájt születtem, és azért a Kádár-rendszerben nem igazán volt jellemző, hogy a gyerekek az éttermi maradékon éltek, még vidéken sem. Ahogy a szegénységből kilépésre is ott volt azért még a 80-as években a munkásszálló is, csak ezért nem kellett volna férjhez menni. Aztán a 8 elemihez képest azért eléggé összeszedett ez az írás. Aztán azt sem teljesen értem, hogy ha apuka és anyuka látássérült, csóró, és finoman szólva nem túlképzett, akkor hogy a bánatban vállalhattak be ép ésszel 7 gyereket ?

várom a levelet 2020.02.22. 15:36:39

ha tudom, hogy egy gyereket tudok eltartani,akkor egyet szülök.sajnos a gyerekeire,unokáira sem vár jobb sors.

várom a levelet 2020.02.22. 15:43:50

a kormány nem a szegények szaporodására gondolt,akik egész életükben segélyre szorulnak,hanem a középosztályra.már,ha egyáltalán van olyan.

Pipas 2020.02.22. 16:10:46

@Almandin: "Mindenkinek, aki szidja a posztolót: valóban nem előrelátó dolog a nyomorra 7 gyereket szülni, de ő olyan családból, közegből származik, ahol nem tanították meg a felelős családtervezést."

Mégis hogyan? El kellett volna mondani neki, hogy "ha már négy gyereked van és nincs mit ennetek, akkor gondolkodj el azon, hogy még hány gyereket fogsz szülni"? A gondolkodási idő több hónap, több év lett volna, ennyi idő alatt nem tudta végiggondolni, hogy "hmmm... ha így folytatódik még kevesebb kaja jut egyre"?

Úgy konkrétan ki az akinek ezt így meg kell tanítani?

Pipas 2020.02.22. 16:11:52

@várom a levelet: "a kormány nem a szegények szaporodására gondolt"

A kormány három gyerekre gondolt, nem nyolcra. Maradjunk ennyiben!

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.02.22. 17:24:02

@midnight coder: Én az ezredforduló körüli-vagy inkább utáni-időkben láttam őket többször. Elég feltűnő volt: két látássérült ember sok gyerekkel.
A férfi a Ferencziek terén énekelt rendszeresen a templom felőli lépcső alján balra.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.02.22. 17:28:02

@Proud Mary: Esetleg te is a lajosmizsei vonal áldozatai közé tartoztál akkoriban? :)

Rideg Sándor 2020.02.22. 20:43:02

Hét gyereket szül a büdös semmire, és csodálkozik...

Rideg Sándor 2020.02.22. 21:12:53

A fogalmazás disszonáns a történettel.

kvadrillio 2020.02.22. 23:32:38

KÖTELEZŐ OLVASMÁNY ??? A BIBLIA ???!!!

MIÓTA IRODALMI MŰ A BIBLIA ???!!!

ÚJ ALAPTANTERV:

kötelező olvasmányok a következők:

Homérosz: Odüsszeia (részletek)
Szophoklész: Antigoné
Biblia (részletek az Ószövetségből és az Újszövetségből.

kvadrillio 2020.02.22. 23:34:07

Az óraszámok

A 9–10. évfolyamon csökkentek a kötelező óraszámok: a magyar nyelv és irodalom tantárgyak alapóraszáma 238 óra az új kerettanterv szerint, ez jelenleg 260 órát jelent az iskolákban. Vagyis szeptembertől a 9. évfolyamon 1 óra nyelvtan, 2 óra irodalom, 10. évfolyamon 1 óra nyelvtan, 3 óra irodalom lesz.

A 11–12. évfolyamon a magyar nyelv és irodalom tantárgyak alapóraszáma nőtt: a jelenlegi 242 óráról 256 óra emelték. A 11. évfolyamon a magyar nyelv 1 óra, irodalom 3 óra, a 12. évfolyamon a magyar nyelv 1 óra, az irodalom 3 óra lesz hetente.

A kerettanterv szerint az órakeret minimum 80%-át a törzsanyagra kell fordítani - ez a szám jelenleg még 90 százalékot jelent az aktuális kerettanterv szabályai szerint. Az órakeret 20%-a a szaktanár szabad választását képezi a tananyagok mélyebb, sokszínűbb tanítására, ismétlésre, gyakorlásra vagy a tanórán kívüli tudásszerzésre (múzeumlátogatás, színházi előadás megtekintése, előadó meghívása), kompetenciafejlesztésre, projektmunkák megalkotására lehet felhasználni - fogalmaznak.

A kötelező olvasmányok a következők:
Évfolyam
9-10. évfolyam

Homérosz: Odüsszeia (részletek)
Szophoklész: Antigoné
Biblia (részletek az Ószövetségből és az Újszövetségből.

Dante Alighieri: Isteni színjáték – Pokol (részletek)
François Villon: A nagy testamentum (részletek)
Boccaccio: Dekameron, Első nap 3. novella
William Shakespeare: Romeo és Júlia vagy Hamlet, dán királyfi
Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem (részletek)
Mikes Kelemen: Törökországi levelek (1., 37., 112.)
Molière: A fösvény vagy Tartuffe
Katona József: Bánk bán
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Petőfi Sándor: A helység kalapácsa (részlet)
Jókai Mór: A huszti beteglátogatók (novella)
Jókai Mór: Az arany ember
11-12. évfolyam Honoré de Balzac: Goriot apó (részletek) vagy Stendhal: Vörös és fekete (részletek)
Henrik Ibsen: A vadkacsa vagy Nóra (Babaotthon) vagy Anton Pavlovics Csehov: A sirály vagy Ványa bácsi
Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Ivan Iljics halála
Samuel B. Beckett: Godot-ra várva vagy Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok vagy A nagy Romulus
Arany János: Toldi estéje
Madách Imre: Az ember tragédiája
Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma
Herczeg Ferenc: Az élet kapuja
Babits Mihály: Jónás könyve, Jónás imája
Móricz Zsigmond: Úri muri, Tragédia
Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!
Örkény István: Tóték
Szabó Magda: Az ajtó

kvadrillio 2020.02.22. 23:38:58

@kvadrillio:...WIKI """A Biblia (amely a koiné görög βιβλίον, azaz tekercs szóból származik) azoknak a könyveknek a gyűjteménye, amelyeket a zsidóság és a kereszténység Istentől sugalmazottnak és ennek okán szentnek fogad el, tehát a hit és az erkölcs területén általános mércének tekint. A teljes Bibliát szent jellegéből adódóan keresztény Szentírásnak[1] is nevezik. A zsidó és a keresztény Biblia terjedelme nem azonos, mert a Biblia könyveit meghatározó kánont nem egyformán határozták meg. Így a héber Biblia – a Tanakh – azokat az Izrael népének adott isteni kinyilatkoztatásnak tartott írásokat tartalmazza, amelyek a kereszténység előtti időben, Izrael vallási közösségében keletkeztek. """

MÁR TÉNYLEG AZT HITTEM , HOGY ÉN VAGYOPK A HÜJJJJJJE !

neszóljszámnemfájfejem 2020.02.23. 05:13:49

@midnight coder: Az esetleg nem merült fel, hogy elmondta történetét, s valaki megfogalmazta emészthető formában? S, eléggé tipikus történet. Az itt beirogatók 99%-a, még messziről sem látott nyomort, csak fotel okoskodók.

csodalámpa 2020.02.23. 06:48:50

@kvadrillio: A Biblia már 1994-ben kötelező olvasmány volt, amikor gimibe jártam (nem egyháziba).

különvélemény 2020.02.23. 07:04:44

Tipikus szegénységi életút.
Nem járt iskolába
18 évesen családot alapított
7 gyerek a semmire.

És persze az állam a hibás.

A nigériai szál mostanában népszerű, naponta olvasok "kitoloncolt" férjeket. Pedig nem bonyolult a sztori, el kell intézni a papírokat.
De persze ezért is az állam a hibás.

midnight coder 2020.02.23. 08:20:45

@neszóljszámnemfájfejem: Bennem inkább az merült fel, hogy wannabe író első szárnypróbálgatása. De ha tényleg létezik a főhős, akkor erősen az irtandó kategória. Az egy dolog, hogy valaki nyomorék és egész életében a mások kenyerét eszi, elvégre senki ne haljon éhen, az viszont egy másik hogy az illető erre alapozva még csinál hét gyereket, akik nyilván szintén roppant hasznos tagjai lesznek a társadalomnak, kezdve azzal aki "hosszú kalandok" után összefekszik egy nigériaival és gyereket csinál neki.

]{udarauszkasz 2020.02.23. 08:36:11

Rendben, hogy szegenyseg, errol nem tehet senki. De akkor miert kell 7-8 gyerek? Mar 1-2 gyereket is nehez normalisan eltartani, miert kell ennyit szulni ebbe a nyomorba?

]{udarauszkasz 2020.02.23. 08:39:37

@Almandin: eltem en is nyomorban. De en sem engedtem meg az akkori paromnak, hogy gyereket szuljon, amig nem tudom eltartani.

Pipas 2020.02.23. 09:10:19

@különvélemény: Nem mindig olyan egyszerű, hogy "el kell intézni a papírokat", de azért nagy igazság van abban amit mondasz. Ez van a blogban:

" Az egyik lányom, aki hosszú kalandok után egy kislánynak adott életet jelenleg albérletben él a nővérével, és egyedül próbálja nevelgetni a gyermeket, mivel az apát aki nigériából származik, a kormányunk visszatoloncolta Nigériába... "

Tehát "apa" és nem "férj". Nem vagyok nagy szakértő a témában, de az a gyanúm, hogy ha összeházasodnak és bejelentik azt is, hogy van közös gyerek, akkor nem toloncolják ki a férjet.

Tehát valószínűleg tényleg csak "el kellett volna intézni a papírokat".

Ekrü 2020.02.23. 09:27:14

@kvadrillio: A Biblia 1982-83-as tanévben is kötelező volt.Ahogy végig egészen idáig.Ugyanis hozzátartozik az általános műveltséghez.Az meg ,hogy te nem tudod értelmezni a "részletek" szót,az a te bajod.

Ekrü 2020.02.23. 09:32:44

@kvadrillio: Ezek a könyvek amiket itt felsoroltál már a 80-as években is kötelező tananyagok voltak.Ahogy pld.2019-ben is.Ezek szerint te nem jártál gimnáziumban,mer akkor tudnád...

Peetee 2020.02.23. 09:38:37

Itt nem a pénz hiánya a gond, hanem a (nem)gondolkodásmód.
Teljesen mindegy, h mennyit adnál, milyen egzisztenciát tennél alá, akkor is úgy csinálna a dolgokat, h kilógjon a láb a takaró végén. Akkor is lenne mindig valami apró indok, ami nem az ő hibája (kirúgták a férjét), és borul tőle azonnal az egész rendszer.
7x gyerek az legalább 7év, ezidő alatt nem sikerült semmiféle minimális megtakarítást felmutatni?
Mindig, mindent, maradéktalanul fel kellett élni?
Kirúgták...hát istenem. Másik munkahelyet keresni kellett volna, nem koldulni állni másnaptól...
Az meg önmagáért beszél, h tanulás helyett úgy akar kitörni a szegénységből, hogy 18évesen elkezdi gyártani a gyerekeket ész nélkül...aztán az állam a hibás, mert nem kezdett mézzel folyni a tej...értem.

Több pénzzel csak "magasabbról esne nagyobbat".

különvélemény 2020.02.23. 09:59:21

@Pipas:

Ha nem a férje, akkor miből gondolja, hogy nem toloncolják ki?

Nemrég olvastam egy szép történetet , a gyerekek már nagyobbak voltak, tehát minimum 5-6 éve volt a nigériaival a hölgy. Volt ott "nemzetközi házasságot" kötöttünk, azt nem kell regisztrálni Magyarországon baromságtól, a nem kézbesítették ki a bevándorlásiak az idézést szokásos kifogáson át a visszaküldték Nigériából mert "itt van családja" agyhalálig minden.

Legtöbb esetben szarnak az egészre, majd csak lesz valahogy, utána jön a meglepetés.

Pipas 2020.02.23. 10:12:19

@különvélemény: Épp a minap mesélte egy ismerősöm, hogy van egy ilyen alkalmazottja. Hónapokon keresztül nézték, hogy ő és a családja szerencsétlenkednek, aztán gyakorlatilag az utolsó napon elintézték a papírjait.

Máskülönben kitoloncolták volna az egész családot.

Azt mondta, hogy nem azért intézték el helyette a papírokat, mert olyan jó alkalmazott, csak már nem bírták nézni, hogy miket szerencsétlenkedik.

Mondtam is neki, hogy köszike, egy idiótával több az országban, nagyon sokat segít, mert felénk még alig vannak ilyen elmeroggyantak. :D

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.02.23. 14:11:49

@midnight coder: Nyilván valaki lejegyezte a feleség történet, amit elmondott.Látássérültként az írás sem lehet valami egyszerű.

Almandin 2020.02.23. 14:15:52

@]{udarauszkasz: Igen, de te nem mélyszegény, tanulatlan családi háttérből származol. Egy iskolázottabb (ehhez elég egy szakmunkás végzettség vagy érettségi is, nem kell feltétlenül diploma) ember már jobban átlát ilyen dolgokat, előrelátóbb, megfontoltabb. Ahol ma a nyomorra 7 gyereket szülnek, ott vagy tudatlanok, vagy szándékos segélyszerzési stratégiát folytatnak. A posztoló szerintem tudatlan, elég jó szándékúnak tűnik.

Almandin 2020.02.23. 14:19:15

@midnight coder: Hogy írhatsz le valakit úgy, hogy irtandó kategória? Én se tartom bölcs dolognak, ha valaki a nyomorra szül sorozatban, de attól még ő is ember.
Nagyon "szeretem", amikor bármilyen, a szegénységről szóló blogra ráugranak a szegénygyűlölő trollok.

Pipas 2020.02.23. 19:41:44

@Almandin: Teljesen normális hangnemben elmondták, hogy a szerző butaságot csinált. Ha ez gyűlölködés, akkor senkinek sem szabad ezentúl elmondani, hogy hibát követett el, hogy butaságot csinált?

Akkor jó... megváltoztattam a véleményemet.

Jajj, de aranyos, szülj még vagy hat gyereket, mi mindannyian veled vagyunk. Drukkolunk neked, támogatunk... mármint elviekben, pénzt nem tudok adni, az nekem is kell.

Zsuzsi25 2020.02.25. 13:58:00

@kvadrillio: a mostani rendszer igazságos! Ha a családi adókedvezményre gondolsz! Eleve akinek magasabb a fizetése, többet is rak a közösbe

Zsuzsi25 2020.02.25. 13:59:14

@Almandin: Nem gond! Szüljön a nyomorra, szive joga. Csak utána ne a rendszert hibáztassa.

Zsuzsi25 2020.02.25. 14:01:04

@Pipas: na ez meg a másik! Jó erzesü, európai Nő nem szül egy feketének

Zsuzsi25 2020.02.25. 14:02:33

@midnight coder: így-így! Amúgy nem értek egyet. Aki nem dolgozik, ne is egyék

Almandin 2020.02.26. 11:32:23

@Zsuzsi25: Elég rasszista a véleményed. Szerintem el se tudod képzelni, hogy a feketék között is akadnak intelligens emberek. Egy műveletlen afrikai kecskepásztor valóban nem illik az európai nők többségéhez, de vannak művelt afroamerikaiak is pl.
A másik kérdés, hogy egy aluliskolázott nő nem mérlegel olyan szempontokat, hogy a neki tetsző férfi milyen gondolkodású, megy az ösztönei után.

Almandin 2020.02.26. 11:44:35

@Zsuzsi25: Akik ezt az "aki nem dolgozik, ne is egyék" mondást szeretik hangoztatni, általában csökkent empátiájú emberek. A posztolóra egyébként nem is igaz ez.
Sok ember nem talál munkát, de keres. Megint mások olyan helyzetbe kerülnek, hogy az egészségi állapotuk miatt nem nagyon tudnak munkát vállalni, de le se százalékolják őket, mert annyira nem betegek. Más kérdés, hogy sokszor a leszázalékolás után is olyan kevés a jövedelmük, hogy abból alapszinten se lehet megélni, ezért, ha nincs családjuk, sokan idővel hajléktalanná válnak.
Manapság még sok diplomás ember se tud elhelyezkedni, vagy csak jóval a végzettsége alatti munka jön össze neki.
De tudom, hogy neked magyarázhatok, megértés, empátia nem lesz benned, sőt, engem is lehülyézel majd. Nem is neked szánom igazából a hozzászólásomat, hanem a blog olvasóinak, hogy lássák, maradt még empatikus ember az országban, aki nem szegénygyűlölő.