Ha nincs pénzed, minek veszel iPhone-t?
2015. március 21. írta: Despota

Ha nincs pénzed, minek veszel iPhone-t?

20120921_iphone_5_gallery_001.jpg

Olvasónk szerint szegény és szegény között óriási különbség van és úgy véli, sokan a saját hibájukból csúsznak le a lejtőn. Azt tanácsolja, hogy a felelőtlen költekezés és az ezzel járó eladósodás helyett tervezzünk előre és ne ész nélkül adjuk ki a pénzünket.

Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon a szegenyekvagyunk@gmail.com címre !!

Az alábbi témákban várjuk a leveleket:

  1. Elszegényedés
  2. Kilátástalanság
  3. Spórolási tippek
  4. stb

Tisztelt blog és olvasók!

Azt vettem észre, hogy néhányan elég derekasan alulértékelik a saját helyzetüket és életszínvonalukat és lassan már mindenki a szegények közé sorolja magát, olyanok is, akik inkább a középosztályhoz tartoznának. Az, hogy nincs autód, nem tudsz nyaralni, de azért van egy lakásod, fizeted a csekkeket és bőségesen tudsz étkezni, az nem szegénység. Vagy legalábbis nem igazi szegénység. Az internet, az okostelefon is hozzátartozik a mindennapjainkhoz, ugyanakkor nem olyan szükséglet, mint mondjuk, hogy legyen egy tisztességes ruhája, vagy cipője az embernek. Mégis előbb vesznek sokan méregdrága pénzen ilyen-olyan kütyüket, mint, hogy a számlákat kiegyenlítenék. Aztán pedig sírnak, hogy kikapcsolják az áramot és nincs hol feltölteni a legújabb iPhone-t. Arról nem is beszélve, ha nincs pénzed, minek neked iPhone?

Ami még ennél is dühítőbb talán, az a folyamatos vásárlási kényszer, amely az embereket jellemzi manapság. Mindenből kell, ami másnak is van, lehetőleg szebb, jobb és drágább. Hányan képesek eladósodni, csak hogy a szomszéd, vagy a barátok orra alá dörgölhessék az új kocsit, vagy lapostévét, hogy lám, nekik összejött. Aztán, amikor a második hónap után elcsúsznak a törlesztővel és végül a behajtó kopogtat, akkor ők már áldozatok, szegény emberek, akik nem tudnak megélni és csapdába kerültek. Jó lenne, ha előbb gondolkoznánk és annyit költenénk felesleges árucikkekre, amennyit megengedhetünk magunknak.

Én a magyar viszonyokhoz képest jól keresek, a feleségem szintén dolgozik, a kettőnk fizetése arra elegendő, hogy tisztességesen megéljünk, és pár éven belül egy gyereket is be tudunk majd vállalni teljes felelősséggel. Van egy 7 éves autónk, amit akkor használunk, ha a szülőkhöz és rokonokhoz megyünk látogatóba, egyébként mi isz villamoson és buszon zötykölődünk. 4 éve vagyunk házasok és az ajándékba kapott nászutunkat leszámítva nem voltunk még együtt külföldön nyaralni, mert józan gondolkodás mellett ezt sem tudjuk bevállalni. Vannak terveink, céljaink, amikért igenis áldozatot kell hoznunk, mi pedig megtesszük ezt szó nélkül. Listával járunk vásárolni, költségvetést csinálunk minden hónapban, ha szükségünk van valamilyen nagyobb horderejű dologra, hónapokkal előtt elkezdünk félretenni rá. Ilyenkor mindketten lemondunk valamiről. A feleségem nagy vágya volt, hogy legyen egy saját laptopja, ne mindig tőlem kelljen elkérnie a céges gépet, így megbeszéltük, hogy leteszi a cigit. És megcsinálta.Valamit valamiért, ilyen egyszerű a képlet.

Sokkal kevesebben lennének a szakadék szélén, ha helyes értékrendet követnének. Panaszkodással és fejetlen költekezéssel mindenki belezuhan a mélységbe, de ez megelőzhető. Nem siránkozni kell, hanem odafigyelni a kiadásokra és nem az ablakon hajigálni a pénzt. Annyit kell beosztani, amennyit meg tudunk keresni. Mi is ugyanúgy tele vagyunk vágyakkal, mindenfélét jó lenne magunkénak tudni, de ha nem figyelnénk oda a dolgainkra, akkor nem csak nem jutnánk előrébb, de mi is legalul találnánk magunkat. Nálunk a fő prioritás a családalapítás, gyerekvállalás, ehhez viszont nem kezdünk neki alapok nélkül.

Az igazán szegény emberek amúgy nem panaszkodnak és siránkoznak. Küzdenek teljes erőbedobással, tudnak örülni az apró dolgoknak is, nekik az étel, a meleg szoba a legnagyobb sikerek, és hogy munkával tehetik hasznossá magukat, mégis sokan boldogabbak, mint akik hajszolják az anyagi javakat és közben teljesen kifordulnak magukból. Az igazán szegény embereket segíteni kell, mert ők tényleg megérdemlik. De aki kapzsiságból, önfejűségből vagy más más rajta múló ok miattl csúszik le a lejtőn és közben semmit sem tesz, hogy az élete jobb irányba változzon, őket megmondom őszintén, nem tudom sajnálni. Belőlük lesznek idővel gyógyszerfüggők, hajléktalanok, vagy alkoholisták és nekünk fognak pénzbe kerülni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr487288055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JunkieeeBoy · http://junkieeeboy.blog.hu 2015.03.21. 15:56:20

Ha a Világ lakosságát az arányok megtartásával kivetítenénk egy 100 fős falura, akkor az így alakulna:
A lakosok közül
57 ázsiai lenne
21 európai
14 amerikai (észak és dél)
8 afrikai
52 nő lenne
48 férfi
70 színes bőrű lenne
30 fehér
70 nem keresztény és
30 keresztény lenne
89 heteroszexuális lenne
11 homoszexuális lenne
A világ vagyonának 59 %-át 6-an birtokolnák, mind a hatan az Egyesült Államokban élnének
80-an élnének létminimum alatt
70-en nem tudnának olvasni
50-en éheznének
1 haldokolna
1 újszülött lenne
1 (igen, csak egy!) rendelkezne felsőfokú végzettséggel
1-nek lenne számítógépe
Ha ma reggel egészségesen ébredtél, akkor áldottabb vagy, mint az az egymillió ember, akik nem élik túl ezt a hetet!
Ha sohasem élted át a háború borzalmát, a fogság magányát, a kinzás fájdalmát, vagy az éhezés reménytelenségét ... akkor boldogabb vagy, mint 500 millió ember a világon!
Ha templomba járhatsz anélkül, hogy ezért üldöznek, zaklatnak, letartóztatnak, megkínoznak, vagy kivégeznek, akkor áldottabb vagy, mint 3 milliárd ember a világon!
Ha van otthon ennivalód, több váltás ruhád, tető a fejed fölött, és egy ágyad, akkor gazdagabb vagy, mint az emberek 75 %-a a világon!
Ha van bankszámlád, pénz a zsebedben, és több tányér közül választhatsz, ha otthon ebédelsz, akkor a világ leggazdagabb 8 %-ának a része vagy!
Ha a szüleid élnek és még nem váltak el, akkor ritka szerencsés vagy, mert ez nagyon keveseknek adatik meg!
Ha elolvastad ezt a levelet, akkor kétszeresen is áldott vagy:
egyrészt, mert valaki gondolt Rád, amikor elküldte ezt a levelet, másrészt, mert 2 milliárd ember a világon egyáltalán nem tud olvasni.

JunkieeeBoy · http://junkieeeboy.blog.hu 2015.03.21. 16:28:13

Tök jogos! Én is így gondolkodok, de a környezetemben alig van valaki, aki szintén ilyen lenne... és azok meg "irigykednek", ha valami "jobb cuccot vesz az ember vagy drágább kütyüt", és nem fogják fel, hogy az azért van, mert az ember áldozatot hozott... akár több munkával cserébe beáldozta a szabadidejét pl. vagy az említett leteszem a cigit... mennyi egy doboz cigi? 1E Ft? van aki napi 1 dobozt simán elszív... az már havi 30E Ft kiadás! Én nem dohányzok / nem dohányoztam sosem! Van annyi gógyim, hogy a legtöbben "menőség miatt" középsuli környékén rászoktak, mások meg később a "stressz levezetése miatt", hogy a nikotin nyugtat (meg persze függőséget is okoz), stb. Menj el helyette sportolni bazze... stressz levezetésképpen! Gyalogolj / biciklizz, ne kocsival / BKV-val járj! Lépcsőzz, ne liftezz, stb.! (ja hogy az több idő!? Idő kell rászánni!? Valamit - valamiért... tudod az egészség a legfontosabb! De valakinek nem... majd idővel, ahogy öregszik talán rájön!)

De az emberek, pláne a "magyarok" 90%-a többet költ, mint amennyit megkeres) mindenki a "rongyrázásra megy"... persze egyszer élünk és nem azt mondom, hogy kenyeren meg vizen kell megrohadni - élni! Mert az tényleg nem élet, hogy csak túlél az ember az egyik napról a másikra! Tervek kellenek! Előre kell tervezni - kitűzni célokat! De azért, hogy te most akár húst vegyél vagy csokit, azért tenni kell! (hülye példa, de van akinek a hús - csoki már "luxus" és ha havi/heti 1x megengedheti magának már örülhet... írhattam volna, hogy lakás - kocsi - új laptop - új mobil... pl. a posztba említett iPhone) Ha csak minimálbért keresel, akkor dolgozz többet / egyéb kereset kiegészítések / képezd magad - tanulj tovább - tanulj mást - új szakmát, ami érdekel! Van egy jó ötleted!? Vállalkozz! Fektess be pénzt / időt / energiát és meghozza a gyümölcsét!

Számomra kiadáskor azért van "fontossági sorrend"... első a kaja gondolom ez egyértelmű... létszükség! Majd a fedél az ember feje felett (akár albérlet - szoba vagy lakás - ház... törlesztőrészletek hitel esetén), majd a rezsi (áram-gáz-víz-net)!
Ha ez a hármas megvan, és tudod fizetni nem vagy szegény! (hiába sajnáltatod magadat... van akinek még tető sincs a feje felett)
Persze hogy egy alap életszínvonalad meglegyen minimum 100-150E Ft-ot nettó meg kell keresned! (pont múltkor számolgattam, hogy kell mondjuk napi 1E Ft kaja... az havi 30E, ha csak egy szobát bérelsz, az is már kapásból 30E (de írhatok ide többet is jóval.... lakás, megosztva, stb. hiteltörlesztés megosztva... de 1emberre lebontva... 2ember esetén már 60E lakás, abból egy alap lakást lehet bérelni), rezsire is 30E Ft / hó (áram-gáz-víz-net), így tartunk 90E-nél és akkor még mondjuk közlekedés (BKV)... +10E... lesz 100E! Akkor jönnek olyan tételek, hogy tisztálkodás/takarítás - gyógyszer / váratlan kiadás / takarékosság vagy szórakozás (mozi, egyéb), stb.

Szóval havi 100E-ből elvan az ember... 150E a minimum normál (állítólag ennyi is most a havi magyar átlag nettó kereset)!

Nálam azért az a szegény, aki ilyen havi pár ezer / tízezer forintból van el... semmi kaja / lakás nincs neki! (nem ezek, akik havi 100-150E-ből szegénynek titulálják magukat... láthatod, bár torz a statisztika... de a magyar nettó átlag 150E)

De itt mindenki aki havi 100E nettót keres, már "szegénynek titulálja magát"... pedig az még sehol nincs az igazi szegénységtől!
Havi 47E, az már jobban közelít a szegénység színvonalához, de számomra még talán az sem... mert jó páran "tengődnek" havi 47E-ből (amiből ugyebár a politikusaink szerint meglehet élni... jó vicc)
Csak sokan az / ez sem becsülik meg, amilyük van, még ha az csak egy kis szoba / lakás - "ódú", de fedél van a fejed felett és talán télen még valamelyest meleg is... nagyon sok embernek a világon (de Magyarországon is), még ennyije sincs!

Röviden és tömören:
A meggazdagodás titka öt szóban: "Költs kevesebbet, mint amennyit keresel!"

(a posztban említett iPhone meg a marketing / bepalizás iskolapéldája, akinek ettől lesz teljes az élete, meg is érdemli, hogy inkább iPhone-t vegyen, mintsem kaját / lakást fizessen... "Kínai példa", eladta a veséjét egy iPhone4-ért... ilyenkor mondom, hogy az emberiség megérett a pusztulásra... érted valaki az egészségét feláldozza egy használati tárgyért, ami 1-2év múlva már elavult lesz! Az egészséged meg sosem lesz jobb, az az idővel, ahogy öregszik az ember csak romlik)

De a magyar iPhone "sorbanállós példa" (lelki szegények):
Egy csöves nem lesz menő az iPhone-tól
www.youtube.com/watch?v=vc9bMY6lGw0

Közmunka mennyi most? 47E Ft?
Minimálbér mennyi most? bruttó 105E Ft (nettó ~69E Ft)
Garantált bérminimum: bruttó 122E Ft (nettó ~80E Ft)

És ez reális (ismerősi környezetemben is, hogy nettó 100-120E Ft-ból él a "magyar" (hiába a statisztikai átlag 150E FT, az nem medián)
Jó esetben talán mind 2 fél (férj - feleség & anya - apa), de inkább az a jellemző, hogy csak egyiknek van tartós munkája... annak is "örülhet, hogy van", így hajt, mint az állat, nehogy kirúgják!

jarjolcsobban 2015.03.22. 06:44:50

Tökéletesen jól látja a cikk író! Fogyasztói társadalom... A sok hitel károsult autóst is roppant sajnálom,aki 0 ft önerővel fábiát, swiftet vett a szomszédnak... (én is elkövettem ezt a hibát,de vállalom a felelősséget és nem sírok!) No meg aki 2szer akkora házat vett vagy épített mint amekkora a családjának indokolt,vagy kifizethhető! 95% hitelre! Hitelből elmenni nyaralni, hogy a facere fell lehessen rakni,ki az élet császára!:) Végül a kedvencem,alulfizetett biztonsági őr legújabb Iphonet nyomkodja,ami kb 2 havi fizetésébe kerül,nem egy ilyet láttam!

Terézágyú 2015.03.23. 13:59:02

Én a kis falumban életemben először egy cigány kezében láttam mobiltelefont... akinek nem is volt állandó munkája stb.

De ő úgy érezhette, hogy múlhatatlan szüksége van rá...
Hát, egyre többen "cigányosodnak" el így a nem-cigányok is...

karemi (törölt) 2015.03.27. 08:42:44

@Terézágyú: igen, a cigányság sokak által megénekelt mentalitása terjed a magyarok közt is
Zene, fogyasztás, viselkedés, jogkövetés, értékrend, viselkedés, gyereknevelés, tanulmányi teljesítmény. Ez nem rasszizmus, ez kultúraváltás. Ahogy nőtt a lakosságban az arányuk, váltak elfogadottá a normáik, ahogy az USA-ban a fekete kultúra mainstream lett, zene, divat, majd politika is idomult, teljesen normális már fekete slangben beszélni egyetemistáknak is meg a 80-as években még kizárólag bandatagokra jellemző ruhákban járni.
Igen, a mai magyarok többségét a viselkedése láttán lecigányozná egy 100 éve élt magyar polgár.
Nem ringatom magam abba a hitbe, hogy bezzeg régen minden jobb volt, de a standardek mások voltak társadalmi érintkezésben is.

Terézágyú 2015.03.27. 08:52:38

@karemi:
Igen... rengeteg ilyen példa van rá...
Egyik "kedvencem", hogy amikor olvassuk a hírekben, hogy egy szülő megverte a tanárt, mert az akármit csinált a gyerekével, akkor biztosak vagyunk benne, hogy az illető cigány volt - és valóban az volt, ugyanakkor viszont hány és hány nemcigány írta be a kommentekbe (emlékszem rá!), hogy "na csak tegye meg a gyerekemmel ezt vagy azt a tanár, bemegyek és kiverem a fogait!"...
Egyelőre még csak mondják - de már esküdöznek, hogy megteszik...
süti beállítások módosítása