Éhezek és fázok
2015. március 05. írta: Despota

Éhezek és fázok

4635674-sad-young-man.jpg

Olvasónk kilátástalan helyzetére szeretne tanácsot kapni. Közmunkás, nincs senki, aki támogatná és nem látja a kivezető utat.

Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon a szegenyekvagyunk@gmail.com címre !!

Az alábbi témákban várjuk a leveleket:

  1. Elszegényedés
  2. Kilátástalanság
  3. Spórolási tippek
  4. stb.

Tisztelt Szegény blog!

Örülök, hogy rátaláltam önökre. Hosszú ideje gyarapítom a szegények táborát, ezt már megszoktam. Hiába dolgozom, a közmunkáért kapott fizetésem összesen arra elég, hogy egy lepukkant szobát béreljek és valahogy, magam sem tudom hogy, de túléljem a heteket, hónapokat. Van, hogy napokig pár száz forintból próbálok valamit kihozni, üres zsömle és néha egy kis tej, ez az összes luxus, amire futja.

A szüleim nem tudnak segíteni, van 2 kiskorú testvérem, őket próbálják nevelni, nekik is minden fillér számít. Én az ország másik szegletében élek, még csak azt sem tudom megcsinálni, hogy egy tányér ételre átugrom hozzájuk. Persze, legalább nem vagyok (még) az utcán, ennek lehet örülni, de csak idő kérdése az egész. Képtelen vagyok előrébb jutni. Tisztességgel leérettségiztem, de a továbbtanulás az otthoni anyagi helyzet miatt szóba sem jöhetett, el kellett költöznöm és a saját lábamra kellett állnom. Csak közmunkát sikerült találnom, ennek is örülnöm kellett. De ebből továbblépni egyszerűen nem tudok, itt fogok megrohadni, már bocsánat az erős kifejezésért.

Szakmát nem tudok tanulni, mert nincs, aki eltartana, egyetem és főiskola ugyanígy nem megy, így pedig nem kapkodnak utánam, arról nem is beszélve, hogy internetezni is csak hetente kétszer tudok egy barátomnál, arra már igazán nem futja, hogy azt is fizessem itt az albérletben. Ha fizetném, akkor sem tudnám mire rákötni, számítógépem ugyanis szintén nincs, telefonom is régi típusú. Ha lenne is interjú, amire behívnának, elmenni sem tudnék rá. Teljesen meg vagyok láncolva, és egyáltalán nincs ötletem, mihez kezdhetnék. Nincsenek kapcsolataim, nincs tartalékom, így még a külföldi elhelyezkedést sem tudom megvalósítani, pedig egyre többet gondolok rá, mert másként már nem látom a kiutat. De nem megy és kész.

wallet_empty_ss.jpg

Szörnyű érzés, hogy folyamatosan éhes vagyok, hogy fűteni nem tudok (a szobámban nincs konvektor, van ugyan egy villany melegítő, de azt nem használhatom), hogy nem tudok bérletet venni és hogy senkire sem számíthatok. Az a barátom, akinél most írom ezt a levelet, nagyon rendes velem, a heti két napon itt internetezhetek és mindig megkínál valami étellel is ilyenkor, de ez nem megoldás, mert nem akarok ezzel visszaélni. Másrészt pedig ő sem tehetős, talán egy picivel kedvezőbb a helyzete, mint az enyém.

Kérek mindenkit, nem pénzzel, vagy adománnyal, néhány jó szóval és esetleg tanáccsal lásson el. 21 éves vagyok, előttem az élet azt mondják, de én csak ezt a járhatatlan posványt látom, nem életet. Valójában teljesen depresszióba estem az eltelt évek alatt, de igyekszem ezt nem mutatni. Szeretnék majd családot, gyerekeket, de így még egy párkapcsolatra sincs sanszom, mert egy kávéra sem tudok meghívni senkit. Nem ígérem, hogy azonnal meg tudom nézni a válaszokat és az esetleges tanácsokat, de amint gép közelbe jutok újra, mindenképp nagy reményekkel meg fogom nézni.

Köszönöm előre is!

H. V.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr247242757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brumm.a.tejbe 2015.03.05. 15:03:30

Kedves posztoló,

Először is sok kitartást, és sorsod mielőbbi jobbra fordulását kívánom :)
Ahogy én látom, mindenképpen kell valamilyen szakmát szerezned (legalább). Keress levelezős tanfolyamokat, ha jól tudom az első OKJ ingyenes (volt?), tehát az neked nem kerülne pénzbe.
Nem tudom, milyen terhelést bírsz, de ha kőműves segédmunkát elvállalsz akkor biztosan többet fogsz keresni a mostaninál. Fontos, hogy csak olyat vállalj először, ahol naponta/hetente kifizetnek (sajna rokonsági körben többször volt példa az ingyenhét/hónapra, ami nem kis kiesés a pénzből és fizetésből élőnek). Ha már van egy stabil és 'magasabb' jövedelmed, akkor a helyedben elkezdenék városba/fővárosba költözést fontolgatni. Jobb/több munkalehetőség...
Ha valamilyen állásinterjú menet közben összejön, akkor tudom, hogy nehéz de valakitől pénzt kell kérned, ha azon múlik hogy eljutsz-e oda.

brumm.a.tejbe 2015.03.05. 15:13:29

Hmmm.. nem küldte el a kommentemet.

Akkor újra:
Először is, kitartást és sorsod mihamarabbi jobbra fordulását kívánom!

Ahogy én látom, mindenképpen kell valami érettséginél magasabb képesítést szerezned. Vannak levelezős OKJ-k (tehát elég ritkán kell bejárnod), az első talán még ingyenes is (legalábbis amikor én voltam ilyen idős még az volt).

Emellett mindenképpen találnod kellene mihamarabb egy olyan állást, ami a jelenleginél magasabb fizetést biztosít. Tapasztalataim szerint a legegyszerűbb a kőműves segédmunkás 'állást' megtalálni. Itt fontos megjegyeznem, hogy hacsak nem rokonod/igen jó barátod aki a munkát adja, az első időkben napi/heti fizetést beszélj meg vele (rokonsági körben volt példa nemfizetésre, ahol egy heti/havi fizetés kiesése igencsak megrogyasztotta a családi költségvetést). Amint van egy stabil(abb) magasabb jövedelmed, kezdj el közeli nagyobb városba/fővárosba költözésen gondolkodni, ott mindig jobbak a lehetőségek (pl. tesco-s árufeltöltőnek valszeg felvesznek érettségivel is, ott pedig már legalább a minimálbért megadják a mostani közmunkás bér helyett).

Külföldre költözéshez kelleni fog egy igen jó és külföldön is keresett szakma, illetve a célország nyelvének ismerete (meg persze sok pénz). Anglia/Németország szokott a két legnépszerűbb célpont lenni, ha az ország nyugati határához közel laksz, akkor opció lehet még Ausztria is (ha itthonról ingázol Ausztriába, az ottani bért kapod, de az itteni bérleti díjat kell fizetned :) )

brumm.a.tejbe 2015.03.05. 15:14:08

:) Inkább kétszer mint egyszer se :D

töpörtő 2015.03.05. 16:18:46

Nehéz ügy kitartàst!Ha a baràtnàl beütöd az olx be,hogy fizikai munka,szakmunka kifog dobni többekközt olyat,hogy Sàrvàrra,Szombathelyre keresünk gyàrba munkàsokat ingyen szàlàs megoldott irni ide telefon eléehetöséget vissza hivnak elvileg müködik.Ha ugyis albérletbe vagy csalàd nélkül veszteni valod nincs ha ténleg dolgozni akarsz.

Suhajda Annamária 2015.03.05. 17:13:06

Szia V.H! Budapesten vagy? Ha igen, akkor meghívlak egy kávéra, üljünk le valahol, és kitalálunk valamit. Ha nem, akkor keress meg a FBn, és megbeszéljük ott. Megvan rá minden lehetőséged, hogy élhetővé tedd az életed! Én hiszek benne, te is higgyél. Plusz segítek. Hajrá :)

brumm.a.tejbe 2015.03.05. 19:40:33

@Suhajda Annamária: Ha összejön egy találkozó, utána update-elj légy oly kedves, kíváncsi vagyok az ügy kimenetelére :)

Josagos 2015.03.09. 15:39:23

Szia, nem tudni a nemed és a lakóhelyed, így kevésbé személyre szabottak a tippjeim, de takarítást, éttermi mosogatást, segédmunkát viszonylag rendszeresen lehet találni a nagyobb városokban. Pesten méginkább. Ez persze nem hivatás, és borzasztó önkizsákmányolás, de fiatalon ki lehet bírni pár évig, és ha nem veszel semmit ami nem feltétlenül szükséges, picit jobban állhatsz anyagilag hamarosan. A lényeg, hogy keresd a lehetőségeket, a legkisebb, párórás feladatot is el kell fogadni. Ha jól csinálod, továbbadnak a vevőid egymásnak, és gyorsan nőhet a bevételed.
Akkor majd más gondok jönnek, de most a jövedelem-problémát kell elsősorban megoldani.
Ja, ne felejts el rendesen enni, ha lesz másodállásod. A zsemle nem elég.

Suhajda Annamária 2015.03.16. 15:37:37

@brumm.a.tejbe: Egyelőre nem kerestek, de én türelmes ember vagyok :)
süti beállítások módosítása