A pénz nem boldogít? Dehogynem!
2015. február 21. írta: Despota

A pénz nem boldogít? Dehogynem!

love-d0000ea214e05e0003527.jpg

Olvasónk eszmefuttatása a pénzről és annak stigmatizálásáról. Szerinte a pénz a mozgatórugója mindennek.

Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon a szegenyekvagyunk@gmail.com címre !!

Az alábbi témákban várjuk a leveleket:

    1. Elszegényedés
    2. Kilátástalanság
    3. Spórolási tippek
    4. stb.
    5.  

Tisztelt szerkesztőség !

Olvastam az "Akkor is szegény vagyok, ha a kormányak ez nem tetszik " cikket és szeretnék hozzáfűzni pár gondolatot a sajátomból. Manapság rettentő divatos lett stigmatizálni a PÉNZ kifejezést. Pedig semmi másról nem szól az életünk. Mindenféle hangzatos szinonímával szeretik a közszereplők helyettesíteni (..pl. forrás, juttatás, stb...). Csak ki ne kelljen mondani azt a szót, hogy PÉNZ. Mindenki fázik tőle. Miért ?
Félnek mint az ördög a tömjéntől. Valaki anno, az átkosban kitalálta, hogy a "PÉNZ NEM BOLDOGIT"....
Szeretném, ha erről is lenne egy közvélemény kutatás egyszer. Én ellene szavazok. Semmi másra nincs szükség.

Vegyítenék még egy kis demagógiát a témába: Netto matematika (mert valakik lehet, hogy kihagyták az első osztályt. Kéne egy család, meg gyerek, mert az ugye jó az államnak. Ahhoz kéne egy lakás is, mert hát a híd alatt nem lehet gyereket nevelni. Az átlag fiatal párnak a szülei sok esetben nem tudnak lakást adni nászajándékba, ezért nagy valószínűséggel hitelből oldják azt meg (...már ha kapnak...).

Tehát a matek (...egy középszerű életről beszélek, ez alatt tényleg csak a nyomorgás és vegetálás van....):

hitel 64.000.-
rezsi 82.000.- (..télen, tv, telefon, internet...)
ebédbefizetés az iskolában 11.000.- (...per fő....)
üzemanyag 30.000.- (...spórolósan...)
étkezés 45.000.- (...nem irodai dolgozónak...havi 250 órára...)
bérlet 11.000.- (...aki teheti nem kocsival jár...)
háztartás 50.000.- (..minimum, kaja, vegyi áru, otthoni egyebek..)

ez idáig: 293.000.-

Ebben nincs egyetlen megveszekedett fillér sem:
- gyógyszerre
- szórakozásra
- kikapcsolódásra
- öltözködésre
- születés vagy névnap, ünnep
- félre tenni a nyaralásra
- gépkocsi fenntartásra
- elromlott eszközök pótlására, javítására(..háztartás..)
- sem pedig semmi a fent felsoroltakon kívül.....

masolat_hungarian_forint.jpg

Kíváncsi lennék, hogy az utóbbi, nem túl kicsi összeget mennyivel kéne kiegészíteni, hogy egy átlagos házaspár NORMÁLIS szinten megtudjon élni ebben az országban? Urambocsá két gyermekkel.

Ja, és a slusszpoént a végére hagytam. EZT AZ ÖSSZEGET EGY EMBERNEK IS MEG KELLENE TUDNIA KERESNE, MERT MI VAN, HA A MÁSIKKAL VALAMI TÖRTÉNIK.

Na amelyik politikus nekem kihozza ezt havi 48.000.- ből, azt örökbe fogadom. Jelezném, hogy ez csak egy példa és az én szubjektív véleményem. Már annyi mindent kipróbáltak a mi nagyrabecsült politikusaink, hogy talpra állítsák ezt a szegény magyar gazdaságot.


Egyet még nem. És ez valahogy nagyon nem akaródzik senkinek. Miért nem bízzák ezt az emberekre. Hozzanak törvényt, tegyenek vele pénzt a zsebembe és majd én és a polgártársak majd beindítjuk a gazdaságot.


Ígérem, nem varrom be a kispárnába. Elfogok kezdeni fogyasztani, költök az otthonomra, kikapcsolódásra, üdülésre, egészségre, ruhára, cipőre, kultúrára, stb.... Annyi áfát, és jövedéki adót fogok belőle befizetni, hogy a nemzeti bank ajtaját nem lehet kinyitni tőle.


Miért jobb az, ha a nagyon gazdag vállalkozók, multik, lánctulajdonosok, kizsákmányoló rabszolgatartók, a tengerpartra hordják a ki nem fizetett béreket, ott herdálják el, luxus nyaralásara, külföldről vásárolnak nagy értékű gépjárművet, és ezt lehetne folytatni, ragozni az idők végezetéig.

TEHÁT MÉG EGYSZER, A MAGYAR GAZDASÁGNAK, SEMMI BAJA ! ROSSZ AZ ELOSZTÁS!!!

Kérem, hogy ha valaki tud ebben segíteni, akkor tegyen érte.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr937193407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.02.21. 12:16:53

Igen csak furcsa az a lista, amit a poszter írt. Előbb például leírja, hogy 30000 üzemanyag, de spórolósan, majd később, hogy 11000 bérlet, mert aki teheti, nem autóval jár. Tehát akkor autóval jár a poszter vagy busszal?

A gyerekek ebédbefizetése 11000 ft fejenként. Ezt nem tudom megítélni, gondolom ahány település és iskola, annyiféle az összeg. Ezenkívül 45000 ft nem irodai dolgozónak. De ha a gyerekek az iskolában ebédelnek, a nem irodai dolgozó (talán a férj?) ennivalójára külön költenek még 45 ezret, akkor mire megy el havi 50 000 ft még ezen kívül? Ha ebből havi 25-30 000 az otthon maradó fél ennivalója (nem írja a poszter, hogy ő is dolgozna, és a munkahelyén enne) akkor is sokallom - mert az azt jelentené, hogy havi 20 000 ft-ot elköltenek vegyiárura és "otthoni egyebekre", bármi is legyen az. A rezsi 82 ezer forint? Milyen lakásban laknak? A hitel az gondolom lakáshitel (vagy ki tudja, ez sem derül ki). Ha az, akkor ilyenkor derül ki, utólag, hogy érdemes volt-e olyan lakást venni, aminek az egekben van a rezsije. Habár azt sem tudjuk, mekkora a lakás.

Tovább olvasva a cikket, benne van, mire nem telik a családnak. Például autófenntartásra. A 30000 ft üzemanyag az micsoda, ha nem autófenntartás? Biztosítást, adót nem fizetnek? Nem parkolnak? Csak áll az autó a ház előtt és nem mennek vele egy métert sem? Akkor minek bele üzemanyag?

Úgy érzem, keverednek a fogalmak (pl. mi tartozik bele az autófenntartásba és mi nem), aztán - ha vezetik is a kiadásokat - ömlesztve számolnak olyanokat, amiket külön kellene (pl. élelmiszer és vegyi áru, plusz a misztikus "otthoni egyebek").

Szívesen segítek a családnak átnézni a kiadásaikat - bár ennek első lépése az lenne, hogy meghatározott ideig írniuk kellene az összes kiadásaikat, az utolsó fillérig, hogy legyen mit átnézni.

Ha érdekli őket, a blogomon megtalálható az emailcímem.

TreF7 2015.02.22. 09:29:40

Vannak benne átfedések tényleg, de: a nejem munkába járásra autót használ, 45000 Ft/hó csak a benzin, autófenntartás még legalább 100000 ft/év. A lányom meg busszal az iskolába, tehát bérletet vesz. Rezsi télen egy családi háznál simán 80000Ft.(nyáron jóval kevesebb szerencsére) És még sorolhatnám a személyes tapasztalatokat.

bontottcsirke 2015.02.22. 09:41:33

Érdekes dolog az a "nem tudok lakást adni a gyerekemnek". Voltak városok, ahol szinte ingyen kaptak lakást a munkások, annyi volt a teendő, hogy alá kellett írni 10-15 évet. Azt a szót, hogy rezsi nem ismerték. A 60-80 ig terjedő időszakra gondolok. Kiemelt fizetést kaptak sokan, meg szénpénzt. Teljesen mindegy mennyit, mert hónap végén nem volt belőle egy fitying se. Tehát nem is csodálom, hogy nem tudott adni a gyerekének, mert hát akkor miből lenne cigi meg Sárkány sör? A világtörténelemben már kétszer lehetett bagóért venni lakásokat Magyarországon. Például most is ennek a pár éves átmenetnek a végét írjuk. Most nem azt a marginális kisebbséget akarom bántani, akivel tényleg kicseszett az élet, de aki 50 éves korára egy kis panellakáést sem tud felmutatni azért elmehet a picsába.

PR_fact 2015.02.22. 10:20:56

A politikától várni a megoldást, a politikusokat okolni, hogy alacsonyan húzták meg a közmunkás minimálbért értelmetlen. A szemlélet amit a post írója is oszt, hogy az állam kell, hogy meghatározza a jövedelmeket és gondoskodjon róla, hogy mindenkinek elegendő jusson, szvsz csak távolabb visz a boldogságtól ami a post címében is szerepel. A probléma pont abból fakad, hogy aki dolgozik azt más országokhoz képest hatalmas közterhekkel sújtják, hogy ki tudják fizetni a közmunkás minimálbért a napi 8 órában út mellett piszmogóknak.

jet set 2015.02.22. 10:27:12

@TreF7: A rezsi mit simán 80ezer télen? Akkor ott valami nagyon el van baszva. Vagy lófasz szigetelés nincs vagy rohadt szar a kazán. Nekem az évi gázfogyasztásom 100ezer Ft (83nm). Munkahelyi kaja 45ezer? Vigyél szendvicset b+, ha nem futja másra. Nincs pénzed autót fenntartani? Akkor add el az autót és járj tömegközlekedéssel! Ja, hogy akkor + 1 órával hosszabb az út? Ha a kényelem meg ennyire fontos, akkor ne sírjon a szád. Mindenki addig nyújtózkodjon, amíg a takarója ér. Ha nem engedheted meg magadnak a munkahelyi kaját, az autót, havi 50ezres egyéb költést, akkor nem kell megvenni!
Nem tudsz lakást adni nászajándékba? Aztán miért nem? Ha csak havi 10ezret teszel félre, akkor az 25 év alatt 3M. A másik szülőpáros is félretesz ennyit, akkor az 6M. Nehogy azt mondd, hogy ennyiért nem lehet egy kis lakást kapni? Nem tudsz félretenni havi 10ezret? Akkor valamit nagyon rosszul csinálsz!

midnight coder 2015.02.22. 10:29:46

Azért pesten naponta autóval járni szerintem elég nagy luxus.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.22. 10:33:47

Nászajándékba lakás? Milyen maradi.

10. szülinapra kell hetvenmilliós vityillót adni. Miért nem követi mindenki a vezető politikusaink által mutatott példát? Pedig ennyire egyszerű.

Fontos, hogy a kisgyerek már fiatal korában megismerkedjen a vagyon fogalmával. Erre tökéletesen alkalmas egy 70 milliós vityilló. Így mire némi HÖK-ös tapasztalatgyűjtés után a nagypolitikában számára kikövezett úton találja magát a poronty, már tisztában lesz a magán(osított) (köz)vagyon fogalmával és annak értékével, valamint az urizálás helyes technikáival is.

midnight coder 2015.02.22. 10:37:28

Amúgy pedig a helyzet az, hogy bizony a magyar gazdaság helyzete a rossz. És pont azért rossz, mert sokáig rossz volt az elosztás. Az átlagpolgárnak azért kevesebb 4-5x a fizuja mint Pl. az osztrákoké ugyanezért a melóért, mert az osztrákoknál van hazai tőke (tudod, azok a gazdagok akik nem átallanak tengerparton nyaralni), itt meg nincs, hála a 40 év szocializmusnak amit pont ez az egalizáló gondolkodás hatott át ami nem vezetett sehová. Illetve csődhöz vezetett a végére.
A magyar GDP kb. kétharmadát a multik adják - míg a foglalkoztatásban a hazai cégek adják a 2/3-ot. Amire nem az a megoldás, hogy elűzzük a multikat - mert akkor az a GDP is elvész. A multinak meg mindegy, hogy itt dolgoztat vagy Romániában, vagy épp a szlovákoknál. A megoldás a hazai cégek erősítése lenne - azaz a terheik csökkentése. Csak épp nincs miből. A nyugdíjakat fizetni kell, az adósságszolgálatot fizetni kell, a segélyeket fizetni kell, a közszolgákat fizetni kell.

gizmo26666 2015.02.22. 10:43:52

Megint egy nyafogós cikk bassza meg, amelyik az államtól vár el mindent. Akinek nincs pénze, annyit is ér, ezt mind tudjuk. Ezért szedjétek össze magatokat, mert nem lesztek emberszámba véve, ha még egy lakást sem tudtok venni 30 évesen. Tessék vállalkozni, tessék kreatívnak lenni, nem folyton sírni, hogy az árufeltöltős fizetésemből nem futja semmire. A kapitalizmus így működik, akinek nem tetszik, menjen Észak-Koreába.

kuki123 2015.02.22. 10:48:08

Hát igen vastagon fogott a toll

hitel 64.000.-
1 nem veszünk fel hitelt...ha felvettük valahogy családilag megoldjuk hogy a megfelelő alkalommal végleg kifizessük
A hitelt vállalkozásoknak találták ki, nem magánszemélyeknek
A vállalkozónak forgótőkére kell és ki tudja termelni a nyereségből 1-2 év alatt
Magánszemélnyél csak luxus cikkre kell (jobb telefon nagyobb újabb ház és kocsi)

rezsi 82.000.- (..télen, tv, telefon, internet...)
panelben élünk, nincs szigetelve...gázzal fűtünk..nem megy el 82e
még a fele se de van TV, 3 mobil, internet...nyilván nem 5000 percet telefonálok és nincs szükség 50MB-ites netre sem.

ebédbefizetés az iskolában 11.000.- (...per fő....)
reális

üzemanyag 30.000.- (...spórolósan...)
napi bejárásra nem 10-12 litert fogyasztó kocsi kell, enyém 6-ot eszik havi 700km-ert megyek 14-16e ből kijön, sőt ha dizel lenne kijönnék 10 körül is
LPG-vel talán 8e is

étkezés 45.000.- (...nem irodai dolgozónak...havi 250 órára...)
kb reális..nah meg az se mindegy ki mennyit eszik mekkora és mit dolgozik

bérlet 11.000.- (...aki teheti nem kocsival jár...)
most kocsi vagy bérlet?

háztartás 50.000.- (..minimum, kaja, vegyi áru, otthoni egyebek..)
a kaja már fel van sorolva..akkor ? WTF
A mosószer nem 50k

ez idáig: 293.000.-
Ez idáig:
40+11+14+45
Kb 110

Valamit kurvára rosszul csinálsz

Advanced Flight 2015.02.22. 10:49:09

Lehet, hogy ez a lista nem teljesen logikus (bár második olvasatra már megértettem, csak kicsit furin sorolta fel a poszter a dolgokat), és az is lehet, hogy itt-ott le lehetne csípni belőle, de azért nagyságrendileg sajna stimmel.
Nagyon drága az élet és a 150 ezres nettó fizetés (állítólag ez az átlag) sajna nem elég semmire. Pontosabban elég, a következő feltételekkel:
házas(élet)társak, akik nagyjából egészségesek, egy kis garzont bérelnek max. havi 60 ezerért, legolcsóbb internet + tv-csomag, kocsi nincs, gyerek nincs (nem is terveznek), főzés otthon vagy szendvics és azt viszik be a melóba. Öltözködés turiból, nyaralás nincs. Így talán félre tudnak tenni egy kicsit - na nem lakásra v. kocsira, hanem bútorra, váratlan eseményekre (betegség, állás elvesztése stb.)
A devizahiteleseket gúnyolóknak ők lennének az ideális állampolgár, aki tényleg addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér.
Ja, hogy ha mindenki így csinálta volna hitelfelvétel helyett, akkor itt már összeomlott volna a gazdaság a fogyasztás hiánya miatt + demográfiai katasztrófa is bekövetkezett volna? idáig már nem terjed az agya a sok kárörvendő faszkalapnak...

ggaborx 2015.02.22. 11:06:04

És megint érzelmi alapon okoskodva estek egymásnak. Reménytelen ez a társadalom.

Megjegyzés: aki habzó szájjal most is csak azt szajkózza, hogy "ez is az államtól vár el mindent" - annak ismét feltenném a kérdést, hogy 84%-os állami elvonás mellett nem lehetséges mégis, hogy valahol, minimálisan mégiscsak jogos ez az elvárás?

Végül: A pénz önmagában tényleg nem boldogít, de nélküle csak a nyomort élvezheted - ami önbecsapás.

kuki123 2015.02.22. 11:08:13

@TreF7: Megkérdezhetem milyen kocsi? mennyit fogyaszt és mennyit jár vele?
mert ennyiből már busszal is járhatna vagy albérletet is kivehetne

Mondjuk hogy 7 liter benzin (az már bejárósnak szar érték) átlagnak elmegy.
7x350=2450 Ft/100km
ha 45000/2450= 1836Km/ hó
leosztva 20 napra, napi 91km vagyis 45 km-re van a munkahely.

Ekkora távolságra már kell lennie benzinpénznek is.
Éves szinten 20eKM
Ekkora kilométernél már nem is dízel, hanem LPG ajánlott, fele ennyit kell költeni vagy is 20e/hó
10-12 hónap alatt bejön a beszerelése

a fűtést meg kurvagyorsan korszerűsítsd...télen 80e kurva sok főleg egy családinál ahol bármivel lehet fűteni, és tucatnyi jó megoldás van.

agostonl 2015.02.22. 11:11:36

Én nem fogok trollkodni.
5 gyerek mellett én vagyok az egyetlen kereső. Feleségem, én nem engedem dolgozni, hisz az 5 gyerek éppen elég, elviszi az egész napját. A fizetésem fele hitelre megy (sokaknak az egy fizetés). Sajnos ebbe a pofonba pár évtizede belefutottam, de a hitelek se azért lettek, hogy nyaraljunk, meg dőzsöljünk, hanem munkába járáshoz és rezsire kellett a pénz. Akárhogyan nézem, immár 19-20 éve nem voltunk nyaralni. Nem panaszkodom, mert egészségesek a gyerekek, minden rendben velük és csak ez számít.
Pusztán az zavar, amit a blogon is olvastam. Költsünk (bár nincs miből), nyaraljunk (miböl?), legyünk vidámak (Politikuskám! Aludj már el úgy, hogy napról napra élsz, és fogalmad nincs, holnap, vagy a jövő héten mi lesz!).
Arról már ne is beszéljünk (vagy igen), hogy még négykézláb is megyek a munkába, mert ha kiesek, az teljesen kinyír minket anyagilag.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.22. 11:16:54

A "pénz nem blodogít" állítás azt jelenti, hogy a pénznek NEM célnak, hanem eszköznek kell lennie az ember életében ahhoz, hogy teljes és boldog életet éljen.

Ezzel szemben az emberek többségénél ma a pénz megszerzése a CÉL. És miután megszerezték, nem tudják úgy felhasználni, hogy boldog életet élhessenek a segítségével.

kuki123 2015.02.22. 11:16:54

@Advanced Flight: igen ..talán egy kis kocsi, ez a nem hal éhen, de ez ne ma nagybetűs élet.
ez az apróbetűs élet..

összesen 110-160 ezerből el lehet éldegélni tengődni, de többre nem futja.
1 gyerek már a mélyszegénység szint felé sodor...

de aki nem tud kijöni 300 nettóból annak tökmindegy az a nyugati fizetésből se jönne ki

Advanced Flight 2015.02.22. 11:17:09

@kuki123: nem olyan sok a 80 télen, ha azt nézed, hogy villany, víz, csatorna, két-három telefon, internet, tévé és a gáz is benne van.
Egyébként meg korszerűsíteni? mégis hogyan, miből? milliós tétel----
Csak nem azt akarod javasolni, hogy HITELből? :-)

Kata24 2015.02.22. 11:17:51

@agostonl: Minden bántó szándék nélkül: az 5 gyereket hogy sikerült összehozni? Arra nem gondoltatok, hogy 5 gyerek felnevelése rohadt sokba kerül??? Én egyet nem mernék bevállalni, nemhogy ötöt...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.22. 11:19:17

@gizmo26666: A munkaadóid, Lázárok, Rogánok és társaik nem az államtól várnak el mindent? És igen, ők már a 10 éves trónörökösnek is 70 millás kérót vesznek. Szóval párszónoknak pofája lapos legyen.

kuki123 2015.02.22. 11:21:20

@agostonl: az emberek nagy része nem tud úgy gyereket (főleg nem 5-öt) csinálni és nyugodtan élni hogy 1 kereső van, hitel van

30-as szinglikén sosem fogom megérteni miért kell 5 gyerek....
ha jól mennének a dolgok max 2

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.22. 11:22:04

@beszélő majom: Kb 4 millió magyarnak ma a túlélés a cél. Ezt kínálja nekik a fidesz. Ez a valóság a gyereknek vett 70 millás villák árnyékában.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.22. 11:23:14

@agostonl:

"Feleségem, én nem engedem dolgozni, hisz az 5 gyerek éppen elég, elviszi az egész napját."

Ez de bájos.

Az öt gyerek mellett a sokszorosát dolgozza annak, mintha minden nap kapálni küldenéd a mezőre.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.22. 11:24:35

@Vállalhatatlan fordulat:

"Kb 4 millió magyarnak ma a túlélés a cél. Ezt kínálja nekik a fidesz."

És ezzel szemben a Horn-kormány, a Gyurcsány-kormány, vagy a Bajnai-kormány mit kínált nekik?

2015.02.22. 11:24:36

Én egyszer kb 400 ezer Ft-ot számoltam egy négytagú családnak, hogy korrekten éljen meg. Ekkor nem hiteltörlesztést számoltam, hanem azt, hogy a gyerekek javára félretesznek pénzt, hogy ők is hitel nélkül indíthassák az életüket.
ÉS!
Nem számoltam még idős korra félretett pénzt, amit a nem létező nyugdíjunk helyett kell eltenni

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.22. 11:27:58

@beszélő majom: Ezzel szemben a normális ember leszarja, hogy mi volt 15 éve. Ez nem mentség és nem indok semmire. Most a fidesz nyomorúságos pénz-újraosztásáról beszéljünk. Hogy a minden eddiginél magasabb adó mire megy el. Hogy mennyi pénz megy el felesleges rongyrázásra, miközben Magyarországon gyerekek éheznek tömegével. De nembaj, védd csak a fideszt, emútnyócévezzél csak amíg teheted.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.22. 11:28:58

@kuki123:

"30-as szinglikén sosem fogom megérteni miért kell 5 gyerek"

Nekem van ötgyerekes ismerősöm, azt mondta, neki a sok gyerek az életbiztosítása, mert bármi jöjjön, a gyerekei mindig mellette lesznek.

Remélem, soha nem kell megtapasztalnia az ellenkezőjét, és tényleg meleg szívű, segítőkész gyerekei lesznek, akiket nem rontottak meg a mai hazug "értékek".

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.22. 11:31:13

@Vállalhatatlan fordulat:

" Ezzel szemben a normális ember leszarja, hogy mi volt 15 éve"

Az élet egy folyamat, egymásra épülő tettekkel, és KÖVETKEZMÉNYEKKEL.

Nem kezdődik minden tiszta lappal, amikor kormányváltás van. Az elmúlt 15 év befolyásolja azt, hogy milyen lesz a következő 15 év.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.22. 11:35:35

@beszélő majom: Nem. Érdekes módon volt ahol nem befolyásolta. A jelenlegi kormányunk gond és bármiféle egyeztetés nélkül írt át a 2/3-os túlhatalmával alapvető törvényeket, rendezett át tízezreknek megélhetést adó piacokat, államosított ezermilliárdnyi vagyon, vagy éppen cserélte le a "mi bankunktól" felvett hitelt titkosított szovjet kölcsönre. Mégis miről beszélsz te? Amire szándék van, az akár azonnal változik, Ez látszik. Az egy más dolog, hogy ha az ember ezt nézi, akkor valahogy semmiből nem az jön ki, hogy a meglépett változások az ország érdekeit szolgálják.

Negrogo 2015.02.22. 11:41:26

Nyilvan nem mind1 ki milyen korulmenyek kozt el. Panel, tombhaz, csaladaihaz. abbol is mekkora? Van aki evi 30e km megy autoval atlag van aki 10-et. Van akinek diesel van 7 literes atlaggal van akinek nagy benzines 10 literes atlaggal es stb. Bar mar ez is ok okozat osszefugges mert akinek keveset eszik az autoja az tobbet is megy. De lenyeg, hogy itt magyarorszagon akkor tud vki ugymond normalisan megelni es elni(autozas, nyaralas, kirandulas, megtakaritas) ha legalabb netto 180.000-200.000 meg van es mellete egy tarsa aki ugyanennyit vagy egy havarja, bnoje. Ez alatt csak vegetalni lehet.

Egy normalis ~45-os alberlet Pesten 80-90e + rezsi.(kk, gaz, villany, net, tv) Plussz van autom kell melygarazs szoval mar 130-140k -rol beszelunk. Es ha az ember egyedul allo akkor ez igy nagyon sok. Telo az nekem pl csak havi 2500. Szamlas, flottas, nem erdekes nem tetel. Ott az auto amive bele megy havi 25e tankolas illetve kotelezo, 2 evente muszaki akkor lehet havi 30-al szamolni atlagban. Mar ~160-nal jarunk. Es akkor meg nem ettem. Ami havi 40 legalabb. Ott a 200 ezert. Es nem tettem felre. Nem vettem semmit magamnak meg egy polot se. Ergo ha az ember nem tud bnojevel, haverjaval kozos teto ala kerulni meg a 200 se eleg. Csak abban az esetben ha van vkije akivel egyitt el es akkor a fentebb emlitett 140 felezodik. Igy az a 70e amivel az ember bejebb van mar eleg arra, hogy jol erezze magat es koltson es felre is tegyen. Uj telora, masik mikrora, nyaralasra vagy az auto javitattasara...

Es csodalkoznak, hogy miert elnek otthon meg 25-30 evesen is sokan a szuloknel magyarorszagon. Nem azert mert nem akarnak elkoltoni vagy mert szocialisan alul fejlettek es stb. Aki havi 90-100 kap? Eselye nincs elkoltozni es egy szaros alberletett se fentartani. Vagy csak ugy, hogy vegetal es szo szerint egy fillert nem tud eltenni. Ez a szomoru.

TreF7 2015.02.22. 12:07:10

@jet set: 160 lakott nm, Vaillant kazán, +10cm szigetelés a 40-es falakon. Mit nem értesz ezen? Ennyi a számla a leghidegebb hónapban. Nem azt írtam, hogy minden hónap ennyi.
@kuki123: Igen jól számoltál, 45 km a munkahelye, albérlet szóba sem jöhet, és nincs busz, vonat oda, csak két órás kerülővel. Ez van, ha közelebb talál munkát hazajön. szerencsére folyamatban van a váltás.
Van Vegyestüzelésű kazán is, csak nincs aki befűtsön és figyelgesse a tüzet naphosszat. Akármivel meg nem fűtünk, csak fával és gázzal!

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.22. 12:27:09

@jet set:

"Ha csak havi 10ezret teszel félre, akkor az 25 év alatt 3M."

Kihagytad a képletből az inflációt. (Mondjuk, a kamatot is, ami mindig alacsonyabb, mint az infláció)

Vegyük a példádat, ami szerint az egyik szülő rakja félre 25 éven át az induló nettó bére 5%-át a gyereknek lakásra:

25 éve egy átlag harmincas keresett mondjuk nettó 12 ezret (!) havonta. Ennek öt százaléka 600 Ft volt.

Egy év alatt félretehetett 7.200 Ft-ot.

25 év alatt félretehetett 180.000 Ft-ot.

Ennyit a hosszútávú megtakarítások tőkerészének az alakulásáról, ha fix induló összeggel számolsz.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.22. 12:35:57

A magyarok baja az, hogy túl magasak az igényeik.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.22. 12:55:41

@beszélő majom: nem csak fideszes vagy, hanem hülye is? Na miféle szovjet kölcsönről beszélhetek vajon?

A fenét pazarlom az időm egy fideszesre...?

2015.02.22. 13:19:07

@TreF7: hagyjad, azt se tudja miaz, hogy vaillant :), csak lakótelepi betonfal+résnyire meghajlott ablakban tud gondolkodni...

ON: akkor anyámék nyomorognak, mert ketten sem keresnek együtt még 250-et se, azt mégis elvannak.

Ebédbefizetés? Mi a fasznak? Nem tudsz kaját csomagolni a gyereknek, azt majd eszik délután meleget otthon?
Hitel? Akkor te is egyike lehetsz a merjünk nagyot álmodni chf-hiteles generációnak. Addig nyújtózkodj, ameddig lehet.
50rugó kajára? Szelektáld ki a cigit, piát, chipset és egyéb szemetet, mindjárt kevesebb is elég lesz.
Üzemanyag 30rugó? Az több mint 8500 km havonta(!), vagy te mindennap 450km-t ingázol?
Étkezés 45rugó? Ja, ha lusta vagy főzni és mikrózni a melóhelyen, akkor Norbi-Kajafutár-és társai valóban ennyi.

Ha gy élsz, legalább ne sírjál, h nem marad a hó végén. Bőven a lehetőségeid felett költesz.

2015.02.22. 13:20:06

@zseketto: gyors javítás, 90km-t ingázol naponta?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2015.02.22. 13:22:25

@beszélő majom: a "mindig alacsonyabb" kisse eltulzott, a harmatgyenge feleves lekotesu bankbetetem is (eppencsak) magasabb kamatot ad, mint az inflacio, hosszutavu (25 evrol beszelunk ugye) allampapirok meg inflacio felett adnak 2-4%-kal. tehat a havi 10ezret nyugodtan veheted jelenerteken, 0 realkamattal, es akkor egy also becslest kaptal.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2015.02.22. 13:25:28

@zseketto: ha nem anyadek nyakan elsz, es nem is kaptal lakast anyuektol, akkor valaszthatsz, hogy berelsz vagy hitelbol veszel. nem egyertelmu, hogy melyik elonyosebb, elethelyzettol, egyeni preferenciatol fugg, de vegul ugyis csak utolag derul ki, melyikkel hogyan jartal.

Exploiter 2015.02.22. 13:26:13

A pénz a lényeg, a többi önbecsapás, ez így van.

A többihez nem szólnék hozzá, van aki 100-ból eléldegél valahogy (foggggalmam sincs, hogy), a normális élethez szerintem ennek a sokszorosa kell. De még mindig nem lángol az ország, úgyhogy úgy látom, mások máshogy gondolják és jó nekik így.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.22. 13:47:04

@Exploiter:

Ha lángolna az ország akkor lenne pénz?

És ha lenne, akkor honnan?

Az IMF-től, mint legutóbb 2008-ban?

És miből lenne visszafizetve a hitel? Újabb kölcsönökből? Vagy hogy?

Aki nem érti, hogy ezt az országot a Nyugat nem "felzárkóztatni" akarja, hanem PIACNAK használja, hogy hitelekkel meg silány termékekkel árassza el, amit hitelekből lehet megvenni, az semmit nem ért az ország alapvető problémájából.

gizmo26666 2015.02.22. 14:05:53

@beszélő majom: A nyugat felé tartó, a levegőben kilótt orosz atomrakéták földre hulló maradványainak befogadására is kiváló az országunk, Szóval nehogy azt hidd, hogy csak piacnak kellünk, mert akkor nagyon alábecsülöd a geopolitikai helyzetünket.

gizmo26666 2015.02.22. 14:08:13

@Vállalhatatlan fordulat: Legközelebb mosd ki a szád, mielőtt kiejted rajta jobboldali uraink és parancsolóink nevét. Ők tiszteletet érdemelnek azárt a sok munkáért, amit a nemzeti függetlenség megőrzésébe fektettek.

farturbina 2015.02.22. 14:19:20

Nekem a havi össz. "alap" kiadásom 140e. Ebben benne van 1 lakáshitel, 1 diákhitel, rezsi, LTP, soprt, telefon, internet.
Ami nincs benne, munkába járás + kaja. Munkába járás kb. havi 90e (ez üzemanyag, mert napi 70km munkába 70 haza), de ezt nem számolom, mert a munkáltatóm fizet kocsifutást, ami még többet is kitesz. Kocsifenntartás kb. 120e/év, tehát kb. 10e/hó (3 havonta olajcsere+gumikopás van ebben).
Kaja: változó de a tavalyi monitorozás alapján kb. 50-60/hó.
Szóval az össz fix kiadás így kb. 200/hó.
Nekem nincs családom, egyedül élek tehát gyerekre költenem nem kell. Kb. 100e-el átlagfizetés felett keresek, de félretenni nem nagyon tudok a fizetésemből. Pedig nem nagyon szórom a pénzemet, sőt eléggé szigorúan monitorozom a kiadásaimat, és amin lehet, optimalizálok.
Vannak logikátlanságok a posztoló elszámolásában, de több mellett, nagyobb lakással, simán elképzelhetőnek tartom a 293e/hó fix kiadást.
Persze, nem az államtól kell várni a megoldást.
Aki fentebb azt javasolta, hogy vállalkozni kell: csak pénzből lehet pénzt csinálni, akinek nincs indulója, az baszhatja a vállalkozást. Emellett kurva nagy rizikó van benne.
Volt aki nagyokosan azt írta: "nem kell felvenni hitelt". Megkérdezném, hogy reális időn belül hogy lesz ma egy fiatalnak saját lakása hitel nélkül? Hiszen valahol élned kell, ha nem sajátban, akkor albérletben, ami pont azt a pénzt viszi el, amit félre tudnál tenni. Sokaknak a tanuláshoz is hitelt kell felvenni, (mint pl. nekem is) sajna a szüleimnek nem volt pénze arra (sem), hogy támogassák a suli alatt a lakhatásomat, tankönyveket, örültek, hogy enni tudtak adni. Aki ez a nemkellfelvennihitelt nagyokos volt, annak is azt tudom, mondani, mint a vállalkozósnak: pénzből lehet csak pénzt csinálni. Gyanítom nekik volt valahonnan valami indulótőkéjük.

Nem panaszkodom, mert a helyzetből - úgy ítélem meg - kihoztam a legjobbat, de családot már nem mernék vállalni, mivel jelenleg azon a szinten megrekedtem, hogy fizetem a két hitelemet, és fent tartom magam. Ha nem tudom növelni a bevételeimet, ez még kb. 10 évig így marad.
Erősen gondolkozom külföldi munkavállalásban, mert több, mára már kint élő volt kollégám 5-6 szorosát keresi az itt keresett - egyébként jónak mondott - béremnek. Ja és az csak hab a tortán, hogy "tárt karokkal" fogadták őket, embernek kezelik, adnak a szavára, és nem csak a ellehetmennisenkisempótolhatatlan faszfej szöveget nyomatják.

garfield11 2015.02.22. 14:43:24

@Kata24: Szia! a kérdésed buta volt"hogy sikerült összehozni" ....nocomment azt hogy egy gyermeked sincs így megítélni sem tudod, hogy az élet miről szól. Igen nem a pénzről az egy szükséges rossz. De ha arra várna az ember, hogy mikor lesz jobb az élet, megsúgom soha.

garfield11 2015.02.22. 14:48:21

@beszélő majom: Bájos a hozzászólásod is......sok embernek egy gyerek sem való, hogy miért hát az ilyen meg nyilvánulásokból rögtön kitűnik. Kapálni mindenki tud, de 5 gyereket felnevelni olyanok mint te biztos nem :) szerintem maradj a kapánál......

gyongyi70 2015.02.22. 14:49:41

Szerintem teljesen reális a lista, amit a posztoló írt.
Mi négyen vagyunk, a gyerekek esznek az iskolában, mi melóhelyen, de van olyan, hogy hétvége, meg reggeli, meg vacsora (mert a legtöbbször nagyon éhesen jönnek haza, ehetetlen az iskolai menza). Nagyon odafigyelve (nem iszunk, nem cigizünk) heti 25-30 ezer ft a bevásárlás, ami kaja és háztartási vegyiáru (mosószer, szappan, wc papír, fogkrém, stb. minden egyben). Emellett még napi 500-1000 ft elmegy arra, hogy napközben eszünk valamit. Nem kell nagy dolgokra gondolni, heti kétszer szoktam már csak menüt enni egy közeli vendéglóben, az egy ezres, egyébként csak péksütét, esetleg egy salátát veszek, de az ennyibe kerül. Autóval és metróval járunk, tehát kell a bérlet és kocsi is, ha nem megyünk sehová. csak munkába, akkor egy tankolással kijön egy hónap, az 20-25 ezer, de ha esetleg elmennénk valahová, akkor már csak ennél több. Plusz a bérlet, 22, gyerek étkezés 20 ezer körül. Nekünk is van hitelünk, de OK, ezt ne számoljuk, magánügy. Rezsi. Jól sziigetelt családi házban a gázáltalány havi 19 ezer (rezsicsökkentés után), a villány havi 7 ezer, a víz 2 havonta jön de átlagosan 15 a víz, csatorna, szemét. Biztonság: fizetünk távfelügyeletet (egyszer már betörtek), 6 ezer, lakásbiztosítást, havi 7 ezer, autó kötelező és casco, az is havi 20 körül van. Ezenkívül van telefon, internetet, tv. Ezzel már mi is 300 fölött tartunk. És jön a "luxus": a gyerekek sportolnak, a havi úszás 20 ezer ft. Mi is eljárunk úszni hétvégente, a belépő ezer ft,, de a családi 2,5 ezer, négy hétvégén az is egy 10-es. (Az egészségmegőrzés, munkaerő újratermelés része). Járunk továbbá fodrászhoz, én havonta egyszer kozmetikushoz, a gyerekek ki szoktak nőni ezt-azt. Nézzük csak a cipőket. Egy iskolás gyereknek egy évben kell egy csizma, egy cipő, egy tornacipő, egy szandál, egy benticipő, egy ünneplő fekete. Ez 6 pár cipő, és akkor szerencséd volt, mert a tavaszi cipő jó még ősszel és nem focizta szét a gyerek. Két gyereknél évi 12 pár cipő, átlag 5 ezerből nem jön ki, de legyünk nagyvonalúak, és akkor kijön 60 ezerből. Néha a felnőttek lábáról is lerohad. Néha betegek vagyunk.

Nagyon hosszan lehetne még sorolni, de tény, ennyibe kerül az élet.

Nem hinném, hogy ez luxus lenne, ez egy normális minimum.

De egy tény: most néztem az eurostat adatokat, az EU 28-ból a magyarok költik a legkevesebbet élelmiszerekre (a bolgárok után, de náluk 2011-es adat szerepel, tehát lehet, hogy az utolsók vagyunk), magyarul mi vagyunk az egyik legszegényebbek. Ezen nincs mit szépíteni.

garfield11 2015.02.22. 14:50:45

@kuki123: Valószínű te sem vagy véletlen szingli.
Gyúrjál még arra a két gyerekre.......

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.22. 14:55:13

Nem számolom át forintba, hogy mennyi a rezsink meg az egyéb költésünk, de azért (nincsen kocsin) havonta félre tudunk tenni. Meg azért van nyáron tengerparti nyaralás is.

Kata24 2015.02.22. 14:59:49

@garfield11: Na, a troll megérkezett... A "hogy sikerült összehozni" igenis jogos, ugyanis ha nincs pénzem 1 / 2 / 5, akárhány gyerekre, akkor nem tartom meg, ha akaratomon kívül mégis valahogyan megfogant. Ha pedig az abortusz nem opció, mert valakinek nem fér bele a világnézetébe, akkor felőlem tartsa meg, de aztán ne sírjon, hogy sokba kerül... Illetve ha nem is nagyon védekeztek, hanem direkt "gyártottak" ennyit, akkor meg pláne gratulálok...

farturbina 2015.02.22. 15:01:19

Az, hogy egy munkáját rendesen végző, szakmával, tapasztalattal rendelkező ember azt egyen, amit megkíván. Hogy évente minimum egyszer elmenjen nyaralni legalább egy félpanziós ellátással. Hogy ne okozzon gondot ha egy új TV-t akar venni, vagy ne adj Isten valami műszaki kütyüt, ami éppen megtetszik neki. Vagy hogy Új kocsit tudjon venni, ne 15 éves hitelre ... nos ezek nem luxus dolgok. Nem kéne hogy azok legyenek. Pláne ha mondjuk egy orvosról, mérnökről beszélünk. De még alacsonyabb hozzáadott értékű munkáknál sem. Ezek szerintem alap dolgok. De sajnos nem nálunk. Ezért mennek el a tehetséges, tevékeny emberek innen ...

garfield11 2015.02.22. 15:02:08

A cikk írójához még annyit: abszolút reális amit leírt. A magyarok nagy része, akik dolgoznak, ebbe a kis embert értem aki tényleg abból él ami a keresete, a minden napi betevőért kell fel reggelente. Nem számít, hogy van gyerek vagy nincs a rezsiköltségek, megélhetés felemészt minden pénzt. Akinek hitele van, még megnöveli a kiadásokat, ne adj isten betegség, tartós gyógyszer szedés, mind mind pénz. Ebben nincs luxus, nyaralás csak a fontos dolgok. De egy biztos nem minden a pénz, meg kell próbálni úgy élni az életet, hogy a meglévő keretekből gazdálkodni. Nekem az első a család. Ki fizeti az ember a rezsit, hitelt, stb és ami marad azt úgy kell beosztani, hogy mindenkinek jó legyen :) Bár persze sok a szélsőséges helyzet, el vált szülők, elhalálozik valaki, munkahely megszűnés ez sajnos mind nehezíti a dolgot...

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.22. 15:08:48

Egyébként meg minek neki lakást adni az esküvőre? Az a legjobb módja a röghöz kötésnek. Mi van ha valahol máshol akarnak élni? Ugyan hogyan adnák el a lakást amit apáéktól kaptak?

garfield11 2015.02.22. 15:12:34

@Kata24: a troll te vagy csak játszod a butát......senki nem írta, hogy sír mert 5 gyerek van. Hála meg van nekik ami kell. Nem vallási nézetből fogantak hanem szeretetből, arra nem gondoltál. Neked nincs gyereked és leosztod akinek van, esetleg több is. Mi jogon törsz te pálcát olyan felett amiben nincs részed. A cikk a pénzről szól és az tök mindegy, hogy családos vagy sem. Mindenkinek nehéz a mai világba. De aki dolgozik és becsületesen tartja fent a családját az nem hall éhen!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.02.22. 16:57:50

@Kata24: Es aztan igy nem lesz soha gyereked... O vallalta, respect neki, tenyleg!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.02.22. 17:06:16

@agostonl: Remelem nem erzed magad egy csoppet sem rosszul magad a sok troll miatt. Felesleges.
Reszemrol maximalis tisztelet az 5 gyerek miatt, remelhetoleg boldog csaladban eltek! En inkabb irigylem ezt toled, mint a "megvarom mig mindent meg tudok adni a gyerekemnek ezert egyedul halok meg maganyosan" emberek nagyon hasznos bolcseleteit.
Az hogy miert ilyenek a magyar berek, szerintem nem elsosorban az rossz elosztas a problema. De ez ennel egy joval bonyolultabb kerdes.
A hiteleid amugy biztosan rendben vannak? Nem tud ebben segiteni valaki nektek? (Nem vagyok onjelolt "fuggetlen penzugyi tanacsado") De sok olyat ismerek akik belefulladnak a hitelkartya tartozasba, holott ha kivaltanak stb...

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.22. 17:17:19

@garfield11:

Szerintem egyáltalán nem szégyen a nehéz fizikai munka.

De elfogadom, hogy te, a dagadt, lusta macska ezt másként gondolod :)

tzi 2015.02.22. 17:27:22

@agostonl:
csak féle kérdem, mert nem ismerem a dolgok hátterét.. de.. minek vállal be 5 gyereket az, akinek hitel kell a rezsire?
Nyilván mindenkinek magánügye, hoyg van -e, és ha igen mennyi (mondjuk ez csak részben igaz, mert ha aztán ilyen-olyan segélyekből meg a közösből vannak felnevelve akkor már vastagon a mások dolga is -nem feltétlen rólatok beszélek most), viszont te hoztad elő az 5 gyereked, szóval ér rá hivatkozni innen is. Persze lehet, hogy akkor még úgy nézett ki az élet, csak gyanús, hogy akkor nem kellett volna hiteleket halmozni..
Akinek meg a rezsihez is segítség kell, mégis ész nélkül ontja magából a gyerekeket, az igenis felelőtlen. Mindegy ki, és mennyire van meghatódva amint elcsattan valahol a gyerek szó.

A pénz meg nem boldogít, de mint tudjuk, nagyban hozzájárul az áhított boldogsághoz. A csóró emberek között a kapcsolatok legnagyobb részét is a pénztelenség teszi tönkre hosszútávon. Persze, hogy agybajos a két szülő, ha azon kell elalvás előtt lamentálni, hogy most akkor vajon a számlát fizessék be, vagy a gyereknek vegyenek új cipőt, ahelyett, hogy valami másra használnák az ágyat. Nyilván kinyírja a házasságot az állandó stressz. Nyilván a fasznak sincs kedve bármihez, ha napi 12 órát gályázik, 4-re bejelentve, 6 órányi munkáért kapott fizetésért. Szabadság, táppénz, nyaralás nélkül. És a sok többi minden.
Aki szerint nem boldogít, az menjen, és lakjon a híd alatt, lehetőleg a gyerekeivel együtt, ne tudja kezeltetni a beteg apját-anyját-kölkét mert valami költséges eljárásra lenne szükség amit nem áll a TB, nézze a gyereke csillogó szemét a kirakat előtt ahogy áhítattal bámul egy játékot, amit sose fog tudni megvenni neki... aztán ébredjen fel az ilyen és vegye észre, hogy pénz nélkül a 21. században nem valószínű a boldogság. Legalábbis nem a világ nyugati civilizációban élő végén.

garfield11 2015.02.22. 18:12:24

@beszélő majom: hát persze, hogy nem szégyen a fizikai munka sőt, ha nem lenne munkás kéz senki se tudna a szobából osztani az észt te hoztad ez ki negatív irányba........ valakinek a falakat is fel kell építeni, de hát ritka kincs lehetsz mert majom vagy és beszélsz :)

garfield11 2015.02.22. 18:19:33

@tzi: te se értelmezted jól akkor az írást, igen van hitel 5 gyerek....de nincsenek segélyek, ki van fízetve a hitel a rezsi van enni a gyerekeknek és meg van nekik ami kell. Nem feltétlen proli és ingyen élő akinek több gyereke van, hanem dolgozó ember aki szereti a családját és meg adni neki ami tőle telik. A baj az, hogy mindenki előítélettel van a másik iránt és úgy osztja az észt mint ha fizetnék érte.

Kata24 2015.02.22. 21:51:54

@Tyson925: De én nem is akarok soha :) (És rohadtul senkinek semmi köze hozzá, hogy miért nem...)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.02.22. 22:06:47

@gizmo26666: Ez nagyon gejl lett... mindjár hányok b+. :-)

tzi 2015.02.23. 09:36:08

@garfield11: tessék ismét elolvasni mit írt az, akinek az írására reagáltam ("de a hitelek se azért lettek, hogy nyaraljunk, meg dőzsöljünk, hanem munkába járáshoz és rezsire kellett a pénz"), majd pedig azt is tessék újra elolvasni, amit én írtam.
Aztán értelmezni, mert igyekeztem nagyon ügyelni rá, hogy NE az legyen a mondandóm, hogy mindenki ingyenélő akinek sok a gyereke.
De fenntartom, nem kell 5-t vállalni, ha csak 2-re van pénz. Ez a véleményem.

garfield11 2015.02.23. 10:08:06

@tzi: a probléma az, hogy rögtön mindenkinek az szúrt szemet, hogy 5 gyerek úr isten........egy gyerekkel is nyomorognak emberek sőt akinek nincs még az is, ha történetesen a fizetése csak a rezsire elég. Az élet nem egy forgatókönyv nem tudhatod mit hoz a sors, történnek olyan dolgok amire nem számít az ember. Pl ha valakinek a fizetése egyik hónapról a másikra kevesebb lesz nem egy két ezerrel többel....mindjárt felül írja a dolgokat. Ilyenkor igen beleesik az ember abba a hibába, hogy hitelhez nyúl......és???ha tudja fizetni. Nem feltétlen felelőtlen az az ember akinek több gyereke van. Számomra az a gáz amikor valakinek egy gyereke van jól kereső, de a gyerek ingyen menzát eszik az iskolába, elhanyagolt, sőt koszosan megy az iskolába, anyuka meg apuka iszik, dohányzik, anyuci fodrászhoz jár meg műköröm......lehet sorolni. Kinek mi a fontos. A cikk a pénzről szól és igen mindenkinek nehéz a gyerekesnek az egyedülállónak, a nyugdíjasnak, az elváltnak, az özvegynek, lehetne sorolni.

tzi 2015.02.23. 10:14:16

@garfield11: igen. Hacsak nem az a csoda történt, hogy az 5. gyerek után két évvel ütött be valami basz, akkor jó esély van rá, hogy X gyereket már a "semmire", meg a hitelre, meg akármire vállaltak emberek. Nem feltétlen az, aki itt kommentelt -én nem ismerem őket, úgyhogy támadni se szeretnék, neked is felesleges kéretlenül ügyvédkedned, hacsak nem ismered őket elég jól. Valami azt súgja, hogy nem.
És azt mondtam, hogy az a felelőtlen, akinek úgy van több gyereke, hogy nem tudja őket hitel és/vagy segély, stb nélkül ellátni.
És aki 1 gyereket vállal be albérletre, minimálbérre egy olyan munkahelyen, ahol még betegszabi sincs, ahol ha hiányzik 2 napot akkor lehet, hogy már munkája se lesz... igen, az is felelőtlen, szerintem. Meg nyilván az a jól szituált szülő is, aki képtelen normálisan gondozni a gyerekét, akár anyagi, akár egyéb vonalon. Nem tartom jó dolognak ezt a mindenáron-bármiáron gyereket csinálni mentalitást. De ez is csak egy vélemény, ami pedig mint tudjuk, olyan, mint a segglyuk..

garfield11 2015.02.23. 10:30:49

Jó szerintem abszolút igazad van nem kell mindenáron gyerek és sőt nem is mindenkinek való....vannak olyanok akik képtelenek még magukat is ellátni.
De felesleg veled is vitába szállni te is csőlátással gondolkozol magad előtt látva a negatív példákat és nem tudsz el szakadni tőle. Eset tanulmány ám azért az emberek viselkedése, hogy tudnak egy cikk miatt fröcsögni, mások életéről pofázva amiről nem tudnak semmit. Na szép napot! Ja történetesen én vagyok az 5 gyerek anya :) és kösz meg van nekik ami kell...
süti beállítások módosítása