Ha nagy a családod, csak szegény lehetsz
2015. március 11. írta: Despota

Ha nagy a családod, csak szegény lehetsz

family-meeting-money.jpg

Olvasónk 3 gyermek édesapja, az ő fizetéséből próbálja a lehető legkevesebb megalkuvással eltartani a családját. Komoly kompromisszumokat kell kötnie, hogy sikerüljön, de arra törekszik, hogy a gyerekek ebből semmit se érezzenek.

Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon a szegenyekvagyunk@gmail.com címre !!

Az alábbi témákban várjuk a leveleket:

  1. Elszegényedés
  2. Kilátástalanság
  3. Spórolási tippek
  4. stb

Tisztelt blog és olvasók!

Nincs bedőlt hitelem, sem más adósságom, van lakásom, munkám, családom, mégis szegénynek tartom magam, magunkat. Öten vagyunk, 3 gyerkőc, a feleségem és jómagam, nagycsalád. Mindig ere vágytam, és ezt soha nem is bántam meg. Ugyanakkor 3 gyerek mellett az ember nem lehet más, mint szegény ember, már ha nincs jól menő és milliókat hozó vállalkozása, vagy politikusi fizetése. Nekem egyik sincs sajnos. Nincs spórolt pénzem, nem voltam nyaralni lassan 10 éve, a tévénk és a számítógépünk őskori, nem futja sem új bútorokra, sem márkás ruhákra, kocsink sincs, tömegközlekedéssel járunk, ha menni kell valahova, a számlákat fizetjük, de komoly terhet rónak ránk. Ez is egyfajta szegénység.

A feleségem háztartásbeli, 3 kisgyerek mellett ez nem is működne másként, az én fizetésemből élünk. Minden forintot be kell osztanunk. A sorrendben mindig a gyerekek az elsők, mi csak utána jövünk. Először nekik kell ruha, a nagyobbiknak az iskolai könyvek, eszközök, játékok, és minden egyéb, magunkra csak ezután gondolhatunk, többnyire persze már tényleg csak gondolhatunk, mert egész egyszerűen nem jut rá pénz. Pedig nem mondhatnám, hogy kifejezetten rosszul keresek, de a kiadások jelentősek. Néha csodálom is a feleségemet, hogy miként tud hónap végén is normálisan vásárolni és tisztességes ebéddel, vacsorával ellátni bennünket, én biztosan nem tudnám így beosztani a pénzt.

free_family_money_calculator.jpg

Nem panasznak szánom ezt a kis eszmefuttatást, mert ahogy már mondtam, mindig erre vágytam, egy szép és nagy családra. A gyermekeimért élek, nekik szeretnék megadni mindent, amit csak lehet, és olyan feltételeket biztosítani, hogy ne szenvedjenek hiányt semmiben. Persze ők sem márkás ruhákban járnak, nem több tízezres játékokat kapnak, megtanítottuk őket az apró dolgoknak is ugyanúgy örülni, mint a drágábbaknak. Járunk velük kirándulni, mert az nem költséges szórakozás, ha vannak ingyenes gyerekeknek szóló programok, mindig elvisszük őket és sok időt töltenek a nagyszülőknél vidéken, a jó levegőn. Emellett a nagyobbik lány mindig elmegy az iskolai táborokba, szóval ők nem igazán éreznek a nehézségeinkből semmit, erre nagyon odafigyelünk.

A mi nyomorunk lehet, hogy nem összehasonlítható azokéval, akik az utcán élnek, vagy nem tudnak meleg ételhez jutni, de a mi helyzetünk sem igazán rózsás. Arról nem is beszélve, hogy, ha ne adj Isten mondjuk megszűnne a munkahelyem, - mert ugyebár ez bárkivel, bármikor előfordulhat- akkor aztán tényleg akkora bajban lennénk, amekkorát elképzelni sem szeretnék. A családok támogatása még mindig csak szépen szóló, de üres frázis. Mindenkit biztatnak, hogy vállaljon minél több gyereket, de a feltételeket hozzá nem teremtik meg, épp ellenkezőleg, megnehezítik azt. Ha nagy a családod, csak szegény lehetsz... De legalább lélekben gazdag!

Kis

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr707259131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ostobaság_ellenes 2015.03.11. 21:38:28

Miért csinál valaki 3 (vagy több) gyereket az, aki alapesetben még magát sem tudja eltartani?
Miért nem bünteti az állam az olyanokat, akik a nagy semmire vállalnak egy rakás gyereket és semmilyen jövőt nem tudnak nekik biztosítani, csak a nélkülözést, meg a segélyből lézengést?

Ha csak egy gyereked lenne, nem nélkülöznél...Mindenki vágyik valamire, de realitásokban kellene gondolkodni, nem vágyálmokban!!! Hiába vágyok 20 gyerekre, ha egyet sem tudok eltartani! Akkor kompromisszumot kell kötni. Aki tudja magáról, hogy a végzettsége, képességei miatt örök életében csak minimálbérből-átlagbérből fog élni és sosem lesz milliomos, az mondjon le a nagycsaládról...a GYEREKE érdekében!! Hogy legalább annak az egy gyereknek meg tudjon adni mindent, erőfeszítések nélkül.

A feleséged nem dolgozik, hogy el kell őt is tartani??? Talán őt is el kellene zavarni dolgozni, hogy hasznos tagja legyen végre a társadalomnak...(ha meg véletlenül mégis dolgozik, akkor miért kell őt is "eltartani", és akkor miért "csak te" tartod el a családodat??????)
És az nem kifogás, hogy "3 gyerek miatt nem tud dolgozni"!! Tudna, ha akarna. Régen 5 gyerek mellett is dolgoztak a nők, akár három műszakban, gyárban, és teljesen természetes volt, hogy aki nem született úrilánynak és a férje sem volt úriember, annak dolgoznia kellett!!!! Pláne a szocializmusban, amikor munkakényszer volt.

UI: Nem bocsátkozom párbeszédbe senkivel. Csak egyszer írom meg a véleményemet.

Mrazenec 2015.03.11. 22:23:52

@Ostobaság_ellenes: az utolso mondatod utan csak annyi jut az eszembe: akkor ki nem szarja le a te velemenyedet????

dr kíváncsivagyok 2015.03.11. 22:42:01

@Ostobaság_ellenes:
Ez zseniális eszmefuttatás volt...miniszterelnok úr...

dr kíváncsivagyok 2015.03.11. 22:43:37

@Ostobaság_ellenes:
Ha ellenzed az ostobaságot, akkor miért kommentelsz ?

Peter100 2015.03.11. 22:52:49

@Ostobaság_ellenes: Azt tudod, hogy beteg vagy ugye ? De mivel neked van igazad, kár vitába kezdenem..

Annyit hozzátennék, hogy nekem MO-i viszonyokhoz képest kiemelkedő keresetem van, 2 gyermek után mégsem merem a 3.-at bevállalni. Az köztudott (remélem) hogy egy azaz 1 !!! gyermek 18 éves koráig kb 30-35 millióba kerül, utánna segíts neki tovább tanulni, autót venni, lakást venni... mert egyedül ezt soha nem teremti elő. Mellette magadnak és a nejednek is rakj félre ennyit nyugdíjra, hogy ne a küszöböt kell majd enned.. Valóban megkérdezném azokat a 3-4-5 (most épp egy 9 gyermekes anyuka sírását olvastam máshol) hogy hogyan gondolták.. Mi volt a terv ?? Szeretetből főz, vagy azért adnak cipőt a boltban? A feleséged jó hogy otthon van. Tanítsa, nevelje a gyerekeket, ne az utcán felnőtt csövesek legyenek belőlük. A magyar állam fossa le a bokáját, ne segélyeket osztogasson a keresők adójából, hanem a gyermekes munkavállalókat támogassa. Tökéletesen egyetértek.

kisQtya 2015.03.11. 22:56:27

Én egyedül neveltem fel két gyereket és még a részeges munkakerülő férjemet is eltartottam néhány évig.
Szerintem a feleséged is elmehetne dolgozni, akkor könnyebben élnétek. Tudom, nekem már az is nagy megkönnyebbülés volt, amikor a dög elhúzta végre a belét és csak a két gyereket kellett eltartanom.

kisQtya 2015.03.11. 23:01:06

@Peter100: Én komoly beosztásban dolgoztam, mégsem az utcán nőtt fel a gyerekem. Óvodában, iskolában voltak, amíg dolgoztam, s minden szabadidőmben velük foglalkoztam, értük éltem,. Rendes, szorgalmas, egészséges, jól tanuló egyetemista felnőttek lettek.

Peter100 2015.03.11. 23:06:59

Kiskutya ! Ha 4 műszakba elmegy robotolni 80.000-ért, akkor maradjon otthon, és nevelje a gyerekeket több a hosszútávú "haszon". Ha 1.000.000 tud keresni, akkor menjen, és a férj maradjon otthon. Ha mindketten 1.000.000-ot keresnek, akkor magániskola, babysitter, bármi, és akkor nem is írna ide..

a részeges, munkakerülő döggel 'mér feküdtél le ?? Te meg egy barom vagy akkor.. Nem szeretem az ilyen "leírásokat", főleg ha a másik felet nem lehet megkérdezni..

eßemfaßom meg áll 2015.03.12. 16:36:53

Kezd egyre szánalmasabb lenni ez a blog.

"A feleségem háztartásbeli, 3 kisgyerek mellett ez nem is működne másként"

Hátbazmeg de müködik másként is.

Zsuzsi25 2015.05.24. 08:49:22

@dr kíváncsivagyok: teljessn igaza van! Miert csinal valaki 3 gyereket ha nem tudja eltartani rendesen???
süti beállítások módosítása