Majdnem hajléktalan lettem
2015. február 10. írta: Despota

Majdnem hajléktalan lettem

homeless-man-begging-on-s-006.jpg

Első bejegyzésünkben egyik közeli baráton történetét ismerhetitek meg. Amikor elmeséltem neki a fejemből hirtelen kipattanó ötletet, hogy egy ilyen blog létrehozásával kacérkodok, felajánlotta, hogy részletesen leírja mindazt, amin ő és a családja keresztül mentek az évek során. Arra kért, hogy a nevét ne hozzam nyilvánosságra, mindenképpen szeretne anonim maradni, nem akar mást elérni az egésszel, minthogy egy kicsit könnyítsen a lelkén.

Kedves mindenki!

Tudom, illene azzal kezdenem ezt a hirtelen megírt "levelet", hogy bemutatkozok. Mivel nem vágyom szánakozó tekintetekre, nem szeretnék sem pénzért, sem munkáért, sem másfajta segítségért kuncsorogni, ezért a nevemet szeretném elhallgatni, de a személyesebb hangvétel kedvéért mondjuk hívjatok egész nyugodtan Balázsnak. Nem egyszerű feladat körülbelül 20 esztendő történéseit mindenki számára érthető módon tálalni, de igyekszem minél inkább tényszerű lenni. Előre is elnézést kérek, ha ez nem fog teljes mértékben sikerülni.

Ott kezdeném, hogy koraszülöttként láttam meg a napvilágot. Az orvosok féltek attól, hogy maradandó károsodást fogok szenvedni, de szerencsére tévedtek. Szüleimmel egy zuglói kertes házban éltem és cseperedtem egészen 6 éves koromig, amikor is a házunk hátsókertjében található autópálya okozta zaj és por miatt a költözés mellett döntöttek őseim. A következő állomás szintén 14. kerületben egy panel ház 10. emeleti , másfél szobás lakása volt. Édesapám ekkor a postánál állt alkalmazásban, anyukám pedig egy élelmiszer üzletben volt osztályvezető. Nem voltunk gazdagok, de megéltünk, nem szenvedtem hiányt semmiben, szeretetből pedig tényleg annyit kaptam, hogy kívánni sem lehet többet.

evhomlok_tomori_1_.jpg

A gondok a 90-es évek közepén kezdődtek, amikor édesapám egészségi állapota igen csak leromlott. Folyamatosan fájt a gerince, rengeteget volt kénytelen betegállományban sínylődni és kiderült, hogy több gerinc, illetve nyaki sérv is kialakult nála. Folyamatos kezelések, műtétek és hosszú huzavona után leszázalékolták, rokkantnyugdíjas lett. Hónapokig csak édesanyám fizetéséből éltünk, elkezdődött a közüzemi tartozások felhalmozása, de innen még volt visszaút. Miután kiderült, hogy édesapám nevetségesen kevés nyugdíjra számíthat csak, szinte mindennel próbálkozott, hogy plusz bevételhez jussunk. Elvállalt mindent, amit csak tudott, megpróbálkozott vállalkozással is, de valahogy semmi sem jött igazán össze neki. Ennek ellenére én mindebből semmit sem vettem észre. Ugyanúgy éltem a gyerekek gondtalan életét,sportoltam, tanultam, nyáron táborozni jártam osztálytársaimmal.

Sajnos egy felülvizsgálást követően édesapámat egyik pillanatról a másikra egészségesnek nyilvánították, holott ekkor már összesen 7 gerinc és 3 nyaki sérv nehezítette életét. A nyugdíját megvonták. Mivel édesapám és édesanyám között közel 15 esztendő volt a korkülönbség és apám már egyáltalán nem volt fiatal, elhelyezkedni nem igazán tudott, megtámadta bíróságon a határozatot, amely szerint ő bizony egészséges. Az egész hercehurca több, mint 3 esztendőn keresztül tartott. Nehéz évek voltak ezek. 10-12 évesen azzal szembesülni, hogy hónap vége felé már szinte állandóan korgó gyomorral kell lefeküdni és hogy a meleg vizet is kikapcsolják a tartozások miatt, na az minden , csak nem kellemes. Még szerencse, hogy szüleim kapcsolata nem romlott meg a nehézségek közepette.

depression_1_.jpg

Végül a bíróság jogerősen édesapámnak adott igazat, de hiába kapta meg visszamenőleg a neki járó pénzt, ez arra sem volt elég, hogy az akkorra már több milliós nagyságúra duzzadt. Azzal, hogy az összes befolyó pénzt erre fordították, csak időt nyertünk. Elkezdődött egy lassú vegetáció. A szüleim ismét próbáltak talpon maradni, de ez nem nagyon ment. Én , miután gimnáziumba kerültem és már volt rá módom, azonnal elkezdem minden diákmunkát elvállalni, amit csak találtam és haza adtam szinte mindent. Ez persze egyáltalán nem nagy dolog, nekem legalábbis teljesen természetes volt. Viszont ez nem jelentett igazi megoldást, 16 évesen arra jutottunk, hogy eladjuk a lakást, amely egyébként az én nevemen volt, a szüleim pedig haszonélvezeti joggal bírtak. Az volt a terv, hogy egy kevésbé jó környéken veszünk majd egy lakást. Csakhogy ismét beleköptek a levesünkbe.

Az történt, hogy a lakáseladást megvétózták, mondván majd csak 18 éves korom után tehetjük ezt meg.Így újabb két zord év következett és újabb milliók halmozódtak fel (távfűtés, közös költség, stb.). Amint nagykorú lettem, aktuálissá vált a lakás eladása, de ugye nem kell mondanom, hogy a végén, miután mindent kifizettünk, szinte semmi sem maradt a pénzből. Így jobb nem lévén vidékre, a korábbi szeretett lakhelyemtől több, mint 100 kilométerre kellett költözünk egy egy szobás, fél komfortos lakásba, amely ráadásul még csak nem is saját tulajdonú, hanem bérlakás volt. Az új helyen pedig még annyi munkalehetőség sem volt, mint korábban Budapesten. Édesapám itt sem tudott elhelyezkedni.

Hamarosan még a rosszabbnál is rosszabbra fordult a helyzet, ugyanis a semmiből kiderült, hogy apukám tüdőrákos, ráadásul annyi áttét található a testében, hogy a kezelésekre sincs esély. Elveszítettük őt... Ketten maradtunk édesanyámmal, én pedig egyetemre mentem a középiskola után, mellette meló, Diákhitel és minden, ami kell. Ezek sem voltak könnyű évek. Most tartok ott, hogy egy albérletben próbálom túlélni a mindennapokat, idén diplomázok és utána... Meglátjuk. Édesanyám lassan nyugdíjhoz közelít, felelős vagyok érte, kellene építenem a saját életemet és kitörni a nihilből, de hogy menni fog-e, egyelőre nem tudom.

Mindezt nem panasznak szántam, csak szerettem volna érzékeltetni, hogy az ember önhibáján kívül is kerülhet olyan helyzetbe, ahonnan már kimondhatatlanul nehéz visszakapaszkodni. Volt úgy , hogy utcára kerülünk, hogy nem volt mit ennünk, de ami a legfontosabb, mindig összetartott bennünket a szeretet és a vágy, hogy valaha egyszer majd jobb legyen. Hogy lesz-e, az meg majd kiderül.

Elmesélné történetét? Segítségre szorul? Van egy hasznos ötlete? Írjon a szegenyekvagyunk@gmail.com címre !!

Az alábbi témákban várjuk a leveleket:

  1. Elszegényedés
  2. Kilátástalanság
  3. Spórolási tippek
  4. stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr217158097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.10. 16:00:36

Örüljön a kedves poszter, mert stadionokra még fussa! :(((
(és a sok kretén nyuggerező, hajléktalanokat köpködő tetű nem fogja fel, hogy sokan vannak igen nagy szarban és attól, hogy kívülről nem feltétlenül látszik, nem biztos, hogy egészséges az ember )

aleb19 2015.02.10. 17:27:03

a tarsadalom legkisebb egysege a csalad...
valakinek ezt dobja a gep valakinek azt...
mindenki a maga szerencsejenek a kovacsa...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.10. 17:54:42

@aleb19: milyen társadalom az, aminek egyes tagjai (sajnos a többség) úgy vélekedik, ahogy te. Ahol a többség ilyen egoista barom, nulla empátiával?

hami · http://toriblog.blog.hu 2015.02.10. 18:48:11

A sérv tudtommal gyógytornával javítható, még műteni sem feltétlenül kell.

hami · http://toriblog.blog.hu 2015.02.10. 18:50:58

@pythonozok: Az egyéni sorsok más szintet jelent, mint a társadalom szintje. Ha ez keveredik, abból keletkezik olyasmi, mint a fél millió rokkant, ami teljesen nyilvánvalóan azt jelenti, hogy a nagy többségük kamurokkant. Az elesett emberek segítését nem a társadalom szintjén kell kezelni, mert azon a szinten nem lehet. Erre ott a szűkebb - tágabb család, a barátok, ismerősök, és ráadásul nem elsősorban azt jelenti, hogy pénzt kell nekik adni. Jézus is megmondta, nem halat kell az embereknek adni, hanem halászni kell őket megtanítani.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.10. 18:55:17

@hami: kamurokkant... persze... bocs, de menj anyádba ezzel a szöveggel! Egy ilyen "kamurokkantat" személyesen, sokat csak online ismerek, akiktől a hozzád hasonló mentalitású politikus patkányok elvették még a nyugdíját is. Dolgozni nem tud akkor sem, ha egyáltalán lenne aki alkalmazza, de ki nem szarja le? Van családja, tartsák el azok! Ja, nem... neki pl. pont nincs olyan családja, mert a neje is rokkant, a fia meg talán munkanélküli...
Szóval dögöljön meg mind, aki részt vett a szociális háló szétverésében! Lehetőleg éhen dögöljenek, amire a sok beteget ítélték!

2015.02.10. 18:56:55

@hami:

mondja az ostoba kis hülyegyerek, akinek még a társadalom működésének logikájáról sincs sok fogalma.

mint sokszor leírtam: a kommentelési lehetőség max. arra jó, hogy az ilyen tetvek kiélhessék magukat

marczy 2015.02.10. 18:58:01

Egy lehetséges megoldás:
Teperni, teljesíteni az egyetemen, és egy olyan tanárnál írni a diplomamunkát, akinek jó nyugati kapcsolatai vannak...

Remélem, a posztolóra még nem vonatkozik az az idióta hallgatói szerződés...
Nekem is volt szobatársam, akinél bedőlt a devizahitel... Nem lettem volna a helyében.
Épeszű ember nem marad már sokáig ebben az országban (én sem), aki teheti, húz elfelé.

micsoda? 2015.02.10. 19:54:15

Tanulság, hogy a törvényeket kicsi hazánkban a kevesek miatt változtatják. Egy- két kamu rokkant miatt ( persze akinek fizetett annak semmi baja) a valóban betegeket büntetik,

Némelyik honfitársunk nagyon elvan telve magától, mert vele ilyesmi nem fordulhat elő. Pedig nagyon könnyen, és gyorsan hajléktalanná válhat. E- szerint kéne megítélni a posztoló történetét is. Neki adomány az élettől, az akarata, tartson is örökké.

aleb19 2015.02.10. 20:06:02

@micsoda?: "a törvényeket kicsi hazánkban a kevesek miatt változtatják. Egy- két kamu rokkant miatt"

te esetleg a holdon elsz? 2010-re a kamurokkantak miatt majdnem10x tobb rokkant/papiron/ volt otthon mint a szomszedos szlovakiaban

KUHULIN 2015.02.10. 20:09:37

@marczy: "Épeszű ember nem marad már sokáig ebben az országban (én sem), aki teheti, húz elfelé."
Jó. Húzzunk. Az itthoni rokkantakat meg leszarjuk! :)

2015.02.10. 20:16:36

@aleb19:

ez hazugság, de a hülyegyerek nem néz utána annak, mi számított rokkantnak mi nem, ill. mi az oka a természetesen jóval kisebb különbségnek, csak ugatja a mocskait.
netférgek

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.10. 20:19:29

@aleb19: te vadbarom! Lennél olyan "kamurokkant", mint azok 90%-a, akitől a hozzád hasonló tetvek elvették a nyugdíjukat! Oszt rohadj el élve valahol az erdőben, mert a fajtád ugye még a hajléktalanokat is bűnözőként kezeli, ha bemerészkednek a városba!

aleb19 2015.02.10. 20:27:03

@pythonozok: gondolom te mint agyirokkant kapod a lovet

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.10. 20:53:13

@aleb19: nem, te kretén, egoista tetű, én nem kapok lóvét, a magam pénzéből élek. Csak egy picivel több empátia szorult belém, mint a rühes fajtádba. Anyádék biztosan büszkék rá, hogy mi lett a kis kotonszökevényből.

Jé... kicsit belenézve az előzményeidbe... miért is nem lep meg, hogy egy újabb takonygerincű nácipalántát látok? :D

01234567 2015.02.10. 21:14:35

Elvem, ha valami módon 2-3 millió embert likvidálnának, ez még egy élhető ország is lehetne. És ebbe a keretbe a politikusok, a magyar "elit", az "értelmiség" és a "vállalkozói" rétegek egyes jelesei, a még mindig pártszimpátia alapján gondolkodók, agyatlan birkák, antiszociális tulkok mellett az ilyen hami, aleb19 félék is simán beleférnének. No de ne álmodozzunk. Ti meg két idióta inkább a szokásos pornót nézve játszatok a fütyülőtökkel, olyankor kevésbé károsítjátok a környezetet, és így nem áll fenn a veszély hogy szaporodtok.

micsoda? 2015.02.10. 21:41:03

@aleb19: Na és? Azért kell a beteget is egészségesnek nyilvánítani, mert a statisztika, meg Szlovákia a minta. Azt büntették volna azt, aki igazolta a kamu rokkantságot. Ezzel szemben azt büntették aki valóban beteg, aha mert nem volt pénze.

Nem a holdon járok, csak látok és nemcsak nézek, - számokat.

hami · http://toriblog.blog.hu 2015.02.10. 21:51:08

@pythonozok: @WiteNoir: Seggfejnek lenni része annak, ha valakibe "sok empátia szorul?".

hami · http://toriblog.blog.hu 2015.02.10. 21:52:29

@pythonozok: Az empatikusság része, hogy a másik anyját emlegeted?

Girhes macska 2015.02.11. 09:00:46

Mintha már olvastam volna valahol...

bölcsbagoly 2015.02.11. 09:01:04

Azért van pár homályos pont ebben a szépen hangzó sirámban.
1. Hogy lesz egy zuglói kertes házból egy másfélszobás panel?
2. Mekkora a rezsije egy ekkora lakásnak?
3. Hogy lehet milliós tartozást ebből felhalmozni ha hármójuknak volt egy : fizetés+nyugdij+családi pótlék?
4. Egy budapesti és egy 100 kilométerre levő szintén panel lakás ára illetve bére közt azért jelentős az árkülönbség.
Valami kimaradhatott a történetből.

Sanyi 32 2015.02.11. 09:04:07

Sajnálom! Azt tudom kívánni, hogy a Te gyermekeid, már ne minuszból induljanak, és ha adni nem is tudsz nekik, legalább elvenni ne kelljen Tőlük semmit. Szerintem érted amit írok.

bölcsbagoly 2015.02.11. 09:08:42

@pythonozok: persze, operaházra, szinházakra, hangversenytermekre és a körzeműködők fizetésére, iskolákra, egyetemkre, korházakra is fussa! Annak akinek nincs gyereke, vayg kionőte az ioskolákort minek más iskolára adózni? Aki nem jár operába/szinházba/hangversenyre, minek azt fenntartani? Aki nem beteg,a nnak minek korház? Aki nem jár Bp-re, annak minek metró, BKV?, akinek nincs autója, anak minek autópálya, aki nem utazik vonattal, annak minek a MÁV? Aki nem néz tv-t, nem hallgat rádiót, annak minek a közmédia? stb, stb, stb.
Nos hűlyegyerek, neked nem kellenek a stadionok, de másoknak igen. A rájuk költött összeg meg összesen nincs annyi, mint a "szegényekre" segélyként évente költött összeg töredéke! DE mig ezt évente fizetjük az adónkból, a stadionokat egyszer kell felépiteni 20-30 évre, a fenntartásukat meg cégek vállalják.

Labenido Sweet Lo · http://dasha.blog.hu/ 2015.02.11. 09:16:53

milyen "csodálatos" és magas intelligenciára utaló hozzászólások... gratula. Végülis kapcsolódik a poszthoz...
Véleményem: igen, - tetszik, nem tetszik, vannak "kamurokkantak". A srácot sajnálom, és kitartást neki(k). Talán a diploma megmenti. Persze, nyilván nem onnan fog indulni, mint a legtöbb apucikedvence10évalattelvégezteafősulit. De legalább lesz a zsebben valami, amivel esélye nyílik.
A külföldre "húzás": igen, az is egy esély. Valakinek. Van, akinek meg nem. Azért ne maradjon már itthon senki, mert az egyre több szegényet-rokkantat a maradéknak el kell tartani... Pontosabban: ne ezért maradjon.
Egyébként meg ez a világ - ebben az országban - úgy, ahogy van szánalmas...

Traktoros lány 2015.02.11. 09:37:15

@bölcsbagoly: Jó kérdések!
+ ha nyomorgunk a szüleimmel, akkor nem egyetemre megyek, hogy aztán majd friss diplomásként elhúzhassak a picsába, hanem dolgozni, aztán ha olyan okos vagyok jöhet az egyetem.

LaMettrie 2015.02.11. 10:12:28

A részletek néhol elég hihetetlenek. pl. "gy újabb két zord év következett és újabb milliók halmozódtak fel (távfűtés, közös költség, stb.)"

Egy másfél szobás 10. emeleti lakásban két év alatt milliók mennének a fűtésre és a közös költségre?

bölcsbagoly 2015.02.11. 10:28:55

@LaMettrie: ez is olyan mint az Éhségmenet ,amit a szegény éhező Simon Gábor vezetett! Pihent agyú , valóságtól elrugaszkodott firkászok kitalálásai. A nagy mélyszegénység/nyomor illusztrálására, ami kizárólag 2010 után keletkezett a gaz fidesz kormány alatt! Horn, Medgyessi, Gyurcsány, bajnai alatt kolbászból fonták a keritést Magyarhonban

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2015.02.11. 10:32:32

Ez a világ, főleg Mo nem élhető. Szerintem az önellátás felé kellene fordulni (nom), értem ezalatt növénytermesztés etc

élhetetlen 2015.02.11. 13:36:46

@LaMettrie: Nálam nappali, étkező, háló, tehát semmi flanc. Közös költség 21 eft, távfűtés kb. húsz, és hideg víz, meleg víz, csatorna, villany, gáz, és apróságok, tv, telefon. 80 eft körüli a rezsi. És egy panelban nem lehet kikacsolni a fűtést, tehát valószínű, hogy kölcsönök, kamatok is játszottak. Nem tudom, de elképzelhető a tartozás ilyen mértékű növekedése.
Csak néha végiggondolom, mi lett volna velem, ha nem olyan a munkám, munkahelyem, mint amilyen volt. 11 éve elgázoltak, de csak a bal térdem esett ki az üzemszerű használatból. Ha fizikai munkát végeztem volna, le kellett volna százalékoltatni magam, és a roki nyugdíjból a rezsim se jött volna ki.

élhetetlen 2015.02.11. 13:44:32

@Traktoros lány: Ház igen. Egy érettségivel simán talált volna olyan állást, amiből eltarthatta volna úri módon a családját is. Akár nyolcvan, kilencven ezret is kereshetett volna. És, ha ez nem elég, még egy másodállás, és emellé a fizetős esti egyetem. Azt hiszem, az utolsó esélyét is eldobta volna, ha ezt az utat választja.

élhetetlen 2015.02.11. 14:05:40

@bölcsbagoly: Nem fogok végigmenni a pontjaidon, csak pár dolog. A kertes háznál elég egy forgalmas út zaja és porszennyezése, és lakhatatlan, és eladhatatlan lesz (legalábbis rendes áron). Nagyon sok minden múlik a véletlenen. Egy barátnőmnek optiai boltja van. A kirakata előtt volt egy buszmegálló. Várakozás közben az ember megnézi a kirakatot, és eszébe jut, hogy kellene valami, akár egy szemvizsgálat, amit úgyis tervezett már, vagy egy napszemüveg. Áthelyezték a buszmegállót úgy 150 méterrel, egy forgalmas út túlsó oldalára. Harmadára esett a forgalma, csak a régiek, és a szomszédok járnak vissza.
LaMettrie-nek írtam a saját rezsimről, ha érdekel. Nem az a lakás, de társasház, és távfűtéses.
„fizetés+nyugdij+családi pótlék”, a mama sem vezérigazgató volt, nem tudom, mennyi a rokkant nyugdíj, a családi pótlék, mint a neve is mutatja, csak pótlék, nem hiszem, hogy fedezi egy gyerek költségeit, szóval lehet, hogy a három együtt sem sok.

bölcsbagoly 2015.02.11. 14:22:28

@élhetetlen: látom te semmit sem tudsz, de mindent cáfolsz!
1. Egy zuglói kertes ház ára akkor sem összehasonlitható egy másfélszobás paneléével;
2. Egy ekkora lakás rezsije nem lehet több 30.000 forintnál. ebből évekig kell semmit sem fizetni a milliós adóssághoz;
3. egy üzletvezető nem minimálbéren van bejelentve/fizetve, s egy rokkantnyugdij sem semmi + a gyerek után járó családi pótlék. Ebből ha szűken is, de beosztással meg lehet élni egy háromtagú családnak.
A probléma szerintem pont a beosztás hiányával volt.

élhetetlen 2015.02.11. 15:18:26

@bölcsbagoly: Látom, te meg mindent tudsz. Láttam már olyan zuglói kertes házat, ahol a kert a házat körülvevő két méteres sáv volt, előlről az utcáról, hátulról a szomszédtól lehetett belátni, és ez még lehet egy forgalmas út mellett is. Nem tudom, ez a ház milyen volt, de annyit mindenképpen tudok, hogy az, hogy zuglói kertes ház, még nem feltétlenül jelent nagy értékű ingatlant. Hogy a rezsi mennyi lehet, azt mondd meg a rezsinek, én az enyémről írtam, csak a közös költség 21 eft.
Nem tudom, milyen fokú volt a rokkantosítás, csak a logika segít. Ha pereskednie kellett, mert egészségesnek nyilvánították, akkor nem lehetett túl nagy százalék, akkor pedig a min-max 27.900 Ft - 41.850 Ft, ami lehet, hogy szerinted nem semmi, de nekem a rezsim sem jönne ki belőle.
Azt sem tudom, mekkora bolt vezetőhelyettese volt a feleség, de, ha egy öt fős kisboltté, akkor nem hiszem, hogy több száz ezret vitt volna haza.
„A probléma szerintem pont a beosztás hiányával volt”. Ez is lehet, és az is előfordul, hogy nincs mit beosztani, mert több a kiadandó, mint a bevétel.
Az egész sztoriról. Én sem tudom mi történt, te sem, egy fiktív esetről beszélgetünk. Utólag azt is mondhatom, hogy jobban jártak volna, ha hangszigetelő üvegekre cserélik az ablaküvegeket, kora reggel szellőztetnek, és a kertet csak belülről nézik, mint én a teraszomat. Ez mindegy.
Azon kívül, hogy nem tudok semmit, nem is cáfolok mindent, csak azt írom, hogy máshogy is lehetett, mint ahogy te látod. Rémes, tudom.

élhetetlen 2015.02.11. 15:30:38

@bölcsbagoly: Tudom, (látod ezt is tudom), téged csak a saját szöveged szórakoztat…
süti beállítások módosítása