Milliós adósság és kilátástalan jövő
2015. április 08. írta: Despota

Milliós adósság és kilátástalan jövő

broke.jpg

Olvasónk úszik az adósságban és a hétköznapi megélhetése is esetleges. Tanulni szeretett volna, de az egyetemi tanulmányai megszakadtak édesanyja betegsége miatt.

Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon a szegenyekvagyunk@gmail.com címre !!

Az alábbi témákban várjuk a leveleket:

  1. Elszegényedés
  2. Kilátástalanság
  3. Spórolási tippek
  4. stb

Sziasztok!

Nem egyszerű nekem megírni a velem történteket, hiszen elfogadnom sem könnyű a saját hibáimat, amik hozzá vezettek jelenlegi élethelyzetemhez, másrészt a körülmények sem voltak éppen kedvezőek. Nem születtem jómódú családba, egy kis romos házban laktunk egészen 5 éves koromig a szüleimmel, akik erőn felül igyekeztek mindent megtenni értem, de hiába dolgoztak látástól vakulásig, nem jutottak nagyon előre. Aztán sikerült eladniuk a kis házat és kölcsönből, akkor még élő nagyszüleim támogatásával vettek egy másfél szobás lakást Budapest egyik peremkerületében. Habár nem volt jóhírű környék, nekem akkor óriási luxusnak tűnt. Itt jártam általános iskolába, majd gimnáziumba is, közben zajlottak körülöttünk az események.

A nagyszüleim meghaltak még a 90-es évek közepén, majd édesapám is, amikor 17 éves voltam. Mivel nincsenek testvéreim és a családból már senki más nem maradt, így ketten éltünk édesanyámmal. Nem volt könnyű. Nem azért, mintha anyukámmal nem jöttünk volna ki, nagyon is jó volt a kapcsolatunk, csak anyagilag nem tudtuk túl stabilan fenntartani magunkat. Az ő fizetése és az én alkalmi, iskola melletti munkáim nem volt elegendő. Sokszor volt, hogy kikapcsolták az áramot, nem volt meleg víz, fűtés sem mindig. Adósságok viszont annál inkább. Végül költöznünk kellett, vidékre, tudtunk venni egy pici házat abból, ami maradt.

loneliness-sad-man-hd-wallpaper-free-download_1.jpg

Aztán 2 év kihagyás után elmentem egyetemre, hogy lehetőleg az én életem ennél jobban alakulhasson, de kudarccal zárult számomra. Másodéves voltam ugyanis, amikor, édesanyámnál halálos kórt állapítottak meg, így egy csapásra megváltozott minden. Mivel én voltam számára az egyetlen támasza, és sajnos állandó segítségre szorult, mellette kellett maradnom. Az állapota folyamatosan romlott, állandó műtétek, utána a lábadozás, folyamatos ellátásra, segítségre szorult és nem volt más, aki segített volna, csak én. Pedig próbáltunk járni önkormányzattól kezdve mindenhol, de sehol sem foglalkoztak velünk érdemben. Én igyekeztem mindenben mellette állni, de közben a tanulmányaimat félbehagytam. Majd a folyamatos passzív és aktív félévek után, felvett diákhitel mellett egyszer csak megszűnt a jogviszonyom. Már számítottam ugyan rá, mégis arculcsapásként értem meg az élettől. De nem tudtam tenni ellene, mert anyám, az az anyám volt, ő volt a legfontosabb. Így alkalmi, többnyire feketemunkákat vállaltam, az összes többi időmet pedig vele töltöttem és próbáltam segíteni, könnyíteni az életén.

Aztán tavaly ősszel súlyosbodott az állapota. Már nem bírt szinte mozogni sem, újra be, ki járt a kórházakba, lelkileg is összezuhant. Végül idén január elején hosszas, éveken át tartó betegség után örökre elment. Én pedig már a temetéssel is alig bírtam megbirkózni, de az igazi megpróbáltatások csak utána jöttek és jönnek mai napig. Örököltem vagy 1 millió forintos adósságot, itt a saját diákhitelem, végzetségem nincs, és nem találok munkát sem. Világos, hogy ebből nincs már nagyon kiút. Először el fogom veszíteni a lakhelyemet, mert az adósságokat be fogják hajtani rajtam (egy részét, amennyit tudnak), hogy azután mi jön, bele sem akarok gondolni. Amióta édesanyám elment, mást sem csinálok, mint munkát keresek és persze alkalmi munkákat vállalok, többnyire építkezéseken. Ez ahhoz elég, hogy a számlákat kifizessem, egyek is, ha épp tudok, de nem állít meg a lejtőn. Nem lesz tőle kevesebb az adósságom (közel 3 millió összesen) és nem lesz rendezett életem.

Tudom, felelős vagyok a saját döntéseimért. Nem kellett volna diákhitelt felvennem, de eleinte a tanulmányaimhoz kellett, a végén pedig, őszintén szólva ezzel húztuk ki édesanyámmal. Más valószínűleg erősebb, stabilabb lábakon áll, én nem. Arról nem is beszélve, hogy nálam is kialakult többféle betegség, de sanszom sincs kezeltetni őket, jelenleg a tb-t sem tudom magam után fizetni, mert akkor vagy nem jut ételre, vagy a számlákra. Tudom, hogy lehetett volna minden másként. Csak azt az egyet nem bánom, hogy édesanyámért, amit tudtam, mindent megtettem. Ezt, ha újra kezdhetném is ugyanígy vállalnám. Ha kellett pelenkáztam, etettem, fürdettem és láttam, mennyire jól esik neki, hogy mellette vagyok. De sajnálom, hogy ide jutottam.

Céljaim, ötleteim és vágyaim persze továbbra is vannak, de a lehetőségeim igen csak korlátozottak. Egyetemhez, tanuláshoz öreg vagyok már és nincs is rá pénzem. Az adósságok elleptek, de nem tudom őket rendezni. A hétköznapi megélhetésem is instabil. Van, hogy napokig teljesen üres a hűtöm, mert épp nem volt munka, nem hívtak. Kiút? Nem tudom, van-e még. Reménykedni és álmodozni nagy ritkán persze szoktam. De aztán mindig jön a kijózanodás.

P.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr817349534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

töpörtő 2015.04.08. 07:04:10

Erre a blogra idetévedtem pàrhete egyre érdekesebb,sajnàlatosabb posztok vannak de nem sok érdemi hozzàszolàst làtok.Konkrét poszthoz:Ahogy kivettem a szavaiból annyira hülye nem lehet a iró ha éretségije van,egyetemet félbehagyta,ha épitkezéseken van akkor anyira beteg nem lehet,nyilvàn valamijen szinten nyelvet beszél.Nem létezik,hogy nemkap föleg Budapesten normàlis àllàst,akàr irodai munka gondolom szàmitógép nem ujdonsàg szàmàra.A màsik különbözö portàlok televannak budapesti,illetve ipari parkok gyàrba munkàsokat keresnek 8àlltalànossal,ingyen szàllàssal mi az akadàly?De a helyébe plàne ha senkim nincs idehaza pàrhónapra elmennék ilyenhelyre vagy bàrhovà és iràny külföld ha jól vettem ki akkor 30as korosztàly maximum,Azt hogy 30 as épelméjü,fizikumu föleg férfi ma magyarorszâgon nem talàl évek alatt normàlis àllàst az elképzelhetetlen,vannak gyàrak,mosogatàs,àllatenyésztés.Ez rajtad múlik vagy összekapod magad,vagy lecsuszol!Sok sikert.

Terézágyú 2015.04.08. 13:01:47

Lépj be a fideszbe, az majd segít.

aleb19 2015.04.09. 09:20:03

@töpörtő: "de nem sok érdemi hozzàszolàst làtok"

mert nem erdemes hozzaszolni...kitalalt vagy jobb esetben feltupirozott posztok
a nyugaton mar kiepult penzpocsekoloszocialismunkasipar kezdeti es gyatra probalkozasait lathatjuk ittene

para_noir 2015.04.09. 09:54:02

Valami büdös, adósságot örökölni nem lehet, legfeljebb az örökölt vagyon mértékéig, de ha az adósság több, mint a vagyon, akkor az örökségről való lemondással ennek is annyi. Kamuszagú.

Káin 2015.04.09. 10:12:36

@aleb19: Igazad van, nagy a jólét és nincsenek is szegények.

@para_noir: Gondolom a házat is örökölte. Abból lejön az 1 milla (mennyit érhet vidéken egy pici ház?) és hozzáadódik a DH tartozás. A saját tartozásról nem mondhat le

Mérnork 2015.04.09. 10:19:59

@Káin: Nyilván vannak szegények (gondolom csak mióta a fidesz van kormányon, előtte emlékszem mindenkinek habzsi-dőzsi volt ;-))) ), de attól még a posztokról sugárzik, hogy valaki kitalálja. És sajnos aki írja a posztokat az maximum hallott már olyan emberről akinek valamelyik távoli ismerőse már látott igazi szegényeket.... :DD

Káin 2015.04.09. 10:23:38

@Mérnork: Miből sugárzik? Csak kíváncsiságból kérdezem. Amúgy a politikát ne keverjük bele, szegének voltak, vannak és azt hiszem lesznek is. Ez pártállástól és politikai nézettől tök független. Amúgy ha csak a közvetlen környezetemet nézem, hasonló, ha nem cifrább sorsú embereket is látok és ennél súlyosabb élettörténeteket is hallok. Nem túl szívmelengető. Hogy ez a sztori igaz, vagy sem, fogalmam sincs, de elképzelhetőnek elképzelhető.

para_noir 2015.04.09. 10:26:02

@Káin: én arról beszéltem, hogy "örököltem egymillió tartozást".

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2015.04.09. 10:26:50

1. Magáncsőd? Persze ez még nem aktuális...
2. Megismerkedni valakivel és ketten fenntartani a házat?
3. Ha jól tudom, diákhitelt jövedelemből vonják, ha nincs jövedelem, akkor nincs törlesztési kötelezettség (persze a tőketartozás nő)
4. Külföldi alkalmi munka, kis megerősödés...?

Persze nem könnyű helyzet...

Káin 2015.04.09. 10:28:02

@para_noir: HA szó szerint vesszük, akkor igazad van tényleg, mert nem tartozást örökölt, hanem a házat és mellé a tartozást. Csak ha hozzágondoljuk a többi részletet, akkor máris negatívba hajlik a végeredmény. De amúgy igazad van.

Káin 2015.04.09. 10:33:36

@Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]: Nem vettem fel a diákhitelt anno (hála az égnek), de a házra mondjuk nem terhelhetik rá, ha nem fizeti a részleteket?

Lady Ann 2015.04.09. 10:36:35

@töpörtő: Három emberrel csináltam (végig) az álláskeresési procedúrát, mindhárman egészségesek, fiatalok, nyelvet beszélnek. A háromból egynek van munkája. A másik kettő még mindig keres 2013 óta. Ebből az egyik bármit megcsinál, pedig több szakmája és egy diplomája is van. A másik pont akkor lett építészmérnök, amikor beütött a válság. Nincs szakmai gyakorlata, mert akkor, friss diplomával ingyen se kellett a munkája. 5 évig tanult és most dobhatja ki a tudást, mert szakmai gyakorlat nélkül sehova se kell. De persze mindketten elmehetnek utca seprőnek diplomával.

Mérnork 2015.04.09. 10:38:22

@Káin: Te írtad,hogy nagy a jólét és nincsenek szegények, erre reagáltam alapvetően.
Kamunak meg azt a részét tartom, hogy valaki, aki viszonylag értelmes és igyekvő (gondolom, mivel a leírt háttér mellett egyetemre járt), az ilyen szinten ne találjon valamilyen állandó munkát, minimum szalag mellett.
Kelet Mo.-n vidéki kisvárosban élek, helyi német tulajdonú cégnél dolgozok, komoly gondot jelent normális munkaerőt találni. Aki jelentkezik, annak 90%-a alig tud olvasott szöveget értelmezni és/vagy fizikailag 0 vagy szemmel láthatóan (szagolhatóan) alkoholista vagy eljön kamuból 3 hónapra dolgozni, aztán lép.
Ha szar helyen lakik költözzön, már nem köti semmi elvileg. Budapesten, Nyugat Mo.-n bőven lehet munkát találni szerintem.

Káin 2015.04.09. 10:44:47

@Mérnork: Budapesten sem esélytelen, könnyűnek azért nem nevezném. Költözni meg lehet, de ahhoz kell némi tartalék. Mondjuk hosszabb távon megoldás lehet, ahogy külföld is.

Mérnork 2015.04.09. 10:46:06

@Mérnork: Technológusnak villamosmérnököt hónapok óta nem találunk.
Aki volt jelentkező, azok közül mind visszalépett. Pedig lehetne pályakezdő is, betanítás elég jól működik nálunk.

tzi 2015.04.09. 10:51:23

@Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]: még a munkanélkülidből is vonják :)
A törlesztőt pedig a 2 évvel korábbi fizetésed bruttó értékének 6 vagy8%-ban állapítják meg, amit természetesen a 2 évvel későbbi nettódból kell perkláni. Ha valakinek volt meló aztán meg nincs, ez elég nagy szívás tud lenni.

Mondjuk.. gáz, de a srác helyében én elmennék valami nappali tagozatos főiskolára-egyetemre (lehet öreg vagyok, de úgy tudom nem minden tandíjas), és max nem jár be, ha talált közben munkát. Viszont amíg van érvényes jogviszony, addig szünetel a diákhitel (és persze nő a tartozás).

Amúgy meg irány külföld, ha 3 szónál többet beszél valamilyenül.

metal · http://electric.blog.hu 2015.04.09. 10:53:41

@Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]: A diákhitelt fizetni kell, mindig a két évvel korábbi fizetés 6%-t, ha nem volt akkor fizetés, akkor a minimálbér 6%-t. A probléma vele, hogy a minimális törlesztéssel nem csökken, hanem nő az adósság, mivel a kamatokat sem fedezi.
Amúgy amit tanácsolni lehet:
házat eladni, belőle a tartozást kifizetni, Bp-re költözni, és valami értelmes munkát összehozni, aki keres az talál munkásszállást, vagy valamit, ahol el lehet tengődni addig, amíg anyagilag egy kicsit egyenesbe jön. Ha idáig eljut, akkor viszont tanulni kell, bármilyen nehéz is.

Zsuzsi2525 2015.04.09. 10:54:04

@töpörtő: Diákhitele van. Az már adósság eleve. És igen, azt NEM ÖRÖKÖLTE.

töpörtő 2015.04.09. 10:59:49

@Lady Ann: Lehetetlenek tartom amit irtàl,az nagyonelképzelhetö,hogy végzetségének megfelelöt nem kap.Azt sokaktol halani ilyen,olyan diplomàm van nem azért tanultam 80-100ezerért dolgozak,kezdetbe ha nincs màs elkell vàlalni,és keresni.Valahonan csak van bevételük,lehet apa,anya,nagyszülök segitik és nem létszükséglet,hogy pénzhez jusson.

aleb19 2015.04.09. 11:05:37

@Káin:" Igazad van, nagy a jólét és nincsenek is szegények"

szegenyseg mindig lesz, de merteke relativ es orszagonkent valtozo

az ilyen kitalalt ,hergelo, rettegteto megkozelites mint ami a posztban is van viszont gusztustalan

domel 2015.04.09. 11:29:29

Útálom a @ jelet. Ti most egymással beszélgettek?

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.09. 11:51:46

Erre mondják, hogy annyira hülye, hogy azt se látja, milyen jó neki?

A posztoló EGYEDÜL van. Se partner, se család, se gyerek. Se gondozásra szoruló idős szülők. Se rokonok, se kedves ismerősök. Se egzisztencia, se munkahely. Se kutyája, se macskája.

Ellenben fiatal, életerős, okos, intelligens. Nem egy puhány alkat, a jég hátán is megél.

Pakoljon össze, álljon be egy óceánjáróra, járja körbe a világot és telepedjen le ott, ahol a legszívesebben élne.

Nem kell mindent túlaggódni, meg túlkombinálni.

töpörtő 2015.04.09. 17:40:05

@Shlomo a halott zsidó terrorista: Hasonlot javasoltam neki mi a francnak marad itt.

eßemfaßom meg áll 2015.04.19. 08:52:33

@Lady Ann: "A másik pont akkor lett építészmérnök, amikor beütött a válság. Nincs szakmai gyakorlata, mert akkor, friss diplomával ingyen se kellett a munkája."

vitzes, mert van nemrégvégzett építészmérnök a családban aki már az egyetem alatt is dolgozott külföldi cégnek és azóta is dolgozhatna ha nem lenne jobb dolga. Mondjuk hozzá tartozik, hogy nem épphogy átment a vizsgákon hanem jó eredménnyel és megtanult külföldiül, nem kell neki gugltanzlét a kommunikációhoz.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2015.04.19. 12:13:25

A lányom pasija nyomdapari mérnök. Évek óta Németországban dolgozik, nyelvtudás nélkül ment ki, évente kétszer, háromszor talál 2-4 hónapra (mindenféle) munkát, ha nincs munka, jogosult 1000€ segélyre. Amikor nem dolgozik, akkor hazajön és hónapokig királyság, pihen, OKJ szakmákat tanul. Közben egyre közelebb húzódik Magyarországhoz, most már Ausztriában dolgozik és egyre jobb a bére, rendszerint szállást is ad a munkáltató. Az utóbbi időben annyit dolgozik, ha lehet hétvégén is, amennyit bír, aztán hazajön és itt éli az életét. Az utazást "telekocsival" oldja meg, nagyon életre való fiú.
Sajnos, ma talpraesettnek kell(ene) lenni, de nem mindenki születik ilyennek.

Mmarci 2015.10.29. 20:21:39

Nem sírni lepni kell. Ennyi

marczy 2015.10.29. 21:05:58

Ha lemondasz az örökségedről, akkor a ház is azonnal úszik. Csak egészben lehet lemondani róla, tételesen nem, így már akár érthető is lehet az 1 milliós adósság, mert a ház többet ér.
süti beállítások módosítása